Handboek Wikimedia Commons/Uploaden

Uit Wikibooks
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Benodigde voorkennis:
Handboek Wikimedia Commons
Inleiding
Deel I Basis
Deel II Voor gevorderden
Afkortingen
Index

Inleiding en "de kleine lettertjes"[bewerken]

Voor het opnemen van afbeeldingen, geluidsfragmenten, filmpjes en andere media in Commons gelden regels. Hieronder volgt een samenvatting van die regels en van de wettelijke regels die in Nederland gelden. Voorbehoud:

 • De wettelijke regels gelden voor Nederland: voor foto's en andere media die in Nederland zijn gemaakt en door Nederlanders in Nederland worden ge-upload. Omdat deze regels zijn afgeleid van de EU-regels, zullen de regels voor België op hoofdpunten hetzelfde zijn, maar in de details kunnen ze echter verschillen. Voor andere landen kunnen andere regels gelden. Buiten Nederland gelden in ieder geval andere regels voor:
  • het publiceren van afbeeldingen met kunst in de publieke ruimte (zie Freedom of Panorama (FOP); zelfs voor andere EU-landen kunnen die al aanmerkelijk afwijken van de Nederlandse wetgeving)
  • de termijnen en andere bijzonderheden die gelden voor het verlopen van auteursrechten/de overgang van rechten naar het publieke domein.
 • Voor het plaatsen van media op Commons, geldt dat zij vrij moeten zijn in het land van opname/eerste upload (afhankelijk van het afgebeelde onderwerp), èn onder de auteursrechtenwet van de Verenigde Staten.
 • Dit gaat om een samenvatting. Vooral de wettelijke regels omtrent auteursrecht zijn te complex om hier volledig uit de doeken te doen. Daarom geldt: Aan dit stappenplan kunnen geen rechten worden ontleend.

Tip vooraf[bewerken]

Vóórdat u aan onderstaand proces begint: bedenk of u de foto's en andere media die u wilt uploaden inderdaad wilt opnemen in Commons. Belangrijke voorwaarden zijn:

 1. u stemt ermee in, dat anderen de ge-uploade foto's en andere bestanden voor alle soorten doeleinden kunnen hergebruiken, ook voor commerciële doeleinden;
 2. u stemt ermee in, dat anderen uw foto's en andere media mogen bewerken, bijvoorbeeld uitsnedes maken, bewerken met een tekenprogramma of opnemen in een compilatie. De oorspronkelijke foto/bestand blijft overigens altijd in tact, er komt een nieuwe bestandspagina met het bewerkte bestand bij; in de nieuwe bestandspagina komt er een verwijzing naar het originele bestand.

De enige tegenprestatie is, dat de naam van de fotograaf of maker wordt vermeld in publicaties waarin een bestand wordt gebruikt.
NB Als een foto eenmaal is ge-upload, kan hij niet meer worden verwijderd, tenzij één van de verwijderingsredenen geldt (zoals dubbele foto of schending van auteursrecht).

Het stappenplan[bewerken]

Hieronder volgt een stapsgewijze handleiding voor het opnemen van foto's en andere bestanden in Commons. De eerste drie stappen zijn: bepalen welke bestanden wel en niet kunnen worden opgenomen. Bestanden moeten aan alle drie de criteria voldoen: zowel (1) het onderwerp als (3) de auteursrechten moeten in orde zijn èn (2) een soortgelijk bestand mag nog niet zijn opgenomen. Daarna begint het uploaden. Neem er de tijd voor, het uploaden kan 5 à 10 minuten of langer duren. Als er onbekende termen in dit stappenplan voorkomen: zie Terminologie voor uitleg.

Stap 1: Selectie van de media: geschikte onderwerpen[bewerken]

Foto's en andere media in Commons moeten educatief, leerzaam, informatief en/of instructief zijn, oftewel: van realistisch nut voor educatieve doeleinden. Een afbeelding of ander bestand moet bijvoorbeeld geschikt zijn als illustratie bij een (bestaand of toekomstig) Wikipedia-artikel, studieboek, tijdschriftartikel of andere informatieve publicatie. Bovendien zijn afbeeldingen van kunstwerken alleen toegestaan als die aan bepaalde voorwaarden voldoen (auteursrecht).

