Naar inhoud springen

Periodiek systeem/Aardalkalimetalen, verbindingen

Uit Wikibooks
Werk in uitvoering.
Dit hoofdstuk bevindt zich nog in de opbouwfase.
De auteur ervan heeft zich voorgenomen de genoemde onderwerpen verder uit te werken.
Indien u wilt bijdragen, overleg dan even met t.vanschaik
* Met name de verwijzingen moeten even wachten tot de vertaling van "Alkaline earth metals" klaar is.


Aardalkalimetalen, verbindingen[1][bewerken]

Oxides[bewerken]

De oxides van de aardalkalimetalen zijn erg hygroscopisch en worden daardoor niet in de natuur aangetroffen. De synthese vindt plaats via de thermische ontleding van de carbonaten. Uit calciumcarbonaat ontstaat op deze manier calciumoxide, dat als ongebluste kalk al eewenlang in de bouw gebruikt wordt.

Op laboratoriumschaal kunnen ook hydroxides en nitraten op vergelijkbare manier in de oxides worden omgezet.

  • oxide met water
De oxides hebben een basisch karakter. Met water reageren ze allemaal in een exotherme reactie tot de overeenkomstige hydroxides. Bij ongebluste kalk wordt dit "blussen" genoemd:

  • oxide met koolstof
Met koolstof reageert calciumoxide tot het acetilide, beter bekend als carbid

Op zijn beurt kan carbid met stikstsofgas worden omgezet in calciumcyaanamide. Historisch is dit een van de eerste sytheseroutes naar ammoniak (Frank Caroproces). Tegenwoordig wordt daarvoor het Haber-Boschproces gebruikt.

Hydroxides[bewerken]

De hydroxides worden allemaal gevormd door de reactie van het oxide met water. Behalve berylliumhydroxide dat amfoteer reageert zijn de hydroxides echte basen: ze kleuren fenolftaleïne paars en lakmoes blauw.

Zouten[bewerken]

Calcium- en magnesiumzouten worden veel aangetroffen in de natuur. Ze vormen daar carbonaatgesteente. Voorbeelden zijn: dolomiet, aragoniet (beide calcium), en magnesiet.

Calcium- en magnesium-ionen komen voor in hard water. Hard water veroorzaakt een groot aantal problemen. Door het verwijderen van deze ionen ontstaat zacht water. Dit kan gerealiseerd worden met behulp van calciummhydroxide, natriumcarbonaar of natriumfosfaat. Een alternatief wordt gevormd door ionenwisseling met aluminosilicaten of speciale harssoorten die en vervangen door .
  1. Deze pagina is een vertaling van de tekst in het lemma Alkaline earth metal op de Engelse Wikipedia, paragraaf "Compounds of alkaline earth metals" zoals deze op 18 juli 2023 aanwezig was.
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.