Naar inhoud springen

Shakespeares toneelstukken/The Taming of the Shrew

Uit Wikibooks

The Taming of the Shrew is een komedie van William Shakespeare, vermoedelijk geschreven tussen 1590 en 1594.

Het stuk begint als raamverhaal, waarin een ondeugende edelman de dronken ketellapper Christopher Sly laat geloven dat hij eigenlijk een edelman is. De edelman laat het toneelstuk vervolgens opvoeren voor Sly.

De hoofdplot toont de vrijage van Petruchio en Katherina, die de reputatie heeft een eigenzinnige feeks te zijn. Aanvankelijk is Katherina een onwillige deelnemer in de relatie; Petruchio 'troost' haar echter met verschillende psychologische kwellingen, zoals haar ervan weerhouden om te eten en te drinken, totdat ze een begeerlijke, volgzame en gehoorzame bruid wordt. De subplot behandelt een competitie tussen de vrijers van Katherina's jongere zus, Bianca, die wordt gezien als de "ideale" vrouw. De vraag of het stuk al dan niet vrouwonvriendeijk is, is het onderwerp geworden van aanzienlijke controverses onder moderne wetenschappers, publiek en lezers.

The Taming of the Shrew is vele malen bewerkt voor toneel, film, opera en ballet. Bekende adapaties zijn Cole Porters Kiss Me, Kate en de film uit 1967 van het toneelstuk, met Elizabeth Taylor en Richard Burton in de hoofdrollen  

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.