Overleg:West-Vlaams/Les 1: Basisconversatie
Onderwerp toevoegenIk heb ook ooit zoiets gemaakt voor mijn vriendin (Nederlandse). Jammer genoeg weet ik uit ervaring (en elke West-Vlaming) dat deze regels óók streekgebonden zijn en dus niet voor elke West-Vlaming gelden. Mijn document verschilt dus van dit document en ik ben er van overtuigd dat het document van een andere West-Vlaming ook verschillen zou tonen. Daarom is het dat vele projecten met als doel "het opstellen van de West-Vlaamse spelling/grammatica regels" in het water vallen, omdat zoiets eigenlijk niet aan de orde is. Het West-Vlaams is zo uitgebreid en verschillend, dat het onmogelijk is om een document op te stellen dat alle ladingen dekt. (bv. de uitspraak van "zee"... zèjuh, zeih(lang), zjeih, zee, ...)
Het verschilt niet alleen per regio, het zelfs verschilt per stad, per gezin, per generatie. Toch is het boeiend om deze documenten te lezen, omdat ik telkens weer iets (her)ontdek dat ik uit het oog verloren was. Iets dat ik niet in mijn document had verwerkt, was bijvoorbeeld "we [werkwoord] widder". :)
Ik ben er enkele maanden geleden achter gekomen dat het West-Vlaams iets is dat je leert vanaf je geboorte, waarschijnlijk tot aan je sterfbed, maar dat je het niet kan beginnen spreken ergens daar tussenin. (wel leren, maar dan oppervlakkig) Het evolueert steeds. Daarom is het erg moeilijk om het aan niet-West-Vlamingen aan te leren. Er zijn zo veel uitzonderingen en variaties om dingen te zeggen, dat het voor de "leerling" te moeilijk en uitgebreid wordt om er nog iets zinnigs van op te steken.
Als drie West-Vlamingen een zin zeggen, zeggen ze alledrie iets anders.
kgoa kik vandoahe no 't stra' oan. (strand gaan) kgòn vadaahe na 't strange. kzi vandoage weh no 't strand.
Kleine (mogelijke) aanpassing
[bewerken]In de volgende zin: Sara: Sava, alles ok... (Goed (ça va), alles oké.)
Ik zou 'alles' door 'ol' veranderen. 'Alles' klinkt niet echt West-Vlaams...
- Ik ben het eens met het bovenstaande wat betreft het verschil in zowel spreken als schrijven, de meeste West-vlamingen schrijven ook volgens hoe ze zelf schrijven en dan schrijven ze de klanken met de middelen die ze kennen (het is niet dat we allen opgeleid zijn in het fonetisch schrift dus het is wikken en wegen wat het best overkomt) en daarin ben ik het ook eens met bovenstaand dat zoiets evolueert. Ik zou zeggen al doende leert men en wil je er als leek iets van opsteken kom dan gerust eens naar West-Vlaanderen, tegenwoordig met 'vergrijzing' enzo zijn er wel genoeg mensen die graag eens een klapke slaan :)...