Geschikte onderwerpen Welke onderwerpen NIET

NB.: De links verwijzen naar Nederlandse categorieën. Zie steeds de bovenliggende categorie "by country" voor andere landen.

 • In het algemeen: afbeeldingen en andere media die direct bestemd zijn voor Wikipedia, Wikibooks, Wikivoyage of een ander zuster-project, uitgezonderd de onderwerpen die niet zijn toegestaan (zie kolom hiernaast)
 • Dorpsgezichten, straatbeelden, gebouwen (in Nederland*)), werkplaatsen, fabrieken, wijken, landschappen, polders, planten, dieren, dijken, water, wegen, verkeer
 • Mensen aan het werk (zoals bouwvakkers, fabrieksarbeiders, wijkverpleegsters, huisvrouwen, boeren, melkboeren, kantoorpersoneel en mensen in vergadering)
 • Mensen in hun vrije tijd: o.a. hobby's, verenigingen, evenementen
 • Mensen in klederdracht
 • Instructiefilmpjes: hoe doe je of maak je iets
 • Kunstwerken waarvan de maker ten minste 70 jaar geleden is overleden (Voor Aruba geldt een verjaringstermijn van 50 jaar)
 • Kunstwerken in Nederland*) die permanent in de openbare ruimte zijn, zoals beelden op pleinen, langs straten, en in vrij toegankelijke parken, overheidsgebouwen en publieke instellingen

*) NB.: In veel andere landen geldt dat foto's van kunstwerken en gebouwen van kunstenaars en architecten die nog niet minstens 70 jaar geleden zijn overleden NIET mogen worden gepubliceerd, ook niet als ze in de publieke ruimte staan (zie Freedom of Panorama).

Meer over geschikte onderwerpen: Commons:Project scope

De volgende onderwerpen zijn NIET toegestaan:

 • Persoonlijke foto's, familieportretten, vakantiekiekjes (Commons is geen familie-album), foto's van feestjes, vriendengroepen, selfies. Uitzondering: mensen in originele klederdracht/bijzondere kleding en foto's van bijzondere of bekende mensen die ook voor een breder publiek interessant zijn, zoals portretten van mensen die in Wikipedia voorkomen. Ook toegestaan: een foto van uzelf voor uw persoonlijke account-pagina in een van de Wikimedia-projecten.
 • Media die bedoeld zijn voor advertentie-doeleinden en/of zelfpromotie, waaronder foto's van zelfgemaakte kunstwerken, bijvoorbeeld om iemand als kunstenaar te promoten.
 • Kunstwerken die niet in de openbare ruimte zijn en waarvan de maker nog geen 70 jaar geleden is overleden; dit geldt voor bijvoorbeeld:
  • kunstwerken in musea, scholen, theaters, kantoren, in particulier bezit
  • design voorwerpen
  • advertenties, platen- en CD-hoezen, boekomslagen, bordspellen, muziek, pasjes, logo's, verpakkingen die nog geen 70 jaar geleden zijn ontworpen en gemaakt;
  • plaatjes uit stripboeken en posters waarvan de maker nog geen 70 jaar is overleden; NB dit geldt óók voor posters die in de publieke ruimte hangen, reden: zij zijn daar niet permanent (één van de voorwaarden voor FOP in Nederland)
  • logo's, posters, screenshots van TV of websites, andere publicaties waar creativiteit voor is gebruikt
Zie Commons:Copyright rules by subject matter voor een uitgebreider overzicht.

Stap 2: Controleer op soortgelijke foto's in Commons[bewerken]

Controleer of hetzelfde of een soortgelijk medium niet al in Commons beschikbaar is. Neem geen foto's en andere media op die niets toevoegen, al aanwezig zijn, zich niet onderscheiden van andere media in een bepaalde Commons-categorie. Uitzonderingen: foto's van hetzelfde onderwerp vanuit een andere hoek, een ander aspect belichtend, zoals een detail, uit een ander periode of van betere kwaliteit (bijvoorbeeld scherpere foto of met een hogere resolutie). Soortgelijke media vinden: zie Zoeken.

