Save Our Future Today, a SOFT revolution/Afval/Textiel

Uit Wikibooks
Save Our Future Today, a SOFT revolution
 1. Groenten-, Fruit- en Tuinresten
 2. Papier en Karton
 3. Glas
 4. Plastic en andere kunststoffen
 5. Textiel
 6. Metaal
 7. Water
 8. (Klein) Chemisch Afval
 9. Gevaarlijk Afval
 10. Huishoudelijke apparaten en overig afval
 11. Afvalverwerking
 12. Naar een Sociaal Ecologische Balans
 13. Toetsopdrachten

Textiel en schoenen[bewerken]

Afgedankt textiel wordt in Nederland gescheiden ingezameld en zo veel mogelijk nuttig toegepast. In het jaar 2000 gooiden consumenten en bedrijven 218 kiloton (1 kiloton is 1.000.000 kilo) textiel weg. Daarvan is 72 kton textiel gescheiden ingezameld voor hergebruik. Dat is eenderde van al het afgedankt textiel. De rest, 146 kton, kwam op de vuilstort terecht of is verbrand.

Hergebruik Er zijn twee soorten hergebruik: producthergebruik en materiaalhergebruik. In het eerste geval wordt het product bij hergebruik precies zo gebruikt als daarvoor. Een voorbeeld is het hergebruik van afgedankte kleding als tweedehands kleding.
Schoon en heel textiel (bijv. kleding, beddengoed, keuken- en badtextiel) kan naar een kringloopwinkel en/of gedeponeerd worden in een KICI container.
Bij materiaalhergebruik wordt het product voor iets anders gebruikt dan waarvoor het oorspronkelijk was gemaakt. Zo wordt van niet-bruikbare kleding poetslappen gemaakt of bijvoorbeeld vulling voor matrassen.
De Nederlandse overheid stimuleert hergebruik van afvalstoffen. Een aantal afvalstoffen, waaronder textiel, moeten daarom apart worden ingezameld. De overheid wil, dat in 2006 50% van alle afgedankte textiel van huishoudens gescheiden wordt ingezameld. In 2000 is 33% van het afgedankte textiel apart ingezameld. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor het inzamelen van textiel uit huishoudens. Bedrijven zijn zelf verantwoordelijk voor gescheiden inzameling en afvoer van textiel uit hun bedrijf.
Gemeenten kunnen textielbakken plaatsen, huis-aan-huisophalen of bijvoorbeeld de inzameling uitbesteden aan commerciële inzamelbedrijven, kringloopwinkels of charitatieve instellingen. Zo'n 80% van de Nederlandse gemeenten heeft in 2003 de inzameling van textiel uitbesteed.
Vloerbedekking en tapijt van huishoudens wordt niet apart ingezameld. Een aantal gemeenten scheidt rollen vloerbedekking en tapijten in de milieustraat van het grof huishoudelijk afval. De inzamelbedrijven verkopen het textiel en schoeisel meestal aan speciale sorteerbedrijven. Soms doen de inzamelaars, waaronder charitatieve instellingen en commerciële inzamelaars, dat zelf. De sorteerbedrijven halen de nog goed draagbare kleding en schoenen eruit. Die wordt gesorteerd naar categorie (dames, heren en kinderkleding) en naar materiaalsoort (bijvoorbeeld wol of katoen) en uiteindelijk geëxporteerd naar vooral ontwikkelingslanden. Textielsorteerbedrijven voeren tweedehands kleding uit naar meer dan 100 landen.
Onbruikbare kleding wordt ontdaan van onder andere haken en knopen en in rechthoekige lappen gesneden. Die worden als poetsdoeken gebruikt in een groot aantal bedrijven waaronder garages, machinefabrieken, drukkerijen, het leger en de spoorwegen.
Een deel van het overige textiel wordt onder andere gebruikt voor de productie van dekens, vilt voor geluidsabsorptie en garens voor vloerbedekking. Gemiddeld zo'n 8% van het ingezamelde textiel is onbruikbaar en wordt verbrand (stand van zaken in 2003).

WEL bij het oud textiel Besparing
Kleding Soms komt 'oude' kleding na jaren weer in de mode. Als je kleding echter niet meer leuk vindt, kun je het weggeven aan mensen die ze goed kunnen gebruiken. Er worden geregeld acties gehouden en anders kun je je kleding nog altijd aanbieden aan het kringloopcentrum bij jou in de buurt.
Lakens
Dekens
Tafelkleden
Gordijnen
Schoenen (per paar aan elkaar binden)
Vodden (in een aparte zak) Leer een vrolijk gekleurd voddenkleed maken (wie schrijft hier een boek over?).
aanvulling?
NIET bij het oud textiel Besparing
Vloerbedekking en tapijten Last van een grasmat of onkruid in je tuin? Leg het tapijt erover en zaden ontkiemen niet meer.
Aanvulling?
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.