Naar inhoud springen

Kookboek/Frituurpan

Uit Wikibooks
Frituurpan-gesloten
Frituurpan-geopend

Een frituurpan is een pan of ketel waarin frituurvet wordt verwarmd. Dit frituurvet wordt gebruikt om bijvoorbeeld friet, frikandellen, kroketten en bitterballen, snacks en andere maaltijden klaar te maken.

Veiligheidsinstructies[bewerken]

  • Kokend frituurvet is gloeiend heet, doorgaans tot 200 °C en kan brandwonden veroorzaken. Daarom pas op met kleine kinderen.
  • Er bestaat tevens gevaar dat de thermostaat niet goed functioneert en de olie oververhit raakt, waarbij brand kan ontstaan. Blijf er dan ook bij wanneer de frituurpan gebruikt wordt
  • Bij hoge temperaturen kunnen in olie en vet kankerverwekkende stoffen ontstaan. Ververs dit dan ook regelmatig.
  • Mocht een frituurpan toch in brand staan, dan mag het vuur niet met water worden geblust. Beter is het om de zuurstof van het vuur af te sluiten door bijvoorbeeld een deksel, vochtige doek of blusdeken over de frituurpan te leggen

Reinigen[bewerken]

Het reinigen van een frituurpan wordt over het algemeen beschouwd als een lastige en vervelende klus. Het beste kan het vet eruitgehaald worden, en met een stuk keukenpapier goed worden afgeveegd. Dan vullen met water en een tablet voor de vaatwasser. Dit een kwartiertje laten koken op 100 °C en hij ziet er weer als nieuw uit.

Gezondheid[bewerken]

In augustus 2005 is bekend geworden dat men beter niet heter kan frituren dan 175 °C en niet te lang bakken, dit in verband met het vermoedelijk ontstaan van kankerverwekkende stoffen. Aan de andere kant zorgt frituren op lagere temperaturen ervoor dat er meer frituurvet in het gerecht terecht komt omdat deze minder snel dichtschroeit.

Wikipedia
Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Frituurpan
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.