Stap 3: Zorg dat de auteursrechten in orde zijn[bewerken]

NB Aan onderstaand overzicht kunnen geen rechten worden ontleend. Auteursrecht is ingewikkelde materie; hieronder staan alleen de hoofdlijnen die voor Nederland gelden.

Commons-administrators controleren streng op schendingen van auteursrechten en verwijderen foute files. Zorg er daarom voor dat de rechten in orde zijn, anders is al het werk voor niets geweest.

Toegestaan Niet toegestaan
 • Foto's en andere media die u zelf heeft gemaakt.
 • Foto's van een Nederlandse (amateur- of professionele) fotograaf die ten minste 70 jaar geleden is overleden (Nederlands recht) èn de afbeelding zelf of het afgebeelde kunstwerk ten minste 95 jaar oud is (Amerikaans recht, omdat de servers van Commons in Amerika staan).
 • Sommige andere oude afbeeldingen, filmpjes en geluidsfragmenten: zie Licentietags.
 • Foto's van een fotograaf die zelf, of diens rechtsopvolgers/erfgenamen, schriftelijk toestemming heeft gegeven om de foto's te publiceren met een licentie CC BY-SA (zie voorbeeld-tekst onderaan). Stuur na het uploaden van de foto('s) het bewijs van de toestemming naar permissions-nl@wikimedia.org (uitsluitend voor Nederlandstalige verzoeken; antwoord duurt in de regel enkele dagen).
 • Foto's van websites waarop uitdrukkelijk staat vermeld dat de betreffende foto in het publieke domein is, of waarvoor één van de licenties geldt die in Commons zijn toegestaan (zie overzicht). Neem de link met de toestemming op in het bestand van de foto. Zie Media van andere websites uploaden voor voorbeelden van dergelijke websites.

Meer over copyrights en licenties:

Het uploaden[bewerken]

Als de foto('s) of andere bestanden aan alle drie de bovestaande criteria voldoen, kan het uploaden beginnen.

Stap 4: Zorg voor een digitaal bestand op uw harde schijf in het juiste format[bewerken]

Zorg dat de foto's of andere bestanden op uw pc of laptop staan èn in een toegestaan format. Scan foto's die niet digitaal beschikbaar zijn bij voorkeur in een hoge resolutie, zodat ze bijvoorbeeld in detail bekeken kunnen worden of uitvergroot op een tentoonstelling gebruikt kunnen worden.

 • Alleen mediabestanden zijn toegestaan, waaronder: afbeeldingen (zoals foto's, scans en diagrammen), video-clips, animaties, geluidsbestanden, presentaties (met dia's).
 • Niet toegestaan zijn computerprogramma's en bestandsformaten waarvan de programma's niet vrij beschikbaar zijn, zoals Word, Excel en PowerPoint. Tip: zet dergelijke "verboden" bestandsformaten eerst om in PDF-bestanden of in een ander wel toegestaan bestandsformaat als u ze zou willen uploaden.

Zie Project scope#Scope part 1:Files (voor de regels), Commons:File types (met uitgebreide beschrijvingen per file type) en/of Toegestane file-types (een beknopt overzicht) voor meer informatie.

Stap 5: Log in[bewerken]

Log in op Commons: dat kan ook met een account van Wikipedia. Als u nog geen account heeft: zie Accounts. Stel de taal in op Nederlands.

Stap 6: Klik op Upload[bewerken]

Op de Hoofdpagina: klik rechts op de button Upload. Op een andere pagina: klik in de linkerkolom op Bestand uploaden (onder het kopje "Doe mee").

