Naar inhoud springen

Tarot/Golden Dawn tarot

Uit Wikibooks
Tarot
'Het Keltisch kruis', een veelgebruikte kaartlegging voor voorspellingen. Met kaarten van de Golden Dawn tarot

De Golden Dawn Tarot is een door Robert Wang geïllustreerd esoterisch tarotspel dat gebaseerd is op systemen die werden gebruikt door de 19e-eeuwse hermetische Orde van de Golden Dawn. Wang werkte onder leiding van de schrijver-esotericus Israel Regardie, met kaartinterpretaties gebaseerd op die van MacGregor Mathers, een van de oprichters van de Orde. Deze tarot kwam in 1977 op de markt, gepubliceerd door AGM Müller, een jaar later gevolgd door de uitgave van US Games.

De originele 19e-eeuwse kaarten werden waarschijnlijk geschilderd door Mevr. Moira Mathers, hoewel ze nooit in druk verschenen. Dit tarotspel werd uitgeleend aan de leden van de "Inner Order". Na het inwijdingsritueel tot de rang van Adeptus Minor, was het de taak van de leden om met de hand een kopie te schilderen van dit esoterische tarotspel. Met de hulp van Regardie en de nog bestaande notitieboekjes van de Orde over de symboliek van de kaarten, ontwierp Wang deze moderne versie van de tarot van de Golden Dawn.

Volgens Wang is het doel van de tarot niet in de eerste plaats om voorspellingen te doen, maar eerder om inzicht te krijgen in de aard van het universum en de relatie van de mens met het universum. De tarot illustreert volgens Wang de energieën van het mystieke systeem van de kabbala. Hierbij wijst hij op de nauwe relatie de er bestaat tussen de levensboom als belangrijkste symbool van de kabbala en de tarot.

 Tarot en de Levensboom

Namen van de kaarten

[bewerken]

Kleuren van de kaarten

[bewerken]

Wands (staven), Cups (bekers), Swords (zwaarden), Pentacles (pentakels)

Grote Arcana

[bewerken]

Fool (Nar), Magician (Magiër), High Priestess (Hogepriesteres), Empress (Keizerin), Emperor (Keizer), Hierophant (Hiërofant), Lovers (Geliefden), Chariot (Strijdwagen), Strength (Kracht), Hermit (Kluizenaar), Wheel of Fortune (Rad van Fortuin), Justice (Gerechtigheid), Hanged Man (Gehangene), Death (Dood), Temperance (Matigheid), Devil (Duivel), Tower (Toren), Star (Ster), Moon (Maan), Sun (Zon), Judgment (Oordeel), Universe (Universum)

Hofkaarten

[bewerken]

King (koning), Queen (koningin), Prince (prins), Princess (prinses)

Literatuur

[bewerken]
  • Robert Wang, The Qabalistic Tarot: A Textbook of Mystical Philosophy, uitgegeven bij Samuel Weiser inc., 1983
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.