Wikibooks:Lerarenkamer

Uit Wikibooks
Ga naar: navigatie, zoek
Welkom in de lerarenkamer van WIKIBOOKS !

Hier kunnen vragen worden gesteld en worden meningen uitgewisseld.

Natuurlijk wordt hier ook koffie geschonken en gedronken. Daar hebben we in het begin van de vorige eeuw deze mooie koffiezetautomaat voor aangeschaft.

Kaffeemaschine.jpgDe koffieautomaat maakt overurenStatus van Wikibooks[bewerken]

Dit Nederlandstalige bericht is geplaatst in De Kroeg of soortgelijke pagina op de projecten Wikipedia, WikiWoordenboek, Wikibooks, Wikiquote, Wikisource, Wikiversity, Wikivoyage, Commons, Wikidata in de bestaande taalversies Nederlands, Fries, Limburgs, Nedersaksisch en Zeeuws van deze projecten.
Dit bericht is in de eerste plaats bedoeld voor mensen die in Nederland wonen.
Voel je vrij om dit Nederlandstalige bericht te vertalen in het Fries, Limburgs, Nedersaksisch of Zeeuws.
De Vereniging Wikimedia Nederland ondersteunt onder andere het werk van de vrijwilligers die op Wikipedia of een van de zusterprojecten daarvan actief zijn.

Wat zullen ze tijdens Wikimania in Londen zeggen over Wikibooks?[bewerken]

Over drie weken komen Wikimedianen uit meer dan zestig landen bij elkaar in Londen. Gedurende drie dagen wisselen ze verhalen uit over wat er speelt op hun wiki project. Na Wikimania vliegen ze geïnspireerd terug naar huis, gevoed met verhalen uit de hele wereld. Welk verhaal over Wikibooks zal de wereld overgaan?
Vanuit Nederland bezoeken zeker 16 mensen Wikimania. Met welk verhaal zullen zij naar Londen gaan? Schrijf mee aan Wikibooks:Status van de wiki juli-augustus 2014 en help mee de tien punten op te sommen die Wikibooks nu tot een geweldig, grandioos, voortreffelijk project hebben gemaakt. Leef je uit en benoem wat het voor jou fantastisch maakt om mee te werken aan Wikibooks.
Nadat er tenminste tien punten zijn opgesomd die goed gaan met Wikibooks kan op Overleg Wikibooks:Status van de wiki juli-augustus 2014 overlegd worden over wat er minder goed gaat. Dan kan eventueel na die discussie een verbeterpunt toegevoegd worden aan de tien positieve punten op Wikibooks:Status van de wiki juli-augustus 2014.
Dank je wel! In Nederland is het nu zomer en zouden we geneigd zijn dit een zomerrapport te noemen. Het is nu op het zuidelijk halfrond winter en vandaar de aanduiding van de maanden in plaats van het jaargetijde. Ad Huikeshoven (overleg) 19 jul 2014 14:58 (CEST)

Letter petitioning WMF to reverse recent decisions[bewerken]

The Wikimedia Foundation recently created a new feature, "superprotect" status. The purpose is to prevent pages from being edited by elected administrators -- but permitting WMF staff to edit them. It has been put to use in only one case: to protect the deployment of the Media Viewer software on German Wikipedia, in defiance of a clear decision of that community to disable the feature by default, unless users decide to enable it.

If you oppose these actions, please add your name to this letter. If you know non-Wikimedians who support our vision for the free sharing of knowledge, and would like to add their names to the list, please ask them to sign an identical version of the letter on change.org.

-- JurgenNL (talk) 21 aug 2014 19:35 (CEST)

Process ideas for software development[bewerken]

’’My apologies for writing in English.’’

Hello,

I am notifying you that a brainstorming session has been started on Meta to help the Wikimedia Foundation increase and better affect community participation in software development across all wiki projects. Basically, how can you be more involved in helping to create features on Wikimedia projects? We are inviting all interested users to voice their ideas on how communities can be more involved and informed in the product development process at the Wikimedia Foundation. It would be very appreciated if you could translate this message to help inform your local communities as well.

I and the rest of my team welcome you to participate. We hope to see you on Meta.

Kind regards, -- Rdicerb (WMF) talk 22 aug 2014 00:15 (CEST)

--This message was sent using MassMessage. Was there an error? Report it!