Stap 7: Uploaden van een afbeelding[bewerken]

Upload één foto tegelijk (meerdere foto's tegelijk uploaden is voor gevorderden). Er zijn drie achtereenvolgende pagina's met velden om in te vullen. Alle velden mogen in het Nederlands worden ingevuld, alleen de categorieën (trefwoorden) zijn in het Engels.

 1. Selecteer een afbeelding of ander mediium van uw pc of laptop.
 2. Vink het juiste vakje aan aan:
  1. "Dit bestand is mijn eigen werk" als u de foto zelf hebt gemaakt, of
  2. "De rechthebbende heeft zijn afbeelding of video op Flickr gepubliceerd met een geschikte licentie" of
  3. "Dit bestand is niet mijn eigen werk". In de laatste twee gevallen krijgt u vervolgvragen. Vul die correct in (klik bijvoorbeeld de correcte licentie aan die op de website van de gedownloade foto staat vermeld).
  4. Als geen van de redenen juist zijn, moet bij "Een andere reden dan hierboven genoemd" een licentie worden aangeven, bijvoorbeeld:
   1. {{PD-old-70}} {{PD-1923}} voor foto's van fotografen die ten minste 70 jaar geleden zijn overleden èn de foto zelf of het afgebeelde kunstwerk ten minste 95 jaar oud is (NB inclusief de {{ }})
   2. {{cc-by-sa-4.0}} {{subst:OP}} als het gaat om een foto met toestemming van de fotograaf of diens rechtsopvolger(s), waarvoor u direct na het uploaden een e-mail verstuurt naar permissions-nl@wikimedia.org.
   3. Meer copyright-tags: zie Licentietags (meest toepasselijke tags voor de EU) of Copyright tags (uitgebreider overzicht). Als er geen geldige reden of licentie is, kunt u de afbeelding niet uploaden en stopt het proces hier.
 3. Klik op Doorgaan.
 4. Er verschijnt nu een scherm voor het beschrijven van de foto of ander medium.
  1. Afbeeldingstitel: dit is het enige veld dat later niet meer eenvoudig kan worden veranderd; controleer dus goed op schrijffouten. Dit veld wordt op overzichten getoond en moet met één blik duidelijk maken waar de foto over gaat. Vermeld hierin het onderwerp, de locatie en het jaartal (bijvoorbeeld: Graftombe Willem van Oranje - Nieuwe Kerk Delft - 2019). Gebruik een volgnummer als er meerdere foto's van hetzelfde onderwerp zijn.
  2. Bijschrift: dit veld wordt getoond als de foto in Wikipedia wordt opgenomen. Dit mag hetzelfde zijn als de Afbeeldingstitel, maar dan zonder volgnummer of andere code.
  3. Beschrijving: vermeld hier in detail wat er op de foto is te zien: situatie, locatie (plaats + straat, naam van het gebouw, etc.; ook indien van toepassing: wat er later voor in de plaats is gekomen), wie er op de foto staan (namen en/of beroep); van voorwerpen: de naam + waarvoor het werd/wordt gebruikt, andere bijzonderheden, eventuele toelichtingen;
   1. van een organisatie: ook de link naar de website tenzij die al in de categorie staat vermeld
   2. van een kunstwerk: ook de naam van de kunstenaar, titel van het werk, datum van vervaardiging, waar het kunstwerk is (welk museum, plaats + straat, privé-collectie, etc.)
  4. Permission/toestemming: de website waar de licentie staat vermeld als dat van toepassing is (anders leeg laten)
  5. Datum: de datum of het jaartal (of een indicatie daarvan) waarop de foto is genomen, zo precies mogelijk. Als de precieze datum bekend is, vermeld dan: {{Taken on|jjjj-mm-dd|location=Country name}}, bijvoorbeeld: {{Taken on|2004-07-10|location=Netherlands}}.
  6. Categorieën: dit zijn trefwoorden. Ze zijn in de regel in het Engels. Zonder ten minste één correcte categorie is de foto of ander medium zeer lastig terug te vinden en staat hij bovendien niet bij andere media over dit onderwerp. Er zijn administrators die na verloop van tijd foto's verwijderen die geen juiste categorie(en) hebben. Als u niet vertrouwd bent met de categorieën op Commons, vul dan in ieder geval in:
   1. de plaatsnaam (NIET de huidige gemeentenaam als Nissewaard of Westvoorne, maar de oorspronkelijke zoals Hekelingen of Rockanje; uitzondering: als het om gemeentezaken gaat, zoals de burgermeester of gemeenteraadsvergaderingen). Voor elke plaats in Nederland is een eigen categorie gemaakt, ook voor kleinere plaatsen als Biert en Tinte. Nog beter: klik vantevoren op zo'n plaatsnaam-categorie voor het vinden van de juiste sub-categorie.
   2. Het is uiteindelijk de bedoeling dat er voor alle aspecten van de foto een zo'n specifiek mogelijke categorie wordt toegevoegd, voor zover van toepassing voor de aspecten 'wie' (staat er op de foto of heeft het kunstwerk gemaakt), 'wat' (is er op de foto te zien), 'waar' (is de foto genomen) en 'wanneer' (is de foto genomen en/of het kunstwerk gemaakt). Zie Zoeken om de juiste categorieën te vinden en Commons:Tips voor categoriseren voor welke soorten categorieën gewenst zijn.
  7. Tenslotte is er een veld waarin u locatie-coördinatoren kunt opgeven (niet verplicht, wel handig). Ga naar Google Maps of een andere Map-website en klik op de locatie. Er verschijnen nu coördinatoren. Kopieer die en plak ze in dit veld: eerst die begint met 51°..'.."N, daarna die met 4°..'.."E (voor Nederland).
 5. Controleer alle gegevens voor de laatste maal en klik op Publiceer bestanden.
 6. Vervolgens ziet u aan de linkerkant de foto of ander medium klaar staan om definitief ge-upload te worden. U kunt nu metadata toevoegen, waarmee de foto beter wordt gevonden bij vrije zoekacties (rechtsbovenin). U kunt deze stap ook overslaan en direct de Pagina publiceren.

