Wikibooks:Welkom

Uit Wikibooks
Ga naar: navigatie, zoek

Wikibooks is een Wikimedia-project voor het gezamenlijk schrijven van tekstboeken en gerelateerde non-fictie boeken (met ondersteunende boeken zoals geannoteerde literatuur en klassiekers) over verschillende onderwerpen. Alhoewel het project nog klein is, zal dat waarschijnlijk niet lang duren. Onze zusterprojecten, zoals Wikipedia, groeiden ontzettend snel in een kort tijdsbestek - we verwachten voor Wikibooks hetzelfde. Bezoek Aanmelden en inschrijven om een gebruikersaccount aan te maken.

Je kunt drie dingen doen bij Wikibooks: boeken lezen, bewerken en schrijven.

Lezen[bewerken]

Het lezen van een boek is simpel. Ga naar de Hoofdpagina, zoek een Wikiboek uit dat je interesseert, en begin te lezen. Aan de linkerkant van elke pagina is een zoekveld te vinden.

Als je iets leest wat je goed vindt, kan je een berichtje achterlaten op de Overlegpagina van de module. Kies eerst de Overleg-link om op de overlegpagina te komen, en kies dan bewerk om tekst toe te voegen aan de pagina. Het is altijd prettig wat positieve opmerkingen te horen.

Als er iets is waar we geen informatie over hebben, of je kan iets niet vinden, stel dan de vraag in de lerarenkamer, of voeg het toe aan onze lijst van aangevraagde boeken (Wikibooks:Gewenste artikelen).

Bewerken[bewerken]

Iedereen kan Wikibooks-pagina's wijzigen. Dat geldt ook voor deze pagina - kies "bewerk" als je denkt dat er iets verbeterd moet worden. Je hebt geen speciale bevoegdheden nodig, en je hoeft niet eens in te loggen. Je kan oefenen met wijzigen in de "zandbak"

Een van de beste manieren om te helpen is Wikibooks gewoon te gebruiken als een normale bibliotheek, maar op het moment dat je een fout ziet - bijvoorbeeld een spelfout, een onduidelijke zin, of zelfs een zwaardere fout, die te verbeteren. Wees niet te terughoudend in het wijzigen van pagina's: als je denkt dat iets verbeterd kan worden, probeer het dan.

Dit alles lijkt misschien een beetje beangstigend, maar zie deze pagina (Engels) om te begrijpen waarom het Wikiconcept dat hierboven beschreven is, werkt.

Schrijven[bewerken]

De bestaande kennis wijzigen en verbeteren is fantastisch, maar het zou nog beter zijn als je je eigen kennis ook toevoegt. Je kan een nieuwe module beginnen, of een al bestaand artikel vinden en er een heel nieuw deel aan toevoegen. Maak je niet te veel zorgen om het maken van fouten - als er iets een beetje fout gaat, kan jij, of iemand anders, het later altijd nog verbeteren.

Let op: Als je niet wilt dat je stukken meedogenloos worden gewijzigd en naar hartelust worden gedistribueerd, verstuur ze dan niet. Alle toevoegingen aan Wikibooks worden gedaan onder de dubbellicentie GNU Free Documentation License (GFDL) & Creative Commons Attribution Share Alike. Deze licentieconstructie verzekert dat Wikibooks voor altijd vrij te verspreiden is. Verstuur geen auteursrechtelijk beschermd werk tenzij je toestemming van de auteur hebt om het onder de GFDL & CC-BY-SA te laten vallen. Zie Wikibooks:Auteursrechten voor meer informatie.

We hebben een paar richtlijnen die je misschien even wil lezen - het is vooral belangrijk dat je stukken op een onpartijdige manier schrijft. Dat betekent dat modules en boeken, zelfs over controversiële onderwerpen, altijd neutraal geschreven moeten worden. Let er ook op dat het project boeken wil uitgeven, en dat er dus een hoop dingen zijn die we niet willen.

Veel plezier!

Zie ook[bewerken]

Hier zijn een paar links met aanvullende informatie:

Algemene informatie, gidsen, en hulp[bewerken]

Tips en hulp om te beginnen[bewerken]

De Wikibooks gemeenschap[bewerken]

  • Wikibookianen - een lijst van mensen die regelmatig dingen toevoegen aan Wikibooks - als u wilt kunt u uzelf erbij zetten.
Informatie afkomstig van http://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.