Naar inhoud springen

Zweeds

Uit Wikibooks


Zweeds - Inleiding

Het Zweeds is een Noord-Germaanse taal. Het is de landstaal van Zweden en wordt ook gesproken in grote delen van Finland. Het Zweeds heeft bijna 10 miljoen sprekers. Ongeveer 8,8 miljoen Zweden spreken Zweeds, in Finland heeft het Zweeds ongeveer 300.000 sprekers. Ook op de Ålandseilanden wordt Zweeds gesproken. In de Verenigde Staten wordt ook hier en daar Zweeds gesproken, dat komt door de grote groepen immigranten die rond de jaren '50 naar de Verenigde Staten zijn vertrokken.

De Zweedse regering heeft de taal overigens nooit erkend. Daarom spreekt men van de facto Zweeds. In Finland is het Zweeds wel officieel erkend. In de Verenigde Staten is het Zweeds ook niet officieel.

Het Zweeds is nauw verwant aan twee andere Noord-Germaanse talen op het Scandinavische vasteland, het Deens en Noors. Sommige woorden zijn anders, op grammaticaal vlak komen de talen vrijwel overeen. De spelling is wel verschillend.

Het vocabulaire van het Zweeds bestaat bijna geheel uit Germaanse woorden. Er zijn wel wat leenwoorden uit vooral het Latijn, Frans en (Neder-)Duits. Tegenwoordig worden er veel woorden uit het Engels overgenomen.

Zweeds - Uitspraak

Kenmerkend voor de uitspraak van het Zweeds is de melodie: het is een toontaal. Er bestaan twee verschillende toonaccenten, en deze kunnen betekenisonderscheidend zijn. Het woord anden betekent, afhankelijk van de intonatie, "de eend" of "de geest". Hoe de toonaccenten daadwerkelijk worden uitgesproken is sterk afhankelijk van waar de spreker vandaan komt. In het zuiden onderscheidt men de tonen meer in de lengte dan in de toonhoogte. Bovendien wordt een woord alleen met toonaccent uitgesproken wanneer het een belangrijke grammaticale functie in een zin vervult.

Zweeds - Lessen

Cursussen van Indo-Europese talen
Afrikaans - Catalaans - Deens - Duits - Engels - Frans - Fries - Gotisch - Gronings - Italiaans - Latijn - Litouws - Nederlands - Nieuwgrieks - Noors - Oudgrieks - Perzisch - Pools - Portugees - Roemeens - Russisch - Sloveens - Spaans - Tsjechisch - Vroegmodern Engels - Welsh - West-Vlaams - Zeeuws - Zweeds
Wikipedia
Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Zweeds
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.