Waarmee kan Vereniging Wikimedia Nederland de bewerkers van Wikibooks in het jaar 2015 helpen?[bewerken]

Wikimedianederland-logo.png

Dit Nederlandstalige bericht is geplaatst in De Kroeg of soortgelijke pagina op de projecten Wikipedia, WikiWoordenboek, Wikibooks, Wikiquote, Wikisource, Wikispecies, Wikiversity, Wikivoyage, Wikinews, Commons, Wikidata, Outreach in de bestaande taalversies Nederlands, Fries, Limburgs, Nedersaksisch en Zeeuws van deze projecten. Dit bericht is in de eerste plaats bedoeld voor mensen die in Nederland wonen. Voel je vrij om dit Nederlandstalige bericht te vertalen in het Fries, Limburgs, Nedersaksisch of Zeeuws.


De Vereniging Wikimedia Nederland ondersteunt onder andere het werk van de vrijwilligers die op Wikipedia of een van de zusterprojecten daarvan actief zijn.

Heb jij ideeën over wat Wikimedia Nederland wel of niet zou moeten doen?
Wil jij invloed uitoefenen op wat Wikimedia Nederland wel of niet doet en waar Wikimedia Nederland geld aan uit geeft?

De eerste prioriteit van de Vereniging Wikimedia Nederland (WMNL) is het ondersteunen van de bewerkers van Wikipedia en zusterprojecten in Nederland. WMNL is een vereniging die juridisch onafhankelijk is van de Wikimedia Foundation. Door ruimhartige financiële steun van de Wikimedia Foundation kan WMNL heel wat doen met een kantoorruimte in Utrecht waar vijf mensen werken om de gemeenschap van leden en vrijwilligers te ondersteunen. Over drie weken op zaterdag 20 september 2014 gaat de Algemene Ledenvergadering (ALV) het jaarplan 2015 vaststellen. Het jaarplan is mede gebaseerd op het in het jaar 2012 vastgestelde meerjarenplan 2013-2015. Graag zou ik willen weten aan wat voor ondersteuning jullie eventueel behoefte hebben. De verkregen feedback tot nu toe is 'aandacht geven aan zusterprojecten'. Hieronder kun je lezen wat in het meerjarenplan 2013-2015 staat over 'community' met doelen en activiteiten.

COMMUNITY: ondersteunen en mobiliseren van vrijwilligers
De missie van Wikimedia Nederland kan alleen gerealiseerd worden wanneer mensen zich actief inzetten om kennis vrij beschikbaar te maken via Wikipedia en andere Wikimedia-projecten en activiteiten. Het doel voor de komende jaren: meer actieve bewerkers en vrijwilligers die effectief worden ondersteund vanuit de Vereniging. Het creëren van mogelijkheden voor vrijwilligers en bewerkers om actief te zijn en het bieden van ondersteuning aan hun inzet is de komende jaren een kerntaak van Wikimedia Nederland, evenals het motiveren en activeren van nieuwe vrijwilligersgroepen. Het moet breed bekend zijn dat Wikipedia een vrijwilligersproject is, waar iedereen aan mag meewerken en in onze outreach activiteiten gaan we met name daar de nadruk op leggen.

Vrijwilligers en bewerkers kunnen zowel online als offline rekenen op de ondersteuning van Wikimedia Nederland bij hun activiteiten: bij het creëren van content, de contacten met (potentiële) partnerorganisaties en het op andere manieren bevorderen van vrije kennis. De vereniging werkt hieraan door aansluiting te zoeken op individuele competenties, voorkeuren en wensen. Vraaggericht en individueel wordt een breed scala van mogelijkheden en faciliteiten aangeboden. Dit gebeurt mede door het bieden van een sociale infrastructuur waarbinnen de vrijwilligers zich kunnen ontplooien en kunnen samenwerken om tot resultaten te komen.

