Overleg:Handboek practica onderwijs

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikibooks

De naam HAPRO vind je niets?[bewerken]

Vertel maar hoe jij vind dat dit boek moet gaan heten:

 • reffererend naar het woord toa (vind ik persoonlijk niet zo sterk, ik hou van iets algemeners)
  • HABOtoa
  • Online Toa Boek
  • TOAhulp
  • EHVT (eerste hulp voor toa's)

Zou het niet mogelijk zijn een iets meer beschrijvende naam te geven. De afkortingen in Nederland zijn niet echt gangbaar in België. 9710078 27 feb 2005 19:22 (UTC)

Volgens mij zijn ze ook niet echt gangbaar in Nederland. Behalve toa (technisch onderwijsassistent). Ik denk dat ze ofwel zelf verzonnen zijn (en dan moeten ze goed uitgelegd worden in het artikel) ofwel jargon (en dan snapt de doelgroep ze dus wel). Mtcv 2 mrt 2005 00:54 (UTC)

Meeliftend op het succes en de naamsbekendheid van HABOB zou wellicht HABOP (HAndBOek Practica) een optie zijn, hoewel dat wel een bron van verwarring is. Het heeft wel een lage google-score, itt hapro.

Inhoud van de tabellen[bewerken]

Ik denk dat het onderscheid per vak handig is, omdat het toch zo is dat je van die kant uit zoekt. Daarna wil ik een nieuwe pagina met een soortgelijke indeling, als nu in de HABOB staat. Dus dat betekent dat ook bij scheikunde de eerste hoofdstukjes (eenheden en oplossen en verdunnen, en de eerste paragraaf van recepten) hetzelfde zijn, maar ook verwijzen naar dezelfde pagina's.

Daarna moet elk vak bepalen wat het belangrijk vindt en in welke volgorde. Na en sk kunnen dan het bio gedeelte niet meer volgen.

Indeling[bewerken]

 1. Elke subpagina van HAPRO dient terug te kunnen koppelen naar de hoofdpagina.
 2. elke recept en practicum, protocol etc, dient een eenduidig uiterlijk te hebben. Er moet een leeg concept komen die elke keer gebruikt kan worden. Het tabel idee van HABOB is zo gek nog niet, voor de recepten. Hoe ziet dat eruit in wikibooks? hoe kunnen we dat er een beetje mooi uit laten zien. Hoe maken we gebruik van de kleuren die mogelijk zijn in wikibooks?


Dus we gaan een recepten en een practica wikisjabloon maken.


Hoe wordt de indeling van de practica?[bewerken]

Het is niet mijn bedoeling om een practicum te linken. Dus het practicum moet geheel in wikibooks geschreven zijn. Een verwijzing is alleen van toepassing als het betreft naar een interesante site met aanvullingen of verwijzing naar relevante literatuur. Interessant kan zijn om te verwijzen naar een boek binnen wikibooks. Dus bij een mechanica proef kun je verwijzen naar Natuurkunde/Mechanica. Of als je de theoretische achtergrond niet goed vermeldt vindt, kun je daar dingen in aanpassen.

Voorschriften moeten de volgende indeling hebben:

 • Docentenhandleiding
  • Theoretische achtergrond
  • Inleiding les / lesdoel(en)
  • Didactische aanwijzingen
 • Toa-handleiding
  • Recepten / technische instructies
  • Benodigdheden voor de voorbereiding
 • Leerlinginstructie
  • Uitvoering
  • Invulformulier (apart)

Hoe wordt de indeling van de recepten?[bewerken]

Zie ook de opmerkingen in de inleiding van practica.

Naam reagens; Toepassing; Benodigdheden; Bereiding

Liefst horizontaal in een tabel. Maar hoe kunnen we dat snel aanpassen, zonder dat iemand tussen de regels van HTML moet lezen, om te zien waar hij wat moet schrijven?

Ik neem aan dat je wel weet hoe je in wikiopmaak een tabel moet maken. (En anders kan je dat hier vinden.) Dan zorg je dat die horizontale regel in het bewerkingsscherm voor elke aparte benaming een regel uitmaakt.
Dan zet je tussen de 'weglaattags': <!-- en --> in BLOKLETTERS wat moet worden ingevuld, bijvoorbeeld: Vul hier de toepassing in.
Als je eenmaal een goed receptsjabloon hebt kan je dit in een aparte pagina laten zien, met de uitleg erbij. Zie voor een voorbeeld: Kookboek/Receptsjabloon. Dan zet je er voor gebruikers bij dat ze de brontekst van het sjabloon te pakken kunnen krijgen door op bewerk te klikken en dan de benodigde opmaak van het sjabloon te kopiëren en te plakken.
P.S. ondertekenen op een overlegpagina is gebruikelijk en gaat met vier tildes, dus: ~~~~
Firefox 1 dec 2004 17:02 (UTC)
Nee, ik weet (nog) niet hoe tabellen te maken, maar daar ga ik me in verdiepen. Ik schrijf al denkende en kom vanzelf bij mogelijkheden van mediawiki. Die tabellen in Wiki had ik wel gezien maar kan niet alles tegelijkertijd doen hè (-:. Ik probeer zo grondig mogelijk een en ander op te zetten. Daarna is het plan om het bij de doelgroep neer te leggen. Zie de links bij de hoofdpagina.
Het zou mooi zijn als je een mogelijkheid hebt om in te stellen of vanaf een pagina (deel) je altijd opent met een lege pagina met het sjabloon.
lighans 3 dec 2004 09:03 (UTC)
Gôh, leuk zeg al die toepassingen. Waar ik moeite mee heb is om de Engelse informatie in de help pagina's te vertalen naar mijn Nederlandse geest. Daarnaast is het pittig om te navigeren tussen alle mogelijkheden die de hulppagina's bieden en alle mogelijkheden die mediawiki heeft. Vandaar dat ik al links in de https://nl.wikibooks.org/wiki/Wikibooks:Help heb gezegd om enigszins wegwijs te worden. Ik weet zeker dat hier wat aan gedaan moet worden, als zometeen de toa's hier in gaan knutselen.
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.