Naar inhoud springen

Overleg:Griekse mythologie/Kinderen van Nyx

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikibooks
Laatste reactie: 9 jaar geleden door V'roaghe in het onderwerp Ponos

Momos[bewerken]

Volgens wat ik vertaalde uit de Engelse wikipedia pagina over 'Momos':

Ook wel Momus genoemd (Grieks: Μῶμος Momos) was in de Griekse Mythologie de personificatie van satire, spot, censuur; een god van schrijvers en dichters; een geest van kwaadaardige schuld en oneerlijke kritiek. Zijn naam is gerelateerd aan μομφή wat 'schuld' of 'censuur' betekent. Hij wordt afgebeeld in de klassieke kunst alsof hij een masker van zijn gezicht optilt. Hij is de tweeling(broer) van Oizys, een godin van miserie.

Als dit goed genoeg is als beschrijving mag het gerust geplaatst worden bij 'Momos', mijn vraag was echter of Oizys nog een toe te voegen 'familielid' is? Ik zie het niet in de lijst staan. Zo ja, dan is dit mijn vertaling van de Engelse wikipedia pagina over deze godin:

In de Griekse Mythologie is Oizys, Oïzys (Klassiek Grieks: Ὀϊζύς) de godin van Miserie (Ellende). Ze is de dochter van Nyx, de godin van de Nacht, en de tweeling(zus) van de god Momos. Haar Latijnse naam is Miseria.

Op andere sites voegt men enkel meer toe aan de personificatie van Oizys (die van jammerklacht, lijden, pijn en (distress) verdriet?) maar ik vond op het eerste zicht niet echt een verhaal over de godin behalve het 'scheppingsverhaal' (http://www.theoi.com/Daimon/Oizys.html) --V'roaghe (overleg) 11 apr 2015 21:28 (CEST)Reageren

Ponos[bewerken]

Volgens wat ik vertaalde uit de Engelse wikipedia pagina over 'Ponos':

Ponos (Klassiek Grieks: Πόνος; "zwoegen"/"arbeid") was de god van hard/zwaar werk in de Griekse Mythologie. Zijn moeder was de godin Eris ("strijd"/"onenigheid"/"geschil") die zelf de dochter was van Nyx ("nacht"). Hij was de broer van Algos ("zorgen"/"leed"), Lethe ("vergetelheid"), Limos ("hongersnood") en Horcus (of Horkos, "eed") maar ook van (zie hiervoor: https://en.wikipedia.org/wiki/Eris_(mythology) ) Hysminai ("gevecht"), Makhai ("veldslagen"), Phonoi ("moord"/"slachting"), Androctasiai ("manslag"), Neikea (het klachtenbureau van de Ikea "ruzies"), Pseudologoi ("leugens"/"valsheden"), Amphilogiai ("disputen"), Dysnomia ("wetteloosheid") en Ate ("ruïne"/"dwaasheid").

Ik heb gelezen dat het niet de bedoeling was de volledige stamboom toe te voegen om het overzichtelijk te houden, ik heb enkel al deze namen erbij geschreven omdat ik op dreef was. Het was mijn bedoeling mee te delen dat volgens deze pagina's Ponos eerder als kind van Eris wordt voorgesteld dan als kind van Nyx. Ik hoop dat mijn "grapje" de serieusheid die gevraagd wordt niet in de weg staat, ik kon het niet laten :). --V'roaghe (overleg) 11 apr 2015 22:16 (CEST)Reageren

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.