Naar inhoud springen

Kookboek/Potten en pannen

Uit Wikibooks
een emailen pan
Enkele pannen van edelstaal

Een pan is een gebruiksvoorwerp waar in iets gekookt of gebakken kan worden. Het woord pan verschilt van betekenis tussen Nederland en Vlaanderen: in Vlaanderen verstaat men daar uitsluitend een koekenpan onder (het overige kookgerei noemt men pot), in Nederland elk voorwerp waarin voedsel gekookt of gebraden wordt.

Voor koken op gas, elektriciteit of infrarood zijn verschillende soorten pannen beschikbaar. De bodem van een pan voor koken op elektriciteit moet vlak zijn om zo veel mogelijk contact te kunnen maken met de kookplaat.

Er zijn pannensets, die bestaan uit verschillend grote pannen en speciale pannen. Het koken van bijvoorbeeld groente, aardappelen of soep wordt in een gewone pan gedaan. De inhoud van een pan varieert van 500 ml tot vele liters. Daarnaast kan de dikte van de bodem variëren. Een dikke bodem zorgt voor minder snel aanbranden. De oren of steel van een pan kunnen van hetzelfde materiaal als de pan bestaan, maar worden dan ook heet, of ze kunnen uit bakeliet of hout bestaan, waardoor de pan zonder een pannenlap op te pakken is.

De pan kan gemaakt zijn van roestvast staal, aluminium, koper, gietijzer, emaille of smeedijzer.

Aluminium pannen kunnen uit een aluminium plaat geperst worden of ze kunnen worden gedraaid. Deze pannen kunnen evenals koperen pannen niet voor zure producten gebruikt worden.

Soorten potten en pannen:

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.