HTML/Semantiek

Uit Wikibooks

HTML

Inhoudsopgave
  1. Geschiedenis van HTML
  2. Toekomst van HTML
  3. Over XHTML
  4. Semantiek
  5. Scheiding tussen structuur en opmaak
  6. Over dit boek

Wat is semantiek[bewerken]

Zo staat het op het Wikipedia-artikel over semantiek:

De semantiek houdt zich bezig met de betekenis van symbolen (zoals de woorden in een taal).

In HTML geeft de semantiek de structuur van een document aan. Het gaat daarbij niet om de semantiek van de inhoud van het document, maar om de betekenis voor de weergave van de onderdelen van het document. Opdat een user agent de structuur goed kan weergeven, moet deze structuur ook duidelijk in het document aangegeven zijn.

Zo zullen onderdelen van een document die een verschillende rol spelen, als zodanig moeten worden aangegeven. Het is dus niet voldoende dat het weergegeven resultaat (bij de meeste browsers) goed is, nee die goede weergave moet z'n oorzaak vinden in de correcte semantiek van de gebruikte HTML.

Een heel eenvoudig voorbeeld is het gebruik van een rijtje =-tekens om een dubbele lijn aan te geven. Daardoor ontstaat een dubbele betekenis van het =-teken. Een semantische fout. Of nog eenvoudiger het gebruik van het koppelteken "-" als minteken in berekeningen. Weergegeven door een browser zien we geen verschil, maar vanwege de verschillende betekenis (semantiek), moet in de code onderscheid gemaakt worden, dus aparte tekens.

Wanneer u een menu wilt maken (feitelijk dus een lijst met links), moet u dat ook beschrijven als een lijst, en niet als bijvoorbeeld een tabel.

Het nut van semantiek[bewerken]

Uit het bovenstaande blijkt al wel het belang van een goede semantiek in de HTML-code. Het zal blijken dat u een lijst en een tabel er bij weergave precies hetzelfde kunt laten uitzien. Toch is het van belang semantisch onderscheid te maken en de lijst ook als een lijst en de tabel als een tabel te definiëren. Mocht een eenvoudige browser niet de mogelijkheden hebben voor de gewenste weergave, dan zal hij de lijst als een lijst behandelen en niet als tabel. Of als u later het uiterlijk van tabellen wat wil veranderen hoeft u niet bang te zijn dat ook uw lijsten er anders gaan uit zien.

Zo zijn er nog meer voordelen. User agents begrijpen beter wat u bedoelt, waardoor het surfen voor (visueel) gehandicapten makkelijker wordt. Ook zal uw website toegankelijker zijn voor mensen met een tekstbrowser, zoals Lynx. Daarnaast wordt ook voor u het werken makkelijker: u weet meteen met wat voor een informatie u van doen heeft.

Semantiek speelt een steeds grotere rol, wanneer u uw site hoog in de zoekresultaten van zoekmachines wilt hebben. Zo zal er waarschijnlijk meer waarde worden gehecht aan de inhoud van een kop, dan aan de waarde van bijvoorbeeld een gewone paragraaf.

Meer informatie[bewerken]

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.