Naar inhoud springen

Overleg:Wiskunde

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikibooks
Laatste reactie: 14 jaar geleden door Carsrac in het onderwerp naamruimte

moet procenten niet onder rekenkunde? MADe 23 nov 2005 18:34 (UTC)

Vermenigvuldigen en delen (tafels: 1;10;2;5;3;4;6;8;9;7) (volgens mij) (eventueel 11 en 12 erbij en 13 t/m 20 als verdiepingsstof). niet ondertekende bijdrage van 84.195.100.191

Wiskunde

[bewerken]

Hoi Nijdam,

Jij hebt ooit voorgesteld, ivm overlap, om jouw rekenen pagina en de rekenkunde pagina samen te voegen o.i.d. Ik ben van plan om het wiskundeboek uit te gaan breiden, ookal heb ik niet heel veel tijd. Mijn voorstel is om Wiskunde op te delen in: Algebra, Meetkunde, Analyse, Statistiek(hoewel dit volgens mij officieel niet tot de wiskunde wordt gerekend) en een soort Appendix met uitleg over getallen en talstelsels en bewijzen(zodat die niet in de tekst hoeven te staan). Ik wil dan beginnen met het uitwerken van de algebra: Algebra 1 zal de informatie bevatten van het rekenen boek + rekenen met procenten - info over getallen. Algebra 2 over vergelijkingen en functies, en over grafieken. Omdat ik nog maar kort gebruiker van wikibooks ben en jij al meer ervaring hebt, zou ik graag willen weten wat jij van mijn voorstel vindt.

Groet Joost 8 apr 2006 14:24 (UTC)

Ik denk dat "mijn" boek "Rekenen" geen samenvoeging meer nodig heeft. Het geeft een volledig, zij het hier en daar nog wat kort, overzicht en uitleg van wat rekenen is, hoe het gaat en wat getallen zijn. Het valt min of meer buiten "Wiskunde" omdat er geen abstractie plaats vindt.

Wat "wiskunde" betreft moet ik zeggen dat het belangrijk is voor welke doelgroep het is. Denk niet te gemakkelijk: ik schrijf een algemeen boek over wiskunde waar alles in staat. Daarom is het goed een deelgebied aan te pakken, met ook daar de doelgroep voor ogen. Rekenen met procenten in een adem met Galoistheorie bv. lijkt me niet de goede aanpak. De genoemde gebieden kunnen zeker behandeld worden. Succes.Nijdam 10 apr 2006 21:12 (UTC)

Ik zou in principe zeggen dat de Wiskunde een heel breed gebied is. Het zou m.i. dan ook moeten worden ingedeeld naar doelgroep. Een pagina als talstelsels valt daarbij buiten de stof, maar zou eventueel als bijlage en/of verdiepingsstof kunnen worden aangeboden.
Vervolgens opdelen naar niveau: (niet alles hoeft geleerd te worden, zeker niet op de Middelbare; duidelijke lijnen van wat geleerd/geoefend moet worden wanneer je op welk nieveau examen wilt afleggen.
  • Basisschool: Aan bod moet komen: Optellen/aftrekken (onder 10; 10 - 100; boven 100) Vermenigvuldigen en delen (tafels: 1;10;2;5;3;4;6;8;9;7) (volgens mij) (eventueel 11 en 12 erbij en 13 t/m 20 als verdiepingsstof).
Vervolgens grotere keersommen (onder elkaar); staartdelingen; procenten; breuken (alleen eenvoudige, geen gebroken functies enz.)
  • Middelbare school onderbouw: Aan bod moet komen: variabelen/procenten/hoeken (stelling v. Phytagoras)/ruimtelijke vormen/negatieve getallen/functies (eerst lineair, daarna ook 2e en 3e graads. Zo nu en dan misschien ook 4e graads of hoger, maar dan alleen getallen invullen, niets over de functie zelf zeggen)/oppervlakte en inhoud/cirkels (ook het getal enz.
  • Middelbare school bovenbouw: Aan bod moet komen: ingewikkelder functies: (exponenten/sin/cos)/goniometrie (eenheidscirkel)/diffrentiëren/integreren/logaritmische functies/kansrekening/rijen/eventueel eenvoudige diffrentiaalvergelijkingen, afh. van wat exameneisen zijn. ////// redeneren en bewijzen/rijen en ook sommeren van rijen/voronoidiagrammen enz.
  • MBO niveau
  • HBO niveau
  • Universitair niveau
    • Analyse (zie bijvoorbeeld de stof die wordt beschreven in Calculus van Steward)
    • Lineaire Algebra (zie bijvoorbeeld de stof die wordt beschreven in Lineair Algebra and it's applications van David H. Lay)
    • Diffrentiaalvergelijkingen (zie bijvoorbeeld de stof die wordt beschreven in Elementary diffrential equations and Boundary value Problems van Boyce en DiPrima)
    • Kansrekening en Statistiek (zie bijvoorbeeld dictaat dat Nijdam hier zelf heeft neergezet; is volgens mij universitair niveau? (krijg het vak pas volgend jaar ;-))
    • Leren werken met Maple (verwijzen naar cursus Maple)
    • Leren werken met Mathlab (verwijzen naar cursus Mathlab)

