Overleg:Handboek practica onderwijs/Natuurkunde practica

Uit Wikibooks
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Laat ik hier eens een voorbeeld laten zien van een aantal practica die ik heb gemaakt voor mijn werk op middelbare scholen. Dat leidt misschien tot een discussie.

-Ger Hanssen 16 mrt 2009 23:09 (CET)Reply[reageer]

Opbouw practicumbeschrijving[bewerken]

Ik dacht aan de volgende opbouw voor practicumbeschrijvingen:

Inleiding
Inleidende tekst waarin de onderzoeksvraag van het experiment wordt geformuleerd of waarin de leerling wordt verzocht een onderzoeksvraag te formuleren aan de hand van een beschrijving.
Benodigdheden
Een lijstje van benodigdheden om de proef uit te voeren. Vergeet daarbij niet dat ook voorzieningen als elektriciteit (wissel- of gelijkspanning?) of gas worden benoemd.
Opstelling
De opstelling beschrijft hoe de benodigdheden moeten worden samengesteld om het experiment uit te voeren. Een plaatje vertelt hierbij 1000 woorden.
Verkenning (optioneel)
De verkenning geeft de leerlingen de gelegenheid om de opstelling te ontdekken zonder al met het experiment te beginnen. Het goed om hierbij aanwijzingen te geven wat het beste verkend kan worden om de tijd zuinig te gebruiken.
Experimenteren
Hier wordt de uitvoering van het gecontroleerde experiment beschreven. Het experiment kan in meerdere proeven uiteenvallen. De proef beschrijft stapsgewijs wat er moet gebeuren om hem tot een goed einde te brengen. Eventuele meetresultaten worden in tabellen in de proef verzameld.
Verwerken
Bij het verwerken wordt toegewerkt naar een conclusie. De conclusie grijpt altijd terug op de onderzoeksvraag. Eventuele verwerking van de meetresultaten uit de proeven middels tabellen, grafieken of formules, vindt hier plaats.

Het mooiste zou het zijn om elk experiment te formuleren in de vorm van een mythe: "Is dit onwaarschijnlijke verhaal waar?" De conclusie kan dan slechts zijn: "busted", "plausible", "accepted".

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.