Naar inhoud springen

Save Our Future Today, a SOFT revolution/Afval/Water

Uit Wikibooks
Save Our Future Today, a SOFT revolution
  1. Groenten-, Fruit- en Tuinresten
  2. Papier en Karton
  3. Glas
  4. Plastic en andere kunststoffen
  5. Textiel
  6. Metaal
  7. Water
  8. (Klein) Chemisch Afval
  9. Gevaarlijk Afval
  10. Huishoudelijke apparaten en overig afval
  11. Afvalverwerking
  12. Naar een Sociaal Ecologische Balans
  13. Toetsopdrachten
Waterzuiveringsinstallatie

Tot op heden hadden we het over afval dat we in een zak, doos of bak deden. Er is ook troep waarbij we dat niet doen. Dat spoelen we met het water mee de gootsteen in, of in de doucheafvoer en natuurlijk op het toilet. En ook auto's wassen levert vuil water op.

We maken per dag ongeveer 130 liter water vuil, dat is ongeveer 12 grote emmers. Dan is er nog het afvalwater van fabrieken en regen. Al die miljarden liters afvalwater moeten naar de zuiveringsinstallatie en dat gaat allemaal via het riool. Een enorm netwerk van buizen waar alles op uitkomt: douche, wc, putten enzovoorts.

Onder de grond zit het vol rioolbuizen. Onder iedere put zit er één. Er zijn grote en kleine buizen. In grotere riolen komen kleinere riolen uit. Uiteraard stinkt het daar en die dampen kunnen giftig zijn en ook ontploffingsgevaar opleveren. Een riool staat altijd een beetje schuin zodat het water goed door kan stromen.

Via het riool komt het water in een gemaal. In deze pompinstallatie wordt alles doorgepompt naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie. Dit gebeurt met een enorme kracht, want de zuivering ligt een heel eind buiten de stad, uiteraard omdat het anders stankoverlast veroorzaakt.

Het rioolwater stroomt in een hele grote bak en als deze vol genoeg is, wordt alles doorgepompt naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie. Het water in de bak en alles wat daarin zit, wordt door een smalle buis geperst. Uiteraard staat hier flink wat druk op.

Uiteindelijk komt het dan in de rioolwaterzuiveringsinstallatie terecht. Door de lange weg die het heeft afgelegd zijn de afvalstoffen volledig met elkaar gemengd en dat kan er niet worden uitgevist. Toch moet alles van elkaar gescheiden worden. Allereerst laten ze de boel in een grote tank bezinken. Sommige deeltjes afval zijn zwaarder dan water, dus als het lang genoeg stil blijft staan, zakken de deeltjes naar de bodem, waardoor het water helderder wordt. Deze deeltjes vormen op de bodem een laag zogenaamde slib.

Dan is het water nog niet echt schoon, maar de troep kan er voor een groot gedeelte worden uitgehaald door bacteriën. Die worden losgelaten op het water en eten die afvalstoffen op. Om goed te kunnen werken wordt er ook zuurstof bijgepompt.

Als dat gebeurd is, worden ze met water en al naar een ander bassin gepompt en dat water is dan biologisch schoon. De bacteriën zinken dan naar de boden van het bassin, omdat die ook zwaarder zijn dan water en die worden teruggepompt. Het schone water wordt terug naar de rivier gepompt.

Het enige wat nog over is, is het slib. Dat wordt ook nog een keer door bacteriën onder handen genomen. Wat die niet kunnen afbreken, wordt gestort of verbrand.

WEL in het riool Besparing
Urine Het klinkt raar, maar je kunt je urine gebruiken voor heel veel dingen. Bijvoorbeeld als onkruidverdelger en zelfs als wasmiddel. De ammoniak die erin zit, doet zijn werk.
Ontlasting
Braaksel
Toiletpapier Beter is een emmer op het toilet te plaatsen en het daarin gedeponeerde papier (en bijvoorbeeld tampons/maandverband) in de afvalcontainer te gooien.
(Af)waswater
NIET in het riool Besparing
Vochtige doekjes. Soms staat op de verpakking van reinigingsdoekjes en vochtige toiletdoekjes dat het wel mag, maar dit klopt niet, aangezien het steviger is dan gewoon toiletpapier en tot verstoppingen kan leiden.
Tampons en maandverband. Doe dit in een zakje en gooi het in de container.
Olie, Chemicaliën e.d. Dit leidt tot zware vervuiling van het rioolwater.
Al het andere afval. Dit kan verstoppingen veroorzaken en de zuivering verstoren.
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.