Dus eigenlijk Wiskunde als een verzamelband met alles erin, maar elk onderwerp heeft een eigen titel. Dus niet Wiskunde/Optellen onder de 10, maar Rekenen/Optellen onder de 10. Evenzo niet Wiskunde/Determinant, maar Lineaire Algebra/Determinant. (hierdoor kan je ook bij de ABC-formule nogmaals ingaan op de determinant. Koos Overleg 10 apr 2006 21:49 (UTC)

Ik heb het engels wiskundeboek eens bekeken, ik denk dat we idd in dit wiskundeboek alleen moeten verwijzen naar andere boeken. Om te beginnen met Algebra, kijk eens naar het engelse boek. Dat eerste hoofdstuk (over basis wiskundige termen) lijkt mij ietwat overbodig. De basis rekenkunde wordt uitgelegd in rekenen(er staan nog wel wat mooie oefensommen die we misschien kunnen overnemen??). Na rekenkunde zou een boek moeten komen met simpele rekenkunde met symbolen, en daarna een boek met meer rekenkunde over rekenen met exponenten, wortels en breuken(o.a. kleinste gemeenschappelijke deler). Het hoofdstuk en:Algebra:Probability_and_Odds hoort meer bij kansrekening wat mij betreft. Na meer rekenkunde komt een basis boek over functies.
Omdat ik dacht dat rekenen en wiskunde twee onafhankelijke boeken moesten worden heb ik Wiskunde/Getallen geschreven, maar die kan nou wel in de prullenbak. Joost 20 apr 2006 10:34 (UTC)
Nu verwar je determinant met discriminant, Koos. Over discriminanten, polynomen en dat soort dingen gesproken: waar passen groepen en ringen thuis in deze indeling? En waar is de Boolse logica gebleven? --213.17.104.38 2 apr 2007 01:37 (CEST)Reageren

wat is het doel?

[bewerken]

Zo wat rondneuzend vroeg ik me af: wat is nou het doel van dit wiskunde boek? Voor wie schrijven we dit? Voor een vmbo scholier? Voor een havo scholier? Voor een VWO scholier? Voor een mbo leerling? Voor een hbo student? Is het bedoeld als naslagwerk of als onderwijsboek?

Ik stel deze vervelende vragen omdat wat ik zie me meer wiki-artikelen lijken dan onderwijsboeken. Het didactische element, het uitleggen dus, zie ik vaak niet terug. Is dat wel de bedoeling?

TeunSpaans 16 dec 2006 22:58 (CET)Reageren

Gebruiker:Londenp maakte me attent op Wikibooks:Missie, visie en uitgangspunten.
Boeken worden voor diverse doel groepen geschreven. Normaal is dat die in de inleiding staat van het boek. Carsrac 28 nov 2009 15:25 (CET)Reageren

naamruimte

[bewerken]

De vertalingen van dit artikel staat in andere naamruimte. Staat dit artikel in de verkeerde naamruimte en waarom? Anders waarom niet? Carsrac 28 nov 2009 15:31 (CET)Reageren

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.