Naar inhoud springen

Shakespeare van A tot Z/Printversie

Uit Wikibooks


 Er bestaat nog geen infobox voor dit boek. Klik hier om die aan te maken.

Shakespeare van A tot Z

Kleine encyclopedie over zijn werk, zijn leven en zijn personagesA · B · C · D · E · F · G · H · I · J · K · L · M · N · O · P · Q · R · S · T · U · V · W · X · Y · Z


"Shakespeare van A tot Z, Kleine encyclopedie over zijn werk, zijn leven en zijn personages" biedt een bondig overzicht van Shakespeares oeuvre en geschiedenis met lemma's die zich bij de beschrijving van het onderwerp tot de hoofdzaken beperken. Bij toneelstukken is dat de plot met de belangrijkste personages, Shakespeares toneelstukken en gedichten zijn bevolkt met gedenkwaardige personages die nog steeds tot de verbeelding spreken en ook die krijgen een plaatsje in deze encyclopedie. Verder komen ook de plaatsen aan bod waar Shakespeare mee wordt geassocieerd, de toneelgezelschappen waarvan hij deel uitmaakte, zijn gezinsleden, collega's en drukkers waar hij mee te maken kreeg enzovoort.

Meewerken?

Elke serieuze medewerker is meer dan welkom! Graag elk lemma bondig uitwerken zoals in een woordenboek. Maximum ongeveer 300 woorden. J.G.G. (overleg) 11 nov 2021 16:10 (CET)

A[bewerken]


A · B · C · D · E · F · G · H · I · J · K · L · M · N · O · P · Q · R · S · T · U · V · W · X · Y · Z


 • A Midsummer Night's Dream is een romantische komedie van Shakespeare die werd gepubliceerd in 1600. Het stuk speelt zich af in Athene, waar jonge geliefden verstrikt raken in een web van persoonsverwarring en magische gebeurtenissen. Het verhaal draait om vier jonge geliefden en een groep amateuracteurs in een magische wereld bewoond door feeën. De ondeugende fee Puck haalt grapjes uit met de personages, wat verwarring en hilariteit veroorzaakt. Ondertussen maken de feeënkoning en -koningin Oberon en Titania ruzie over een wisselkind. Uiteindelijk wordt de orde hersteld, vinden de geliefden hun ware partners en worden de personages wakker uit hun droomachtige ervaringen, die bij hen een gevoel van betovering en verwondering achterlaten.
 • Angelica is Julia Capulets min in Romeo and Juliet.
 • Antony and Cleopatra (1606/1607) is een tragedie die verhaalt over de hartstochtelijke en tumultueuze relatie tussen Mark Antony, een Romeinse generaal, en Cleopatra, de koningin van Egypte. Naarmate het verhaal zich ontvouwt, raakt Antony verliefd op Cleopatra en verwaarloost hij meer en meer zijn taken voor Rome, wat leidt tot politieke conflicten en machtsstrijd. Uiteindelijk leidt Antony's alliantie met Cleopatra tot zijn ondergang wanneer Octavius Caesar, zijn voormalige bondgenoot, oorlog tegen hem voert. Ondanks hun diepe liefde komen Antony en Cleopatra uiteindelijk aan hun tragisch einde: Antony pleegt zelfmoord en Cleopatra kiest ervoor om te sterven door de beet van een giftige slang.

B[bewerken]


A · B · C · D · E · F · G · H · I · J · K · L · M · N · O · P · Q · R · S · T · U · V · W · X · Y · Z


 • Banquo is in de tragedie 'Macbeth' een kapitein die samen met Macbeth de drie heksen ontmoet en hun voorspellingen hoort. Hij wordt later vermoord op bevel van Macbeth, maar zijn geest achtervolgt Macbeth op een feest.
 • Baptista Minola is de vader van Katherine en Bianca in The Taming of the Shrew.
 • Benvolio is een vriend en bloedverwant van Romeo in Romeo and Juliet.
 • Bianca is de jongere zus van Katherine in The Taming of the Shrew. Ze is geliefd bij Gremio en Hortensio, en trouwt uiteindelijk met Lucentio.
 • Bolingbroke, later koning Hendrik IV, leidt een opstand tegen koning Richard in het toneelstuk Richard II. Hij is het titelpersonage van Henry IV, deel 1 en Henry IV, deel 2 over de opstanden tegen hem door de Percy-factie en over zijn moeilijke relatie met zijn oudste zoon, Hal.
 • Decius Brutus is een van de samenzweerders tegen Caesar in de tragedie Julius Caesar.

