Geo-visualisatie/Deel A: Theorie: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
wat taal
k (tekst beter)
k (wat taal)
|- valign="top"
|colspan=2|
<div style="font-size:100%; border: 1px solid #dfdfdf; background-color:Whitesmoke;">[[Afbeelding:Boek.gif|20px]] '''Doelstellingen van deze module 'Deel A: Theorie':''' Na het lezen van deze module kent de lezer de noodzaak van het behandelen van theorie over GIS, Cartografiecartografie en de communicatietheorie. Hij kent de rol van een GIS-specialist bij de informatievoorziening en is bekend met de kracht (en het gevaar) van het maken van kaarten. Hij kan de stappen noemen om tot een goede kaart te komen. </div>
{{Geo-visualisatie}}
<br>
:* lichtgroene kleuren voor bossen, en nog mooier groene bossen als die worden beheerd door Staatsbosbeheer, ook al zijn die net zo mooi als gewone bossen. Cartografisch slim, maar er wordt ''níet'' vals gespeeld. Niets mis mee. Een ander voorbeeld is - zie ook de figuur rechtsboven -
:* gevaar rood weergegeven
:* onder een gevarenzone datgene afbeedenafbeelden waar het gevaar op van invloed is, huizen / adressen. Ook goed:
:* er is flink ingezoomd op het probleemgebied. Alleen ontbreken de doodskoppen nog boven woonwijk de Hoven... En die rode pijlen hadden in plaats van naar het zuidoosten, misschien nog dikker moeten zijn en naar de woonwijk moeten wijzen!
 
 
==Over de kracht van de kaart... ==
Kaarten zijn subjectieve voorstellingen van hoe een individueindividu - de GIS-specialist of de onderzoeker - de wereld in beeld brengt. Gezien de kracht van een kaart en de potentie om met dit medium grote groepen te bereiken en daardoor beslissingen te beïnvloeden, mag dezesubjectiviteitdeze subjectiviteit niet onderschat worden.
 
keuze van de data, selecties daaruit, de manier waarop de data gevisualiseerd wordt met bepaalde opvallende of juist wegvallende kleuren, kleine of juist grote symbolen, de klassegrenzen die gehanteerd worden bij de legenda; dit alles beïnvloedt de kaartlezer. Deze keuze kan bewust of onbewust gemaakt worden. Misschien is het wel erger als er keuzes per ongeluk of onbewust gemaakt worden.
 
De kaart is door zijn sterke visuele kracht niet alleen een effectieve en plezierige manier van informatieoverdracht. Het is een manier om de opinie in beweging te brengen, om mensen en beslissingen te beïnvloeden. De GIS-specialist heeft de plicht om die kaart als communicatiemiddel zeer zorgvuldig samen te stellen. Verkeerde of onbewust gekozen kleuren, klasseindelingenklassenindeling, het wel of niet toevoegen van kaartlagen en de kwaliteit van de kaartlagen kunnen tot totaal verkeerde conclusies leiden. Omdat alléén de GIS-specialist toegang heeft tot het GIS als 'kaartengenerator', en omdat de GIS-specialist - en niemand anders - geacht worden de eigenschappen van de (geo-)informatie te kennen, heeft hij de verantwoordelijkheid om goede keuzes te maken. Anders wordt het GIS een machtsmiddel. In de praktijk betekent deze verantwoordelijkheid zorgen voor veel ervaring, het testen van kaarten en - vooral - meerdere kaartseries maken, opdat de enige juiste er uit gekozen kan worden. Dit geldt zeker wanneer het om gevoelige, politieke of wetenschappelijk vernieuwende onderwerpen of inzichten gaat.
 
Zonder deze morele aspecten en het besef van de kracht van een kaart, verwordt een GIS-specialist en zijn GIS tot een perfect en gevaarlijk duo met als eindproduct onbetrouwbare, amateuristische, propagandistische, gekleurde of onoverzichtelijke kaarten.
Het vervolg van dit Deel A:
:* Het is noodzakelijk om te weten wat GIS is. Een inleiding in de GIS is nodig voor het kunnen hanteren van een GIS-pakket en dus ook voor het kunnen maken van kaarten met die GIS. Dit wordt behandeld in de module [[Geo-visualisatie/Inleiding GIS|Inleiding GIS]].
:* Het vervlogvervolg hierop, de module [[Geo-visualisatie/Vervolg GIS|Vervolg GIS]] gaat wat verder op de zaken in, is grotendeels facultatief en niet strikt noodzakelijk voor het kunnen volgen van de rest van dit handboek.
:* De Cartografie kent, net zoals GIS, een theoretische basis. Zonder deze basis zijn geen goede keuzes te maken bij het visualiseren. GIS-sers en kaartenmakers zonder cartografische kennis, dienen daarom de module [[Geo-visualisatie/Inleiding Cartografie|Inleiding Cartografie]] te raadplegen.
:* De module daarna [[Geo-visualisatie/Vervolg Cartografie|Vervolg Cartografie]] bevat voornamelijk facultatieve hoofdstukken, waaronder veel informatie en tips over projecties.
:* Tot slot is er in deel A de module [[Geo-visualisatie/Communicatie voor Cartografen|Communicatie voor Cartografen]]. Cartografie is een communicatieve wetenschap. Dat betekent dat cartografie niet alleen een bèta-kant heeft, maar ook een alfa-kant. Zonder kennis van de communicatietheorie en gevoel voor de 'ontvangende kant' zou een cartograaf of GIS-ser zijn boodschap wel eens totaal verkeerd over kunnen brengen. Vandaar dat hier extra aandacht aan moet worden geschonken.
De Delen B en C gaan vervolgsvervolgens in op de daadwerkelijke geo-visualisatie- en kaartopmaaktips.
==Referenties==
{{references}}
10.553

bewerkingen

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.

Navigatiemenu