Doelen

 1. De instroom van vrijwilligers en bewerkers is vergroot: nog meer mensen zijn zelf actief in Wikipedia of andere activiteiten en projecten
 2. Vrijwilligers en bewerkers krijgen van Wikimedia Nederland effectieve, doelgerichte steun die hen in staat stelt optimaal en met plezier actief te zijn en te blijven;
 3. De communicatie met vrijwilligers en bewerkers loopt via korte en informele lijnen
 4. De vrijwilligers en bewerkers voelen zich gewaardeerd om hun betrokkenheid en voelen zich niet geremd om initiatief te tonen

Activiteiten

 • 1.1 Organiseren van laagdrempelige, aansprekende publieksevenementen, projecten en activiteiten die de actieve deelname van geïnteresseerden stimuleren en mogelijk maken
 • 1.2 Contact en samenwerking zoeken met andere vrijwilligersorganisaties om hun achterban te interesseren en mobiliseren voor Wikimedia-projecten en activiteiten
 • 1.3 Opzetten van introductie-cursussen voor potentiële Wikipedia-bewerkers en het trainen van trainers voor deze cursussen
 • 2.1 Regelmatig bij bewerkers en vrijwilligers nagaan welke soort en vorm van ondersteuning zij nodig hebben
 • 2.2 Deelname van vrijwilligers en bewerkers aan cursussen, congressen en workshops mogelijk maken
 • 2.3 Op uitleenbasis beschikbaar stellen van apparatuur aan vrijwilligers en bewerkers
 • 2.4 Vrijwilligers en bewerkers desgevraagd ondersteuning bieden door medewerkers
 • 2.5 Beschikbaar stellen van fondsen voor (kleine) projecten en activiteiten van vrijwilligers en bewerkers
 • 3.1 Aanbieden van duidelijke kanalen voor directe communicatie tussen Vereniging en alle vrijwilligers c.q. optimaliseren van bestaande kanalen
 • 4.1 Vrijwilligers en bewerkers nader bij vereniging betrekken als ‘specialisten’, in adviesgroepen etc.
 • 4.2 Organiseren van kleinschalige ‘community events’ zoals Wiki-zaterdag, Wiki meets….

Jullie zijn allemaal van harte welkom tijdens de ALV op zaterdag 20 september 2014 om je stem te laten horen. Je kunt nu al je ideeën kwijt en je reactie geven op onderstaande vragen, zeker voor hen die niet naar de ALV van WMNL willen of kunnen komen. Dit bericht is op persoonlijke titel gepost door Dedalus (overleg) 30 aug 2014 11:23 (CEST). Voor de leesbaarheid volgen de vragen na de ondertekening.

Welke activiteiten zou Wikimedia Nederland met voorrang moeten oppakken?
 • ...
Waarmee zou Wikimedia Nederland de bewerkers van Wikibooks nog meer kunnen helpen?
 • ...

Grants to improve your project[bewerken]

Apologies for English. Please help translate this message.

Greetings! The Individual Engagement Grants program is accepting proposals for funding new experiments from September 1st to 30th. Your idea could improve Wikimedia projects with a new tool or gadget, a better process to support community-building on your wiki, research on an important issue, or something else we haven't thought of yet. Whether you need $200 or $30,000 USD, Individual Engagement Grants can cover your own project development time in addition to hiring others to help you.

Change in renaming process[bewerken]

Part or all of this message may be in English. Please help translate if possible.

-- User:Keegan (WMF) (talk) 9 sep 2014 18:22 (CEST)

Weglaten bij afdrukken[bewerken]

Bij het sjabloon Sjabloon:Veilig op het internet staat onderaan de categorie "Weglaten bij afdrukken", alleen lijkt dit niet te werken (zowel bij afdrukken, als pdf-export). Ik meen me te herinneren dat dit vroeger wel gewerkt heeft. Iemand die de oorzaak kent? --Mattias.Campe (overleg) 10 sep 2014 22:35 (CEST)

