Overleg:Basiskennis informatica

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikibooks

Over doel en doelgroep van dit boek[bewerken]

Beste Ronny Creygelman, Mattias.Campe, Jcorneli en Carsrac. Jullie zijn al een eind op weg met dit boek, er is al een structuur bedacht en er zijn al meerdere hoofdstukken, in verschillende stadia van voltooiing. Ik wil er graag een hoofdstuk aan toevoegen, getiteld Automatiseringstraject, met vooral aandacht voor de organisatie en functionele aspecten van het bouwen van informatiesystemen. Maar de tekst op de voorpagina met het doel van dit boek is niet helemaal waar ik aan denk bij de term "Basiskennis". Daarover wil ik graag met jullie (en anderen die willen aanhaken) van gedachten wisselen.

Als ik "Basiskennis" in de titel van een boek zie staan, dan denk ik dat de doelgroep geïnteresseerde leken zonder (veel) voorkennis zal zijn. Bijvoorbeeld eindgebruikers die gevraagd zijn voor een gebruikersgroep/klankgroep om een nieuw systeem aan te schaffen en goed beslagen ten ijs willen komen, iemand die de helpdesk van repliek wil dienen en de gebezigde terminologie wil snappen, of middelbare scholieren die zich afvragen of informatica (als keuzevak of studierichting) iets voor hen kan zijn. Dan denk ik aan een overzicht van het vakgebied in de breedte, zonder al te diep te gaan, waarin de contouren ervan worden aangegeven en veelgebezigde termen worden uitgelegd. Eén die begint bij het begin, wat voor een professional wellicht algauw (te) banaal is. Sleutelwoorden voor mij zijn: "aanstippen", zo min mogelijk vaktermen gebruiken en links naar meer informatie voor wie meer wil weten. Voorbeelden:

  • Als het om hardware gaat: behandeling van de verschillende soorten computers en devices, van ouderwetse mainframes met terminals, pc's en laptops tot iphones, e-readers en tablets, met plaatjes erbij; de meest gangbare randapparatuur, o.a. toetsenbord, muis, scherm, printer, verschillende soorten in- en uitgangen, opslagmediums, ook weer met plaatjes. Over chips, moederborden, processors, verschillende soorten geheugens en wat je verder zoal in een computer aantreft. Over CPU-gebruik, besturingssystemen en netwerken.
  • Over programmeren: hoe een code eruit kan zien, wat die dan doet, wat er gebeurt als er iets kleins als een punt of spatie wordt vergeten, dat je ook opmerkingen in een programma kunt plaatsen die alleen bestemd zijn voor collega's en verder niets uitmaken voor het programma, verschillde soorten programmeertalen en enkele veelgebruikte talen; eisen die zoal aan programma's worden gesteld (bijvoorbeeld geen spagghetti). En ga zo maar door.
  • Maar ook de stappen daarvóór: hoe kom je tot een systeem met bijbehorende programma's? Welke stappen zijn daarbij gebruikelijk? Wat komt er allemaal bij kijken?
  • En uiteraard over capaciteit, snelheid, beveiliging, geheugens en de andere onderwerpen die jullie al gemaakt hebben.

Maar dat zo'n boek met Basiskennis onderdeel kan zijn van de studierichting 'Gegradueerde in de toegepaste informatica' kan ik niet plaatsen.
Hoe denken jullie hierover? Wat waren jullie plannen met dit boek? JopkeB (overleg) 2 aug 2021 17:19 (CEST)[reageer]

Voor mij passen stukken van dit boek binnen het leerplan van Informaticabeheer [1] Andere onderdelen staan op Gebruiker:Mattias.Campe#Cursus_Computersystemen. Voor de stukken die ik gebruik voor die cursus is het handig als per webpagina enkel die stukken worden besproken die ook in de doelstellingen van dat leerplan staan. Concreet heb ik er geen probleem mee als er nog extra onderdelen binnen Basiskennis informatica komen, maar dan liefst als aparte subpagina binnen dit boek. Dus liever niet schrappen of uitbreiden binnen Capaciteit, Snelheid, Talstelsels en Codering. --Mattias.Campe (overleg) 9 aug 2021 10:41 (CEST)[reageer]
Beste Mattias.Campe, dank voor uw reactie. Ik zal rekening houden met uw leerplan, zeker geen teksten schrappen of toevoegen in dat onderdeel, en vooral aan één of meer nieuwe hoofdstukken/pagina's/onderdelen binnen Basiskennis informatica werken. JopkeB (overleg) 25 aug 2021 14:00 (CEST)[reageer]
Een late reactie, maar ik ben niet bezig met leerplannen en zo. Ik kom uit de praktijk, dus ik heb kennis van hardware en ik vanuit die praktijk kennis het aanvullen. Ook capaciteit, snelheid, beveiling en geheugens daar kan wel iets overzeggen, maar programmeren, die tak van sport, dat laat ik wel over anderen. Ik vind dat je eerst de basis dient te weten voor dat je een programma mag schrijven of een computer mag gebruiken. Voorbeeld eerst weten hoe je een muis eruit ziet en hoe deze gebruikt voor dat je deze aan raakt. Carsrac (overleg) 12 jan 2023 07:16 (CET)[reageer]
  1. Cfr. leerplan D/2015/7841/003, d.i. het leerplan Toegepaste Informatica van de richting informaticabeheer, derde graad tso.
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.