Save Our Future Today, a SOFT revolution/Afval/Plastic

Uit Wikibooks
Save Our Future Today, a SOFT revolution
 1. Groenten-, Fruit- en Tuinresten
 2. Papier en Karton
 3. Glas
 4. Plastic en andere kunststoffen
 5. Textiel
 6. Metaal
 7. Water
 8. (Klein) Chemisch Afval
 9. Gevaarlijk Afval
 10. Huishoudelijke apparaten en overig afval
 11. Afvalverwerking
 12. Naar een Sociaal Ecologische Balans
 13. Toetsopdrachten

Dankzij de mens bestaat er tegenwoordig een kunststofarchipel, een enorm gebied van drijvend afval in de Grote Oceaan.
De drijvende plasticdeeltjes lijken, na afbraak van het plastic, sterk op zoöplankton, waardoor ze vaak worden opgegeten door kwallen. Op die manier komen ze in de voedselketen terecht. In monsters genomen in 2001 bleek de concentratie plasticdeeltjes in de archipel groter te zijn dan de concentratie zoöplankton. Veel plasticdeeltjes komen via de voedselketen terecht in de magen van vogels en dieren, waaronder zeeschildpadden, en de zwartvoetalbatros. De gevolgen hiervan verschillen van vergiftiging, tot verstoring van de hormoonhuishouding bij deze dieren. Uiteraard komt de troep ook via de voedselketen bij de mens terug.
Zie ook: * Images & video from the North Pacific gyre — WordPress.com

Plastics en andere kunststoffen worden veel gebruikt, in bijvoorbeeld verpakkingen, in de bouw, in auto's en in de landbouw. In 2003 was dit jaarlijks 1,2 miljoen ton kunststofafval. Zo'n 45 procent bevindt zich in het huishoudelijk afval. Folies, boterkuipjes, vleeswarenschaaltjes, flessen enz.
Hergebruik is helaas zeer beperkt en verbranding geeft ook de nodige problemen. De meest milieuvriendelijke manier om kunststof te verwerken, is het materiaal zuiveren, smelten en opnieuw toepassen als grondstof voor kunststofproducten, maar niet alle kunststofafval leent zich daartoe. Het afval mag niet te veel verschillende soorten kunststof bevatten en moet redelijk schoon zijn en daarbij is het ophalen van kunststofafval bij huishoudens economisch niet haalbaar. Ook inleveren van kunststofafval is nauwelijks zinvol. (Statiegeld)flessen (PET) is daarbij een uitzondering.
Eenmalige plastic flessen worden niet hergebruikt, omdat de eenmalige plastic flessen niet apart worden ingezameld. Het apart inzamelen van plastic flessen is praktisch onhaalbaar, omdat er zoveel soorten kunststof verpakkingen zijn en ze alleen op soort gescheiden kunnen worden hergebruikt.
Eenmalige plastic flessen worden (als ze niet langs de kant van de weg zijn gegooid) met het gewone huisvuil verbrand, hoewel er langzaam anders mee wordt omgegaan (zie verderop). Voor eenmalige flessen wordt daarom het gebruik van glas aangeraden.
Plastic en andere kunststoffen worden tegenwoordig ook (bescheiden) gescheiden ingezameld in Nederland. In andere landen zoals Duitsland en Frankrijk was dit al de gewoonte. In Frankrijk zamelt men overigens papier en plastic samen in. Door het afval met water te spoelen kan men het afval scheiden. Het Plastic gaat namelijk drijven en het papier wordt meteen pulp. In Nederland is plastic inzamelen nog niet de gewoonte, omdat voorheen statiegeld geheven werd op plastic flessen. Door de komst van steeds meer en kleinere verpakkingen wordt er nu gekeken naar de haalbaarheid van gescheiden inzameling. En rendabel is het!
In Arnhem bijvoorbeeld is per 1 juni 2007 een proef ingegaan met het verzamelen van plastic verpakkingen. De test (en weddenschap) was om in de wijk Sint Marten-Sonsbeekkwartier 12000 kilo verpakkingsafval op te halen. Na een rustige start werd uiteindelijk de doelstelling ruim behaald en besloot de gemeente in meerdere wijken plastic-inzamelcontainers te plaatsen en door te gaan met de proef. Ook dit werd een succes en sinds 2010 wordt al het plastic afval gescheiden ingezameld. Datzelfde jaar werd in Soest begonnen met een speciale ophaaldienst voor plastic. Als dit slaagt, zal het in heel Nederland worden ingevoerd. In het bedrijfsleven is het gescheiden inzamelen van plastic overigens al enige tijd gaande, dit is vooral vanuit economisch oogpunt. De grijze containers hoeven aanzienlijk minder vaak geleegd te worden als men plastic gescheiden houdt.
Voor elke kilo plastic die hergebruikt wordt (voor het maken van granulaat-korrels) in plaats van verbrand, bespaard men zo'n 2,6 kg CO2-uitstoot.

Wel in de plasticbak Besparing
Plastic tasjes, tassen en broodzakken Neem een eigen boodschappentas mee en sla het aanbod van winkeliers om een tasje van hen te krijgen, af. Ze geven je een tasje mee voor het maken van reclame. Erg leuk, maar deze zakjes leveren uiteindelijk heel veel afval op. Met een eigen boodschappentas maak je eigenlijk reclame voor minder afval.
Pasta- en rijstzakken
Snoepzakken
Folies om tijdschriften en reclamefolders
Blisters voor o.a. tandenborstels, snoeren, schroeven
Boterkuipjes, sausbakjes, smeerkaas-, paté- of koffiemelkkuipjes
Groente-, fruit- en saladebakjes of- zakjes, patatbakjes
Bekers voor yoghurt, vla, slagroom, ijs
Deksels van potten pindakaas, chocopasta etc.
Knijpflessen voor sauzen zoals ketchup en mayonaise
Flacons voor wasmiddelen en schoonmaakmiddelen
Flacons voor bijv. shampoo, douchegel, badschuim en zeep
Tubes voor bijv. gel, crème, bodylotion en tandpasta
Flessen voor olie en azijn
Flessen voor frisdrank, water en zuivel
Potjes voor gel, medicijnen, vitamines
Plantenpotjes
Pet fles Koop dranken in (weggooi/statiegeld)glas
Redelijk schone en lege flessen, flacons en tubes
Folies, zakjes en draagtasjes Neem een eigen boodschappentas mee en sla het aanbod van winkeliers om een tasje van hen te krijgen, af. Ze geven je een tasje mee voor het maken van reclame. Erg leuk, maar deze zakjes leveren uiteindelijk heel veel afval op. Met een eigen boodschappentas maak je eigenlijk reclame voor minder afval.
Plastic groente-, fruit- en zuivelbakjes
Plastic verpakkingsmateriaal van bouwmarkten, meubelzaken, e.d.
Plastic omhulsel van tijdschriften
Blisters, cellofaan en luchtkussentjesplastic
aanvullling?
NIET in de plasticbak Besparing
Resten van papier, karton en aluminium met plastic laag
Piepschuim
Verpakkingen van chemisch afval
Chipszakken
Drankkartons (met plasticfolie)
Doordrukstrips (van bijv. medicijen)
Tuinstoelen, speelgoed of gebruiksvoorwerpen Er bestaat tuinmeubilair van duurzaam hout (FSC) en ook voor speelgoed en gebruiksvoorwerpen kan je kiezen voor duurzamer materiaal.
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.