Ik ben dit probleem ook al eerder tegengekomen, terwijl ik zeker weet dat het wel heeft gewerkt. Helaas heb ik geen idee nog van de oorzaak. KKoolstra (overleg) 11 sep 2014 16:44 (CEST)
Het probleem is bekend, zie bv. Wikibooks:Lerarenkamer/Archief_2013#Categorie_.22Weglaten_bij_afdrukken.22_lijkt_niet_te_werken. Helaas ben ik nog steeds geen steek verder bij het vinden van de oorzaak, laat staan een oplossing... Misschien is er iets mogelijk met CSS in combinatie met een sjabloon, maar dat zal zeker wat omslachtiger worden. Zal me er - zodra ik wat meer tijd heb - nog eens in verdiepen. - Erik Baas (overleg) 11 sep 2014 19:19 (CEST)
Merci Erik voor de tip! Ik heb het uitgetest bij Sjabloon:Veilig_op_het_internet en het blijkt te werken bij de pdf-export en bij afdrukvoorbeeld. Misschien kan deze tip ook vermeld worden bij Help:Boeken#Optimaliseren? --Mattias.Campe (overleg) 14 sep 2014 11:08 (CEST)

Bestanden uploaden, Wizard uploaden?[bewerken]

Wikimedia Commons logo

Hello! Sorry for writing in English. It was noted that on this wiki there is little community activity around uploads: less than 50 "Verwijderen" actions in "Bestand" last year.

I guess this wiki doesn't have the interest or energies to maintain complex templates and metadata, especially for EDP files. I propose to

so that no new work is needed on this wiki and all users can have a functioning, easy upload interface in their own language. All registered users can upload on Commons.

All this will be done around 2014-09-30.

 1. If you disagree with the proposal, just remove this wiki from the list.
 2. To make the UploadWizard even better, please tell your experience and ideas on commons:Commons:Upload Wizard feedback.
 3. In all cases, existing files will not be affected, but everyone is welcome to join m:File metadata cleanup drive. The goal is to give better credit to the authors who provided us their works.

Nemo 18 sep 2014 21:12 (CEST)

Exporteren naar pdf?[bewerken]

Voor mijn leerlingen gebruik ik nogal vaak de pdf-export-functie van Wikibooks, om deze pdf dan door te sturen naar de drukkerij, zodat ze dit ook op papier hebben, om notities ed. te kunnen maken. Ik wou dit vandaag opnieuw doen met het "boek" Processor, maar merk dat de pdf-export er helemaal anders uitziet:

 • Er wordt gewerkt met twee kolommen, terwijl ik de oorspronkelijke lay-out een stuk luchtiger en dus ook rustiger vind.
 • Tabellen uit het Wikibook worden volledig weggelaten.
 • Er worden geen kleuren in de pdf opgenomen.
 • Een tweede niveau opsomming wordt weergegeven met '---'.
 • Bij een pre-tag worden enters genegeerd.

Iemand die iets meer weet over deze gewijzigde functionaliteit? Het komt wellicht van "hogerhand", daar dit ook op de Engelstalige Wikibook gewijzigd is. In eerste instantie vind ik het geen positieve evolutie, dus als iemand me kan wijzen op voordelen: graag :-). Ik merk wel dat koppen nu genummerd worden, wat de duidelijkheid zeker ten goede komt. --Mattias.Campe (overleg) 30 sep 2014 21:25 (CEST)

Ik ga weer op zoek naar informatie. Zo te zien - er is meer veranderd - is men helemaal opnieuw begonnen! Terecht, de vorige versie werkte ook niet echt bevredigend (understatement)... Meer verschillen:
 • De <pre>-tag wordt helemaal genegeerd, ook qua font.
 • Aanklikbare links zijn niet als zodanig herkenbaar.
 • LateX-formules in de eerste kolom lopen door in de tweede als ze te lang zijn, die in de tweede kolom worden ze afgekapt (zie bv. hier).
 • De inhoudsopgave (TOC) wordt niet afgedrukt; zou wel eens een goed idee kunnen zijn.
 • De afbeeldingen zijn in kleur, de tekst niet; maar volgens mij was dat altijd al zo.
 • De opmaak in twee kolommen vind ik eigenlijk wel gemakkelijker leesbaar (eerste indruk).
- Erik Baas, 30 sep 2014 23:43 (CEST)
Na het lezen van vele pagina's over dit onderwerp ben ik geen steek wijzer: aan de instructies is niets veranderd, nergens is sprake van een geheel nieuwe versie, en de feedback-pagina's staan vol met bugreports, maar geen enkele reactie van de makers van de software. Net als vorig jaar, en de jaren daarvoor. :-(
Nog een verrassing: van pagina's als bv. Scalable Vector Graphics en Scalable Vector Graphics/Basisfiguren wordt alleen de titel afgedrukt. [ZUCHT]
- Erik Baas (overleg) 1 okt 2014 00:31 (CEST)
Oei, geen positief nieuws dus. Ik heb ook proberen zoeken naar meer info, maar vond niets terug. Waar kan ik deze feedback-pagina's met bugreports vinden? Hopelijk kunnen ze het gewoon "terugrollen" naar de oude versie en eerst wat meer testen. Wel positief dat er aan gewerkt wordt natuurlijk (de vorige pdf-export was inderdaad niet 100% bevredigend), maar deze "public release" lijkt me toch een pak te vroeg. --Mattias.Campe (overleg) 1 okt 2014 20:50 (CEST)
Dit zijn de links die ik bekeken heb:

