Filosofisch onderwijs/Leren

Uit Wikibooks

Dit boek is in ontwikkeling. Volg de wijzigingen door bij elk hoofdstuk op de ster te klikken of gebruik de toetscombinatie [alt+shift+w].

Voordelen[bewerken]

Wat is het voordeel van filosofisch onderwijs? Het is leuk, leerzaam en liefdevol naar jezelf en de ander.

Leuk[bewerken]

Het leuke komt doordat het aansluit bij onze natuurlijke nieuwsgierigheid. Kijk maar eens naar kleine kinderen die genieten terwijl ze je de oren van de kop vragen. Ze vragen door vanuit een aangeboren motivatie om steeds beter tot de kern door te dringen. Vooral als we intuïtief aanvoelen dat ons wereldbeeld onjuist of incompleet is (zie constructivisme), willen we dit hiaat opvullen. We ervaren een aha-erlebnis niet voor niets als een fijn gevoel. Het met elkaar delen van deze ervaringen voegt nog meer plezier toe, omdat we sociale wezens zijn. Hoewel dit onderwijs goed past bij mensen met een open houding, kan dit type onderwijs er ook aan bijdragen om die oorspronkelijke houding te hervinden.

Leerzaam[bewerken]

Het leerzame is dat je veel dieper doordringt tot de essentie van dingen zonder dat je de illusie krijgt dat je het allemaal wel weet. Dat laatste is ook vaak de positie die het onderwijs tegenover de leerling aanneemt. Wij hebben de wijsheid in pacht en die brengen we op jou over. Terwijl juist de meest wijze mensen ons melden dat ze erachter kwamen niets echt te weten. Het is de kunst om altijd nieuwsgierig te blijven en je elke dag te verwonderen, en om een leerzame houding aan te nemen zodat onze creativiteit, kritisch denkvermogen en verbeeldingskracht optimaal worden ingezet.

Liefdevol[bewerken]

Het is liefdevol naar jezelf omdat je niet perse wat anderen over jou, de ander en de wereld hebben verteld als gegeven ziet. Integendeel: je beschouwt jezelf, de ander en de wereld als een eeuwige verkenningstocht. Je wordt handiger in het voeren van gesprekken die meer diepgang krijgen. Je zult meer waardering krijgen van en voor je de gesprekspartner omdat jullie elkaars belevingswerelden leren kennen. Je zult merken dat je je door deze gezamenlijke zoektocht naar wijsheid meer echt en oprecht verbonden gaat voelen met andere mensen, ook al hebben die andere overtuigingen of achtergronden.

Bronnen[bewerken]

Verdieping[bewerken]

De volgende open en gratis bronnen kunnen helpen bij verdere verdieping in deze materie:

Soort Bron Link Beschrijving

Verwijzingen[bewerken]

Personen

Organisaties

Begrippen

Referenties

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.