Naar inhoud springen

Klarinet/Onderhoud

Uit Wikibooks

Klarinet

Algemeen
Familie
Repertoire

Onderdelen:

Riet
Mondstuk
Tappen
Accessoires

Achtergronden:

Boring

Bespelen:

Vingerzetting
Hoge noten
Ondertoon
Studeertips
Klank
Staccato
Vocht
Onderhoud


Dagelijks onderhoud[bewerken]

twee wissers en tappenvet

Vet bij het in elkaar zetten de tappen in met speciaal tappenvet, ook wel kurkvet genoemd. Tappenvet is verkrijgbaar in blikjes, maar ook in de vorm van een "lippenstift". Bij een nieuwe klarinet is dagelijks invetten nodig. Als de onderdelen van de klarinet echter vloeiend in- en uit elkaar gaan is invetten niet nodig.

Na het spelen moet het instrument, zeker een houten klarinet, altijd goed droog gemaakt worden met een wisser. Dit voorkomt (ziekteverwekkende) schimmels in de klarinet. Haal eerst het mondstuk van de klarinet af. Een handige wisser heeft een lang uiteinde met een gewicht eraan om het geheel makkelijk door de klarinet te trekken. Het beste is de wisser van boven naar onderen door de klarinet te halen, want bovenaan zit aan de binnenkant van de klarinet een pijpje, waar de wisser achter kan blijven haken. Als dat gebeurt, trek de wisser dan terug. Wis het mondstuk door de andere kant van de wisser erdoorheen te halen. Het gewicht kan namelijk de scherpe randen van het mondstuk beschadigen.

Na het drogen is het het beste om de klarinet verder uit elkaar te halen en in de koffer op te bergen. Haal ook het riet van het mondstuk. Doe de koffer dicht; dit voorkomt snelle temperatuurswisselingen waardoor het hout kan barsten.

Laten staan kan ook, maar zet hem dan stevig op een standaard, zodat hij niet kan omvallen. Zet de klarinet niet voor een kachel of in de volle zon. Bij vochtig weer kunnen de onderdelen van de klarinet gaan klemmen als deze blijft staan. Als de onderdelen niet los komen, wacht dan een paar dagen af. Als het weer droger wordt, lukt het waarschijnlijk vanzelf. De klarinet kan in de tussentijd rustig bespeeld worden.

Als het heel koud of heel warm is, zorg er dan voor dat het instrument eerst op temperatuur komt voordat je erop gaat spelen. Als je dat niet doet, kan het hout gaan scheuren. Zet de koffer in de ruimte waar je gaat spelen een minuut of 10 open.

Reinigen[bewerken]

Het mondstuk, dat immers van kunststof is gemaakt, kan af en toe worden afgespoeld met koud water en afwasmiddel. Het kurk daarbij droog proberen te houden. Niet afspoelen met heet water, dan gaat de verf van het mondstuk los en wordt het groen.

Het houten deel van de klarinet niet met water afspoelen. Bij een kunststof klarinet kan dat wel, maar wel met koud water.

Het zilveren mechaniek kan verkleuren, dit kan met een zilverpoetsdoek worden schoongemaakt. Gebruik van vloeibare poetsmiddelen is uit den boze!

Als er zich stof gaat ophopen rond het mechaniek, dit met een kwastje weghalen.

Alle gaten en openingen kunnen met een wattenstaafje worden schoongemaakt.

Kalkaanslag aan de buitenzijde van het mondstuk kan met de achterkant van een riet worden weggehaald.

Vieze polsters kunnen worden schoongemaakt door er glad papier onderdoor te halen, terwijl je de klep dichtdrukt. Glad papier is bijvoorbeeld papier voor stickers (waar de stickers vanaf gehaald zijn).

Klein onderhoud[bewerken]

Klein onderhoud dat je zelf kan doen:

  • Is er een veer van een van de kleppen gebroken, dan kan je dat tijdelijk herstellen door er een elastiek omheen te doen.
  • De kleine schroefjes controleren op loslaten (omhoog komen) en indien nodig weer indraaien met een kleine schroevendraaier. Als dit zich herhaalt op dezelfde plaats, het schroefje eventueel met een beetje transparante nagellak vastzetten.
  • Als er bij bepaalde kleppen vochtophoping optreedt, wordt dat waarschijnlijk veroorzaakt doordat het vocht een vaste route kan nemen door het binnenste van de klarinet. Dan de klarinet van binnen oliën met speciale "bore" olie. Een paar druppels op een oude wisser aanbrengen en door de klarinet halen. Vervolgens een dag laten drogen.
  • Als een polster scheurt en afvalt, kan deze teruggeplaatst worden. Vervolgens het metaal kort (een paar seconden) verwarmen met een vlammetje van een aansteker en aandrukken. Door de hitte smelt de lijm. Geen andere lijm gebruiken. Houdt de klarinet tijdens het verhitten vast met een doek of pannenlap, want het metaal wordt heel snel erg heet.
  • Een afgevallen kurkje leidt tot geklik. Plak dit weer vast met lijm.

Onderhoudsbeurt[bewerken]

Om de 2/3 jaar heeft een klarinet groter onderhoud nodig. Vraag advies aan ervaren spelers wat betrouwbare ateliers zijn, want je dure klarinet moet niet in ondeskundige handen vallen. Bij een onderhoudsbeurt wordt de klarinet gedemonteerd en enkele dagen in een oliebad gelegd. Het hout wordt dan weer bestand tegen al het vocht dat erop komt tijdens het spelen. Kapotte polsters worden vervangen en alles wordt gecontroleerd en weer afgesteld.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.