Overleg:Huisdierengids rat/Variaties

Uit Wikibooks
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ik heb moeite met deze titel en dat zal ik even toelichten: De tamme rat: Soorten.

Onder ratten komen verschillende ratten voor zoals de meest bekende inderdaad de bruine rat (rattus norvegicus) en de zwarte rat (rattus rattus), de tamme rat (rattus domesticus) stamt af van de bruine rat. Er zijn geen verschillende soorten tamme ratten. Ratten verschillen qua kleur, tekening, oorstand (gewoon of dumbo)en vacht (glad, fuzz, rex, enzvoort). Dan zijn er (in mijn ogen dan) nog handicaps als naakt of staartloos. Verder dragen ze bepaalde erfelijke eigenschappen qua gezondheid (bijvoorbeeld gevoelig voor melkliertumoren of diabetes), maar het zijn geen verschillende soorten ratten.

Groet, Hilde roos 27 jul 2007 00:53 (CEST)[reageer]

Toevoeging: Heb je bewijs uit onderzoeken voor die doofheid bij bepaalde kleuren en voor het meer voorkomen van megacolon bij dumbo's, want de kans op megacolon vergroot bij het kruisen van bepaalde kleuren. Weet er niet precies het fijne van, maar ik weet dat je ivm hiermee goed moet kijken waar je een Husky of husky-dragend mee kruist.

Je hebt gelijk, Hilde, het is een zeer slechte titel. Doe gerust een suggestie voor een betere titel. Misschien "variaties"?
Wat betreft de combinatie van dumbo en kleur of husky-genen weet ik eigenlijk niets. Maar wat ik weet over dumbo en kleurschakeringen, lijkt het me inderdaad wel erg realistisch dat bepaalde kruisingen sneller tot megacolon zullen leiden. Inge Habex 27 jul 2007 13:51 (CEST)[reageer]


Ik kan de inleiding zelf niet aanpassen, kan jij dat? Ik zou soorten veranderen in variaties inderdaad Dat woord wordt verderop ook gebruikt. Het is nog steeds niet uitmuntend, maar klopt wel veel beter. En dat over doofheid en megacolon daar weghalen. Dat over Dumbo's heb ik zelf wel erg veel moeite als daar niet echt bewijs van is. Momenteel heb ik in mijn groep 1 dumbo meisje en zij is slimmer en actiever en aanhankelijker dan haar gewoon oor zusje. Ik heb bij mijn dumbo's nooit iets gemerkt van hartklachten of wat dan ook. Ik zal eens een balletje opgooien op een rattenforum, misschien dat daar nog kennisbronnen aanwezig zijn.

Groet, Hilde roos 28 jul 2007 12:49 (CEST)[reageer]

Bovenaan de pagina kan je (naast de mogelijkheid om naar de overleg te gaan) ook de titel wijzigen. Maar ik zal deze even zelf in orde brengen. Goed plan om het op het rattenforum te plaatsen. Maar hou wel in je achterhoofd dat je daar meestal enkel "persoonlijke ervaringen" te horen krijgt en niet noodzakelijk de wetenschappelijke verklaringen zal tegenkomen. Er is vaak zelfs protest als hun ervaring met ratjes niet overeenstemt met wat wetenschappelijk gekend is. Inge Habex 29 jul 2007 01:38 (CEST)[reageer]

Ik ga dat van dat downsyndroom ook aan een onderzoeker vragen die gewerkt heeft met proefratten, misschien dat hij daar meer van weet. Over dat Dumbo-syndroom, weet niet zo goed waar ik daarvoor moet zoeken. En over dat megacolon, dat heeft niets met oorstand te maken, maar met kleur. Maar ook daar weet ik het fijne nog niet van.

Ik weet dat op een rattenforum mensen vanuit eigen ervaring praten, maar eerlijk gezegd ben ik het niet met jou eens en kan jij me ook geen wetenschappelijk bewijs aanleveren ;).

Groet, Hilde

Megacolon is inderdaad gelinkt aan bepaalde kleurpatronen bij ratten, omdat de ontwikkeling van de pigmentcellen gelinkt is aan de neurologische ontwikkeling. (o.a. terug te vinden op pubmed) Dit is trouwens niet alleen zo voor ratten, maar voor vele diersoorten. Over de syndromen bij ratten is echter nog weinig gekend. Men 'vermoedt' dat dumbo overeenkomt met de gekende syndromen bij mensen, maar genetisch onderzoek als dusdanig is er nog niet (voor zover ik weet). Toch baseert men zich op enkele kenmerken bij deze ratten om tot die conclusie te komen.
Ik had beter mijn bronnen wat beter bijgehouden, want ik weet dat ik het uit wetenschappelijke publicaties haalde. Maar ik zal er werk van maken. Het is goed dat je de correctheid van de gegevens aan de kaak stelt.
Wat down-syndroom betreft is er wellicht nog minder geweten, maar een trisomie 21 zal vermoedelijk gelijkaardige symptomen opleveren. Maar daar is dus nauwelijks iets over gekend. Wellicht vooral omdat de kenmerken van dergelijke ratten niet meteen gewenst zijn in de huisdierenfok: ze zijn niet groot of bijzonder mooi of schattig te noemen. Ze zijn dus wellicht ook niet zo frequent aanwezig binnen de rattenpopulatie. Inge Habex 29 jul 2007 15:53 (CEST)[reageer]

Foto's[bewerken]

Ik heb enkele foto's van kleurenratten die nog niet zijn toegevoegd bv Cinnamon op mink basis maar ook nog andere. Ik weet echter niet hoe ik dit kan toevoegen! Weet iemand raad?

Groeten Rene Bastiaans

Op Help:Gebruik van afbeeldingen staat precies hoe dat gaat. - Erik Baas 29 apr 2009 03:15 (CEST)[reageer]
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.