Naar inhoud springen

Shakespeares toneelstukken

Uit Wikibooks
William Shakespeare, "the Chandos portrait", 1610

Inleiding

[bewerken]

Dit wikibook over Shakespeares toneelstukken behandelt de toneelstukken van deze dramaturg uit de Engelse renaissance. William Shakespeare (1564-1616) schreef in de loop van zijn leven minstens 37 toneelstukken. Daarnaast schreef Shakespeare nog een aantal toneestukken in samenwerking met andere dramaturgen, zoals The Two Noble Kinsmen met John Fletcher. Zesendertig stukken werden na zijn dood in de First Folio-uitgave van 1623 gegroepeerd in drie categorieën: 'comedies', 'histories' en 'tragedies'. Deze categorisering is zowat standaard geworden, hoewel sommige critici hebben gepleit voor een vierde categorie, de "romances". In dit wikibook houden we ons aan de indeling en chronologie van The Oxford Shakespeare 2nd Edition uit 2005 en The Norton Shakespeare 2nd Edition uit 2008.

  1. Zijn tragedies of drama's draaien om één tragische hoofdrolspeler, bijvoorbeeld Hamlet, King Lear, Othello en Macbeth, die Shakespeare zo levendig beschrijft dat de toeschouwer intens meeleeft met het tragische, vaak zelfgekozen lot van de protagonist.
  2. De historische stukken, historiestukken of koningsdrama's zijn de stukken, gebaseerd op het het leven van Engelse koningen. Shakespeare maakte hiervoor vooral gebruik van Raphael Holinsheds Chronicle of English history uit 1587, maar wijkt soms sterk af van deze kronieken.om zich te concentreren op een korte episode uit het leven van deze historische koningen.
  3. De komedies gaan over liefde en huwelijk in soms sprookjesachtige settings. De plots zijn vaak ingewikkeld en de verhalen zitten vol vreemde personages en onverwachte wendingen.
  4. De romances zijn een groep stukken waarvan sommige onderzoekers vinden dat zij zich onderscheiden van andere 'comedies' van Shakespeare. Ze zijn geïnspireerd op de middeleeuwse romanceliteratuur. Deze groep omvat Pericles, Prince of Tyre, The Winter's Tale en The Tempest, en vaak ook The Two Noble Kinsmen en het in de First Folio bij 'Tragedies' ingedeelde Cymbeline.

Over de auteur

[bewerken]

Toneelstukken

[bewerken]

(chronologisch en naar genre)

Komedies

[bewerken]
As You Like It

Koningsdrama's

[bewerken]
Richard III

Tragedies

[bewerken]
Macbeth

Romances

[bewerken]
Miranda, The Tempest

Bijzondere onderwerpen

[bewerken]

Geraadpleegde literatuur

[bewerken]

Veel lees- en studieplezier!

Hoofdauteurs van dit wikibook: zie Infobox

Meewerken? Fijn! Het is wel best om eerst even de afspraken op overleg te bekijken.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.