HTML/Verklarende woordenlijst

Uit Wikibooks

HTML

Inhoudsopgave
  1. Verklarende woordenlijst
  2. Overzicht tags
  3. Overzicht attributen
  4. Andere cursussen
A · B · C · D · E · F · G · H · I · J · K · L · M · N · O · P · Q · R · S · T · U · V · W · X · Y · Z

Hieronder vindt u een verklarende woordenlijst, waarin enkele veelvoorkomende termen uit het HTML-jargon kort worden uitgelegd.

A[bewerken]

Attribuut
Een "optie" of "parameter" die u aan een tag kan meegeven, zie HTML/Basiscursus/De basis.

E[bewerken]

Element
Voor uitleg, zie HTML/Basiscursus/De basis.
Extensible HyperText Markup Language
XHTML is bedoeld als "vervolg" op HTML. De eerste versies van XHTML zijn puur bedoeld als herformulering van HTML als XML-subset. Latere versies zullen meer verschillen tonen met HTML. Voor meer informatie, zie HTML/Over XHTML.
Extensible Markup Language
XML is een flexibele markup-taal die bedoeld is om de uitwisseling van verschillende types gegevens mogelijk te maken. Zie ook de website van het W3C over XML met specificaties.

I[bewerken]

IE
Zie MSIE

M[bewerken]

Markup
HTML is een markup-taal. Vaak wordt markup foutief vertaald als "opmaak", maar wat er eigenlijk bedoelt wordt is nog het best te omschrijven als "labelen". Oftewel, een markup-taal is een taal waarin de inhoud is gelabeld, waardoor er in een document een zekere structuur ontstaat.
Metadata
Letterlijk: "erbijhorende gegevens". Metadata omschrijft de inhoud van (delen van) documenten, en vormt zelf geen onderdeel van de inhoud. Voorbeelden zijn de creatiedatum van een document, trefwoorden of een omschrijving van de inhoud van een document.
MSIE
Veelgebruikte afkorting voor Microsofts Internet Explorer.

S[bewerken]

Semantiek
Met semantiek wordt in de HTML meestal bedoelt dat de tags zorgen voor de juiste structuur in het HTML-document. Zo moet bij een ongeordende lijst bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van een ul-tag. Voor meer uitleg, zie HTML/Semantiek.
SGML
Zie Standard Generalized Markup Language
Standard Generalized Markup Language
SGML is een methode om gestructureerde documenten te maken. Het is een internationale standaard geworden als ISO 8879:1986. Zie voor meer informatie bijvoorbeeld het artikel over SGML op Wikipedia EN (Engels).

T[bewerken]

Tag
Voor uitleg, zie HTML/Basiscursus/De basis.

U[bewerken]

User agent
Onder user agents wordt alle software gerekend waarmee u een website kunt bezoeken. Het gaat daarmee niet alleen om de populaire grafische browsers als MSIE, Mozilla Firefox en Opera, maar ook om tekstbrowsers als Lynx en speciale browsers voor gehandicapten of gebruikers van palmtops.

W[bewerken]

W3C
Zie World Wide Web Consortium
World Wide Web Consortium
Het World Wide Web Consortium is een organisatie die zich bezighoudt met het stimuleren van de ontwikkeling van het wereldwijde web. Als ontwikkelaar van de HTML- en XHTML-standaarden, maar ook vele andere dingen, is het W3C een organisatie waar u niet om heen kunt. Zie ook de website van het W3C.

X[bewerken]

XHTML
Zie Extensible HyperText Markup Language
XML
Zie Extensible Markup Language
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.