Klarinet/Ondertoon

Uit Wikibooks

Klarinet

Algemeen
Familie
Repertoire

Onderdelen:

Riet
Mondstuk
Tappen
Accessoires

Achtergronden:

Boring

Bespelen:

Vingerzetting
Hoge noten
Ondertoon
Studeertips
Klank
Staccato
Vocht
Onderhoud

Bij het spelen van hoge noten kan een ondertoon of schaduwtoon hoorbaar worden, vooral aan het begin van de aanzet, maar soms ook wel langdurig. Een ondertoon wordt in het Engels ook wel aangeduid met grunt. De ondertoon wordt hoorbaar als er zacht gespeeld wordt, met name in het hoge deel van het klaroenregister.

Het ontstaan van de ondertoon kan voorkomen worden door de volgende wijzigingen in de speelwijze door te voeren

  • Blazen met een grotere luchtsnelheid.
  • De lippen rondom het mondstuk iets meer aanspannen, maar zonder te gaan bijten (want dan komt er geen geluid meer uit de klarinet).
  • De tongpositie wijzigen, alsof je een "i" uitspreekt. Het nadeel hiervan kan een minder warme toon zijn.
  • Plaats de onderlip iets lager op het riet; het mondstuk komt dus iets verder naar binnen. De lip moet lager zitten dan het punt waar het riet in neutrale stand net loskomt van het mondstuk. Dit punt is te bepalen door het riet en het mondstuk van de zijkant te bekijken, of door er een dun papiertje van bovenaf tussen te steken. Het is mogelijk het punt op het riet te markeren met een potloodstreep.
  • Het kan daarbij helpen om met de duim van de rechterhand, waar de klarinet op rust, de klarinet iets omhoog te duwen, zodat het mondstuk iets dieper de mond in gaat.
  • De onderkaak iets wijder open doen (de tanden gaan naar beneden) en de kin met de tanden iets meer naar voren houden.
  • Experimenteer met de hoek waaronder je de klarinet houdt, daarmee kan de toon verminderen.

Oorzaken in het ontwerp van de klarinet[bewerken]

De oorzaak kan soms liggen in het ontwerp van de klarinet; de speler kan dat het kort hoorbaar worden van die toon dan niet geheel vermijden.

Er wordt wel gesleuteld aan de registerklep, teneinde ervoor te zorgen dat die minder ver open gaat. Ook wel kan er een pinnetje in gestoken worden. Dit kan wellicht beter overgelaten worden aan een professionele reparateur.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.