Stap 8: Nazorg[bewerken]

Uw afbeelding, filmpje of geluidsfragment is nu gepubliceerd en klaar om gebruikt te worden. Bekijk de bestandspagina en controleer of alle velden correct zijn ingevuld.

 1. Verbeter eventuele fouten.
 2. Vul eventueel beschrijvingen en/of categorieën aan.

Een bestandspagina achteraf muteren

 1. Zorg dat u bent ingelogd, ga naar de bestandspagina die u wilt wijzigen en klik op de tab Bewerken (bovenin iets na het midden). U kunt nu de beschrijving, licentie en categorieën wijzigen. Categorieën wijzigen kan ook nog op een gemakkelijker manier, zie manier (1) in Categorieën achteraf muteren.
  1. Vermeld vervolgens onderaan in het veld "Samenvatting" in het kort wat u heeft veranderd. Hierdoor kan men later snel weer terugvinden welke wijzigingen in welke versie zijn uitgevoerd.
  2. Klik op de knop "Bewerking ter controle bekijken" en beoordeel of de wijzigingen correct zijn. Zo niet: scroll naar beneden, naar het Bewerken-gedeelte en wijzig de gegevens. Ga zo door totdat de wijzigingen naar uw zin zijn en klik dan onderaan op de blauwe knop "Wijzigingen publiceren".
 2. Een geo-code toevoegen. Een geo-code zorgt ervoor dat anderen gemakkelijk kunnen terugvinden waar een foto precies is genomen.
  1. Ga naar Google Maps of een soortgelijke website.
  2. Zoek de precieze locatie op waar de foto is gemaakt of die van het object van de foto.
  3. Klik daar; als het goed is verschijnt er nu een geo-code.
  4. Kopieer die code; u mag de codes kopiëren in de gewone geografische aanduidingen (met bijvoorbeeld N voor Noorderbreedte en O voor Oosterlengte) of in een digitale code.
  5. Vermeld in de bestandspagina, direct onder het Information-blok:
   1. {{Object location dec|51.8504809|4.3251025}} met in plaats van de voorbeeld-codes de juiste codes; het tweede veld (51.8504809) is voor de breedtegraad (Noorder- of Zuiderbreedte), de laatste (4.3251025) voor de lengtegraad (Ooster- of Westerlengte); en/of
   2. {{Location|37°50'34.6"N|25°45'48.1"W}} voor de camera-lokatie, vervang uiteraard ook hier de codes door de juiste.
  6. Controleer of de locaties kloppen door op de link te klikken en vervolgens door te klikken naar de gewenste website. Als het niet klopt: probeer het opnieuw.

