Gebruiker:V'roaghe

Uit Wikibooks

Over mezelf[bewerken]

Als waarschuwing voor mensen die het idee krijgen actief met me te kunnen samen werken aan doelstelling: ik kan even snel mijn interesse verliezen als winnen voor een bepaald onderwerp. Ik ben niet echt de sterk begeerde (volgens wat ik interpreteer uit de maatschappelijke norm) doorzetter. Nochtans kan ik soms mijn vlagen hebben waarin ik mij volledig in het onderwerp van (tijdelijke) interesse kan inleven om dan uiteindelijk weer afgeleid te worden en verder te gaan met iets anders.

Er blijft nogal veel op de plank staan bij mij, vooral als ik het individueel aanpak. Mijn interesses beslaan een groot domein alleen ontbreekt vooral het persoonlijke gevoel van noodzaak om alle beschikbare kennis in me op te nemen. Het is dus een grote spreekwoordelijke plank. Af en toe keer ik wel eens terug naar een onderwerp. Vooral om deze reden wil ik niet te vlug beginnen met zelf boeken samen te stellen want dan staat het hier binnen de kortste keren vol pas begonnen boeken. Hieronder hou ik wel een verlanglijstje up-to-date van onderwerpen waarvan ik een boek gebaseerd op samenwerking wel interessant vind.

Verlanglijstje[bewerken]

- Symboliek: Een boek (misschien in de vorm van een woordenboek) waarin de beschikbare symbolische contexten (uit vergelijking van bronnen) van verschillende voorwerpen, thema's, dieren, naamgevingen,... worden samengevoegd tot een overkoepelend geheel. Als het al bestaat dan ben ik het gewoon nog niet tegen gekomen.

- Nostradamus: Mijn interesse voor symboliek is toch een stuk groter geworden sedert ik Nostradamus ontdekte. Het was een naam die al langer onbewust in mij rondspookte en sedert ik wat over hem (en het werk waarmee hij bekend werd, de centuriën) ben beginnen lezen werd het een bewust onderdeel van mijn leven. Zelfs al begrijp ik er niets van en kan ik er niets van omzetten in realistische beelden, is zijn werk toch de voornaamste prikkel bij mij voor het overlezen van de geschiedenis. Ook mijn gebrekkig Frans heeft me persoonlijk niet de indruk dat ik als vertaler veel dienst zal bewijzen maar ook hier ben ik bereid geleidelijk het Frans wat meer tot mij te laten doordringen. Het interpreteren van individuele woorden of zinnen of zelfs van volledige kwatrijnen lijkt mij op dit moment ook niet echt vruchtbaar, een 16e eeuws voorstellingsvermogen over de toenmalige toekomst laten doordringen is geen simpele zaak.

Ik geloof wel dat door middel van samenwerking uiteindelijk begrip zal ontstaan over wat het is dat Nostradamus ons heeft toegeëigend. Zelf ben ik vooral eerst begonnen met verschillende vertalingen samen te sprokkelen van zijn werken en ook de verschillende versies van het origineel (door drukfouten, drukletters die op elkaar geleken, enz. is er ook niet altijd zekerheid in wat wordt beschreven). In het mogelijke wikibook zouden waarschijnlijk enkel versies die online werden geplaatst van toepassing zijn.
Ook zit ik met de vraag of het allemaal zo verstandig is. Het staat dan wel op mijn verlanglijst maar ik wil de wens van Nostradamus niet zomaar tegenspreken. 1 van zijn kwatrijnen heeft hij namelijk besteed als een waarschuwing aan de toekomstige mens die zijn werk onder ogen zou nemen, nl. het laatste kwatrijn van de zesde centurie ofwel C6K100 dat luidt:
Laat zij die deze verzen lezen ze grondig bestuderen,
Laat oningewijd en onwetend volk er verre van blijven,
En ook alle astrologen, domkoppen en barbaren,
wie anders doet wordt onderworpen aan de heilige rite.
Ik weet niet in hoeverre ikzelf hieraan voldoe maar wil alvast niet bijdragen aan het erger maken van de omstandigheden voor anderen. Dit kwatrijn zou (mocht er ooit een wikibook van komen) van mij op de inleidende pagina mogen tentoongesteld worden zodat nieuwsgierigen zelf kunnen gewaar worden of het iets is waarmee ze verder willen gaan.

- Drugs/verslaving: Het viel mij op aan/na het einde van mijn middelbare schooltijd hoe weinig ik wist en hoe vaak ik uiteindelijk geconfronteerd werd met drugs. Ik ben zelf pas na mijn 18e verjaardag sporadisch alcohol beginnen consumeren en aan mijn 19 jaar had ik mijn eerste joint gerookt. Ik heb nu al enkele zaken uitgeprobeerd en ben ondertussen zo goed als gestopt. Het blijft echter wel een onderwerp die me blijft interesseren en de mensen die ik ken blijven vaak alcohol of marijuana benutten dus de confrontatie is blijvend. Mijn kennis over de middelen groeit geleidelijk (een beetje op de manier zoals ik aangeef in de tekst over mezelf) en die kennis kan ik dan tijdens mijn confrontatie benutten en/of bestuderen. Ik wil de informatie niet zomaar 'bezorgd ouderlijk' of 'oppervlakkig wetenschappelijk' samengesteld zien, verklaarde feiten zullen de interesse/nieuwsgierigheid niet zomaar doen verdwijnen en leugens houden maar stand tot de waarheid ontdekt wordt (wat al dan niet door nieuwsgierigheid gebeurt en uiteindelijk uitstel van executie blijkt te zijn, bij iemand als ik toch). Erover kunnen communiceren is al een grote stap volgens mij en de manier waarop wikibooks daarbij zou kunnen helpen is als er door het vergelijken van informatie betrouwbare bronnen tot stand komen die iedereen (bezorgde ouders, nieuwsgierige kinderen/tieners, opvoedende mensen,...) kunnen raadplegen en waarover gepraat kan worden en waardoor samenwerking, overleg en acceptatie voor elkaar ontstaat. Je kan mensen misschien niet behoeden om zelf te gebruiken maar ze daarom ook nog eens verstoten (vooral op momenten waarbij ze hulp het meest nodig hebben) lijkt mij ook geen oplossing. Bepaalde ervaringen en docu's hebben mij dit duidelijk gemaakt.

Mochten 1 of meerdere van deze boeken ontstaan of bestaan dan zal ik ze zeker af en toe wat doorbladeren. Ik kan niet bevestigen of ik meteen ook grote bijdragen zou leveren.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.