Naar inhoud springen

Hekserij/Hekserij in Oceanië

Uit Wikibooks
Hekserij

Indonesië[bewerken]

De overheden houden zich niet met heksenvervolgingen bezig maar in Indonesië wordt eigenrichting van een "heks" oogluikend toegestaan. De politie maakt van het lynchen van een zogenaamde heks geen werk. Na de afzetting van Soeharto werden in Indonesië tussen december 1998 en februari 1999 ongeveer 120 mensen als heksen vermoord.

Oost-Timor[bewerken]

In januari 2007 werden drie vrouwen in Liquica / Oost-Timor ervan beschuldigd heksen te zijn. De vrouwen met een leeftijd van 25, 50 en 70 werden vermoord en hun huis werd in brand gestoken. Drie verdachten werden gearresteerd door de VN-politie. Het was het eerste geval van die aard in het overwegend katholieke Oost-Timor.

Papoea Nieuw-Guinea[bewerken]

Hoewel het uitoefenen van "witte magie" zoals bijvoorbeeld gebedsgenezing) legaal is in Papoea, legt de wet tegen hekserij van 1976 een straf op van maximaal 2 jaar gevangenis voor de praktijk van "zwarte magie". In 2009 meldde de regering dat buitengerechtelijke marteling en moord van vermeende heksen - meestal alleenstaande vrouwen - zich aan het verspreiden was van de hooglandgebieden naar steden. Dit werd in verband gebracht met de migratie van dorpelingen naar stedelijke gebieden.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.