Stap 9: Verklaring met toestemming versturen[bewerken]

Als het om één of meer foto's of andere media gaat waarvoor u een verklaring van de rechthebbende(n) hebt: verstuur direct na het uploaden een Nederlandstalige mail naar permissions-nl@wikimedia.org met daarin:

 1. de betreffende Verklaring als bijlage (het beste is als de fotograaf zelf een mail stuurt; als dat geen optie is en het om een ontvangen mail gaat: zie Instructie mail naar Contactpunt-team doorsturen
 2. (een lijst met) de link(s) naar de foto('s) in Commons waarvoor de verklaring geldt
 3. uw eigen account-naam in Commons.

De mail komt terecht in het "VRT-systeem" (VRT = Volunteer Response Team, in het Nederlands: Contactpunt-team), waar een vrijwilliger uw mail zal behandelen. Als de verklaring duidelijk en rechtsgeldig lijkt te zijn, zal de medewerker de toestemming op de bestandspagina vermelden. Daarbij wordt het "VRT-ticket-nummer" genoemd, zodat de toestemming altijd weer op te zoeken is door mensen met toegang tot dat VRT-systeem.

Een voorbeeld van zo'n Verklaring is hieronder opgenomen. In feite verklaart de auteursrechthebbende hetzelfde als wanneer een eigengemaakte foto wordt ge-upload op Commons.

Ik verklaar dat ik de auteur/de enige eigenaar ben van het exclusieve auteursrecht op de afbeelding(en) (hiernaar "het werk" genoemd) zoals vermeld op bijgevoegde lijst met bestandnamen, en de wettelijke bevoegdheid heb om het auteursrecht daarvan vrij te geven.

Ik verklaar hierbij het werk te publiceren onder CC-BY-SA-4.0 (Creative Commons Naamsvermelding-Gelijk delen 4.0) en ik verklaar dat ik eenieder het recht geef om het werk te gebruiken, zelfs in een commercieel product, en het te wijzigen naar behoefte, zoals CC-BY-SA-4.0 voorschrijft, op voorwaarde dat zij zich houden aan de voorwaarden van de licentie en andere toepasselijke wetten.

Ik ben me ervan bewust dat deze overeenkomst niet beperkt is tot Wikipedia of gerelateerde sites.

Ik ben me ervan bewust dat ik altijd eigenaar blijf van het auteursrecht van het werk en het recht behoud dat de auteur met naam vermeld wordt volgens de CC-BY-SA-4.0. Wijzigingen die anderen in het werk aanbrengen, worden niet geclaimd door de auteursrechthebbende.

Ik erken dat ik deze overeenkomst niet kan intrekken en dat de inhoud al dan niet permanent op een Wikimedia-project kan worden bewaard.

[naam van de houder van het auteursrecht],
[Bevoegdheid van de afzender (Bijv. "Auteursrechthouder", "Benoemde vertegenwoordiger van", enz.)]
[Datum]
[Plaats van de ondertekening]

De geel gearceerde tekst moet u nog aanpassen: een keuze maken of de juiste gegevens invullen.

Alternatieve methoden[bewerken]

 • Voor het uploaden van een portret-foto van een bekend/beroemd persoon, bijvoorbeeld omdat een foto op zijn/haar Wikipedia-pagina ontbreekt: Wikiportret.nl. NB Voer dan toch altijd eerst de stappen 1-4 uit.
 • Voor stap 9: de toestemmingsgenerator, zie Wikimedia VRT release generator.