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10].

Er viel me trouwens nog iets op: de afbeeldingen staan altijd op de volle breedte van de kolom.
Rollback zal waarschijnlijk niet gaan gebeuren; ik denk niet dat we daar invloed op kunnen uitoefenen, en bovendien zou ik niet weten waar of aan wie we dat zouden moeten vragen. - Erik Baas (overleg) 2 okt 2014 01:06 (CEST)

Merci voor de links! 't Blijkt niet zo gemakkelijk te zijn om bugs in te dienen of op te volgen. Zo merk ik bij je eerste link zaken die zijn aangebracht in 2009 en waar als feedback bijstaat "This issue should be resolved after the next software update." Het is echter niet duidelijk of en wanneer dat is gelukt. Ik dacht dat ik het gevonden had, nl. gewoon de Printervriendelijke versie gebruiken en dan "afdrukken" naar pdf. Maar helaas werkt dat niet bij collecties, bv. Gebruiker:Mattias.Campe/Boeken/Netwerkbekabeling :-(. Zucht. Bijzonder spijtig. --Mattias.Campe (overleg) 9 okt 2014 21:01 (CEST)

Portaal omvormen tot gewoon boek?[bewerken]

Zie Portaal:OpenOffice.org. Mij lijkt het wat merkwaardig dat dit een portaal is. Ik zou zeggen: maak er gewoon een boek van en daarnaast kan een algemeen portaal:ICT worden opgericht, dat is er nog niet. De Wikischim (overleg) 9 okt 2014 20:10 (CEST)

Wikimedia Conferentie in Nederland[bewerken]

Logo Wikimedia Conferentie Nederland

Op 1 november 2014 wordt in Utrecht de jaarlijkse Wikimedia Conferentie gehouden en draagt dit jaar als thema vinden & verbinden. De conferentie wordt georganiseerd door gebruikers van Wikipedia en Wikimedia Nederland samen, om gebruikers in de Wikimediabeweging de mogelijkheid te geven elkaar te ontmoeten, met medegebruikers informatie uit te wisselen en interessante presentaties bij te wonen, om zo tot een betere samenwerking en een betere Wikipedia (en/of zusterproject) te komen.

Op deze dag voor en door Wikipedianen, en voor alle andere geïnteresseerden, kun je luisteren naar bijdragen van onder anderen Hans de Zwart, directeur van Bits of Freedom, Jan-Bart de Vreede, voorzitter van de Wikimedia Foundation en cabaretier Lieven Scheire die op komische wijze alles weer bijeenbrengt en er een geheel van maakt. Enkele onderwerpen die aan de orde komen zijn: ideeën voor een nieuwe opzet van overlegpagina's (Flow), het Wikipedia Education Program, Wikidata, Wikitopia en MediaWiki-software. Daarnaast is er de gehele dag de mogelijkheid om onder begeleiding van ervaren Wikipedia-gebruikers te werken aan artikelen op Wikipedia en haar zusterprojecten en kunnen er aan ervaren gebruikers vragen gesteld worden.

 • Voor wie: voor alle Nederlandstalige Wikipedia-gebruikers en andere geïnteresseerden.
 • Wanneer: Zaterdag 1 november 2014
 • Programma: het programma is hier te vinden.
 • Inschrijven: Inschrijven voor deze dag kan via deze pagina.

Wees welkom, tot dan! (Per trein kun je mogelijk gebruik maken van deze actie.) Romaine (overleg) 16 okt 2014 16:16 (CEST)

Informatie afkomstig van http://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.