C[bewerken]


A · B · C · D · E · F · G · H · I · J · K · L · M · N · O · P · Q · R · S · T · U · V · W · X · Y · Z


 • Caliban, de zoon van de heks Sycorax, is een misvormde slaaf van Prospero in 'The Tempest'.
 • Cassio is een belangrijk personage in Shakespeares tragedie 'Othello'. Als luitenant in het Venetiaanse leger speelt hij een cruciale rol in de tragische gebeurtenissen die zich tijdens het stuk ontvouwen. Cassio is een jonge, knappe en welbespraakte soldaat, bekend om zijn nobele kwaliteiten en zijn vaardigheid in oorlogsvoering. Hij belichaamt de idealen van eer, integriteit en professionaliteit en heeft niets dan respect en bewondering voor generaal Othello. De antagonist van het stuk, Iago. koestert echter een diepe wrok jegens Cassio omdat hij gelooft dat Cassio's promotie van luitenant rechtmatig aan hem toekwam. Daarom smeedt hij plannen om Cassio's reputatie te ruïneren en hij manipuleert zowel Cassio als Othello zodat deze laatste ervan overtuigd raakt dat zijn echtgenote Desdemona hem met de knappe Cassio bedriegt.
 • Claudius is in Shakespeares tragedie 'Hamlet' de oom en stiefvader van de protagonist Hamlet. Hij is de broer en moordenaar van Hamlets vader, de koning van Denemarken. Kort na de dood van zijn broer neemt hij de troon over en trouwt met Gertrude, de moeder van Hamlet. Claudius wordt afgeschilderd als een sluw en ambitieus personage, gedreven door zijn verlangen naar macht en rijkdom. Gedurende het hele stuk gebruikt Claudius manipulatie en bedrog om zijn greep op de macht te behouden. Hij wordt echter geplaagd door schuldgevoelens en angst om ontmaskerd te worden. Dat gebeurt ook wanneer de geest van de vermoorde koning aan Hamlet verschijnt en hem zegt dat Claudius degene was die hem vergiftigde. Deze onthulling verdiept Hamlets wrok jegens zijn oom en intensiveert zijn wraakzucht.
 • Coriolanus (1608) is de laatste tragedie die William Shakespeare schreef. Het stuk onderzoekt thema's als trots, politiek en de gevolgen van het zich vervreemden van de massa. Het speelt zich af in het oude Rome en vertelt het verhaal van de beroemde Romeinse generaal Caius Martius, later bekend als Coriolanus. Ondanks zijn militaire successen is Coriolanus arrogant en veracht hij het gewone volk, wat leidt tot spanningen met de burgers en politici die zijn loyaliteit aan Rome in twijfel beginnen te trekken. Na te zijn verbannen, vormt Coriolanus een alliantie met de vijanden van Rome, de Volsciërs, en bereidt hij zich voor om zijn vaderland aan te vallen. Zijn moeder en echtgenote overtuigen hem wel om Rome te sparen, maar zijn Volsciaanse bondgenoten verraden en vermoorden hem.

D[bewerken]


A · B · C · D · E · F · G · H · I · J · K · L · M · N · O · P · Q · R · S · T · U · V · W · X · Y · Z


 • Desdemona ...
 • Duncan is de koning van Schotland die door Macbeth wordt vermoord in de tragedie 'Macbeth'.

E[bewerken]


A · B · C · D · E · F · G · H · I · J · K · L · M · N · O · P · Q · R · S · T · U · V · W · X · Y · Z


 • Edmund is de bastaardzoon van Gloucester en de meest berekenende schurk in 'King Lear'.


Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.