Uploaden voor gevorderden[bewerken]

Media van andere websites uploaden[bewerken]

Voorbeelden van websites met media die je mag uploaden als de auteursrechten in orde zijn, met licenties die overeenkomen met de toegestane licenties in Commons:

 • Een kaart/plattegrond van OpenStreetMap, mits u vermeldt:
  • OpenStreetMap-auteurs OF ©OpenStreetMap contributors (op de kaart zelf, altijd zichtbaar; mag in klein lettertype, als het maar leesbaar is).
  • bij de licentie (tijdens het uploaden): {{OpenStreetMap}} (dan hoef je niet "CC BY-SA 2.0" en de link naar de copyrightpagina van Openstreetmap te vermelden, dat gaat dan automatisch).
 • Een foto van Flickr waarbij de Flickr-uploader als licentie heeft aangegeven: Commercial use & mods allowed (je kunt linksbovenaan in Flickr deze licentie selecteren of bij een foto klikken op de copyright link, als "Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)" of een andere op Commons toegestane licentie verschijnt, kunt u hem in Commons uploaden).
  • NB Controleer wel altijd eerst of de foto niet al eerder is ge-upload, dubbele foto's zijn niet toegestaan.
  • Kies bij het uploaden voor de juiste licentie: klik op "De rechthebbende heeft zijn afbeelding of video op Flickr gepubliceerd met een geschikte licentie" en neem de licentie van de foto over (zie in Flickr de link " Some rights reserved" of een andere link die direct onder de datum staat).
  • Vermeld bij het uploaden altijd de precieze link naar de foto; na het uploaden wordt automatisch gecontroleerd of de licentie in orde is aan de hand van deze link en wordt er een goedkeurings-tag aan het bestand toegevoegd als dat zo is.
  • Als u meerdere foto's tegelijk van Flickr wilt uploaden, kunt u de tool Flickr2Commons gebruiken.
 • Een filmpje van YouTube, of een still daaruit als foto, mits de YouTube-uploader als licentie "Creative Commons Attribution license (reuse allowed)" heeft vermeld. Om dergelijke videos te vinden: zie How To FIND And USE Creative Commons Videos On YouTube (without copyright claims). In het kort: voer een zoekactie uit, klik op Filters en kies in de kolom "Features" voor "Creative Commons". Geef als categorie ook (een onder-categorie van) Category:Media from YouTube mee.
 • Media van Europeana, mits bij Download staat: "Yes" en daarnaast GEEN voorbehoud is gemaakt (zoals "In auteursrecht - Onderwijsgebruik toegestaan" - dit betekent dat het bestand op Commons NIET is toegestaan, alleen voor onderwijs-doeleinden). Zelf op zoek gaan in Europeana naar bestanden die wèl op Commons zijn toegestaan: vink dan in de linkerkolom bij "KAN IK HET GEBRUIKEN?" alléén "Gratis Hergebruiken" aan. Vermeld de Category:Images from Europeana (of een onder-categorie) bij elke ge-uploade afbeelding.
 • Beeldbanken van archieven en sommige musea hebben ook vaak foto's en andere media waarbij de licentie staat vermeld.
  • Let goed op of de vermelde licentie is toegestaan in Commons.
  • Controleer altijd of een bepaalde foto niet al eerder is ge-upload in Commons.
  • Neem contact op met het betreffende archief of museum als er geen licentie bij een foto staat die u wilt uploaden.
  • Vermeld in het bestand zowel de link naar de foto als die naar de webpagina met de licentie als die niet hetzelfde zijn.
  • Vermeld in het bestand de betreffende specifieke ondercategorie van Category:Media by source met de naam van de instantie in de categorie-naam.
 • Meer websites met gratis mogelijkheden voor foto's: zie Commons:Free media resources.

Meerdere bestanden tegelijk uploaden[bewerken]

 • Via de Wizzard, de standaard-upload-tool in Commons, kun je meerdere bestanden tegelijk uploaden. Gebruik deze optie vooral voor het uploaden van bestanden die alle bestemd zijn voor dezelfde categorie(en) en/of dezelfde titel moeten krijgen (met automatische nummering). Als het bijvoorbeeld gaat om een ruim aantal foto's die alle op dezelfde dag in een bepaalde plaats, streek, natuurgebied of pretpark zijn gemaakt, dan kun je daar een aparte categorie voor maken, bijvoorbeeld Category:Plaatsnaam photographs taken on jjjj-mm-dd; na het uploaden kun je elk van de foto's dan nog meer categorieën geven, steeds afhankelijk van het onderwerp.
Selecteer in plaats van één bestand nu alle bestanden die je tegelijk wilt uploaden. Vul op het vervolgscherm voor het eerste bestand alle gewenste gegevens in. Onderaan de gegevens voor dit eerste bestand staat nu een keuzemenu waarin u kunt aangeven of in de rest van de bestanden dezelfde gegevens moeten worden overgenomen. Kijk daar zorgvuldig naar en vink vooral de onderwerpen uit die niet van toepassing zijn, bijvoorbeeld als je alle bestanden verschillende namen of beschrijvingen wilt geven. Klik daarna voor akkoord. De gegevens zijn nu direct overgenomen in alle andere bestanden. Ga nu stuk voor stuk alle bestanden langs om correcties en aanvullingen door te voeren. Klik daarna onderaan om door te gaan. NB Deze beschrijving is alleen een uitbreiding van stap 7; alle stappen zullen nog steeds volledig doorlopen moeten worden, nu voor alle bestanden die je wilt uploaden.
 • Voor het uploaden van grote aantallen (tot 10.000 afbeeldingen per keer): Commons:Pattypan. Het werkt met een Excel-bestand dat door je eigen systeem (zoals een beeldbank) wordt gegenereerd en waarin de benodigde gegevens vantevoren zijn ingevuld. Dit bestand moet in de regel nog wel handmatig worden gecorrigeerd en aangevuld. Vóórdat je kunt uploaden heb je nog toestemming van Commons nodig, via Commons:Requests for rights. Voor een uitgebreidere instructie: zie GLAM manual Erfgoed Gelderland 1.0, p. 77-88.
 • Andere upload-tools: zie Commons:Upload tools

Meer copyright-tags toevoegen[bewerken]

Er bestaan uitzonderingen op auteursrechten, waardoor afbeeldingen tòch op Commons mogen worden ge-upload. Het is handig om hier de juiste tags voor toe te voegen aan de bestandspagina's zodat voor iedereen duidelijk is waaròm deze afbeeldingen op Commons zijn toegestaan.

 • Voor FOP: Voeg aan bestandspagina's de tag {{FoP-Nederland}} toe voor foto's van recente (= van de laatste eeuw) kunstwerken in de openbare ruimte die voldoen aan de FOP-voorwaarden in Nederland. Voor België is de tag {{FoP-Belgium}}; voor Suriname bestaat hij niet. Voor andere landen: zie Category:FoP templates. Hierdoor weten ook andere vrijwilligers en administrators direct dat dit bestand voor wat betreft FOP in orde is.
 • Voor De Minimis: Voeg aan bestandspagina's de tag {{de minimis}} toe voor Nederlandse foto's waarop een kunstwerk staat dat nog niet in het publieke domein is, maar niet het hoofdonderwerp van de foto is; de officiële formulering voor het toestaan van dergelijke kunstwerken op foto's is: ‘incidenteel’ en van ‘ondergeschikte betekenis’. Het kan bijvoorbeeld gaan om een foto of videofragment waarop toevallig ook een logo, schilderij of sculptuur staat afgebeeld, maar niet prominent in beeld is, of een reportage waarin een kort fragment van een straatmuzikant is te horen. Dergelijke foto's en andere media zijn op zich volgens de Nederlandse wet (artikel 18a auteurswet) toegestaan, maar er mogen dan vervolgens geen uitsnedes van alléén het kunstwerk worden gepubliceerd op Commons.
Informatie afkomstig van http://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.