Overleg:Genieten van Seks

Uit Wikibooks
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Noot[bewerken]

De aangeleverde tekst komt van wikipedia en is op 23-10-2015 gepubliceerd op wikibooks.

De wikipedia gebruikers die aan deze tekst hebben gewerkt waren, in chronologische volgorde van eerste bewerking: Gjalt Martinus, Vis met 1 oog, 94.213.135.35, Wutsje, Richard Kiwi, RomaineBot, Zwitser123, Sander1453, DocentGjalt, Nietanoniem, Saschaporsche, Davv69.

Vr groet Saschaporsche (overleg) 24 okt 2015 09:23 (CEST)Reageren[reageer]

Nogal wat mis[bewerken]

Er is nogal wat mis met deze tekst:

 • De eerste paragraaf suggereert dat seks altijd iets moet zijn tussen man en vrouw. Ik geloof dat het in de eenentwintigste eeuw redelijk geaccepteerd is dat seks een spel is voor 1, 2 of meer mensen van dezelfde of verschillende geslachten.
 • "Bij de helft van de vrouwen doet vrijen meestal pijn en bij twintig procent altijd.". Ik neem aan dat 'vrijen' hier vervangen moet worden door 'penetratie'; ik kan me niet voorstellen dat knuffelen en strelen pijn doen bij zoveel vrouwen.
 • "De eerste keer vrijen is bij jonge vrouwen pijnlijk voor tachtig procent en vaak komt er ook wat bloed vrij.". Ook hier moet 'vrijen' vervangen worden door 'penetratie'.
 • "Jonge vrouwen krijgen bij de eerste keer seks zelden een orgasme. Vrouwen krijgen dus lang niet altijd een orgasme bij seks.". Het woord 'dus', en het feit dat deze 2 zinnen achter elkaar geplakt zijn, suggereren dat er een causaliteit bestaat tussen de twee. Het is echter zeker niet zo dat vrouwen lang niet altijd een orgasme krijgen, OMDAT ze bij de eerste keer zelden een orgasme krijgen.
 • Door de venusheuvel specifiek te noemen als lichaamsdeel dat een rol speelt bij het voorspel, en vrouwen een fijn gevoel geeft bij strelen, wordt voorbij gegaan aan het feit dat voor veel vrouwen (in mijn ervaring de meeste) andere plekken belangrijker zijn (oorlellen, hals, tepels, binnenkant van de dijen, enzovoort).
 • "Als een vrouw opgewonden raakt door het stimuleren van haar kittelaar wordt de vagina erg vochtig, wijder en bijna twee keer zo diep.". Het stimuleren van de kittelaar is geen voorwaarde voor deze verschijnselen; ze kunnen zich heel goed voordoen tijdens vrijen zonder stimulatie van de kittelaar.
 • Penetratie van een droge vagina kan voor de man ook pijnlijk zijn, en kan ook aan de penis wondjes veroorzaken.
 • Bij de mannelijke geslachtsorganen wordt de balzak genegeerd, terwijl die voor veel mannen zeer zeker wel een rol speelt bij het genieten van seks.
 • Meermaals wordt gesuggereerd dat een vrouw alleen kan klaarkomen wanneer haar kittelaar langdurig en onafgebroken gestimuleerd wordt, maar als het dan gaat over De fabel van de grote penis, blijkt het ineens van de G-spot (in het Nederlands 'G-plek') te moeten komen. Een G-spot die bovendien nergens geïntroduceerd of beschreven is.
 • Is er ergens een bron die aantoont dat de meeste mensen denken dat de penis het meest geschikte mannelijke lichaamsdeel is om de vrouw een orgasme te bezorgen? Ik geloof hier namelijk niets van.
 • In dezelfde fabel de suggestie dat een vrouw alleen kan klaarkomen "als haar kittelaar voldoende lang wordt gestimuleerd". Dit is niet waar. Misschien is dit voor veel vrouwen zo, maar suggereren dat dit de enige optie is, is fout.
 • Ik heb het niet geteld of gemeten, maar ik denk dat een procent of 80 van dit stuk gaat over het genieten van seks voor de vrouw, en hooguit een procent of 20 over het genieten van seks voor de man; andere genders worden al helemaal niet genoemd.
 • In het hele stuk geen woord over solosex, homoseksualiteit, biseksualiteit en panseksualiteit; alles suggereert dat seks iets moet zijn tussen 1 man en 1 vrouw.

Al met al vind ik dit een erg conservatieve tekst, die niets te maken heeft met het echte genieten van seks, en waarschijnlijk geschreven is door iemand die nog niet heel vaak seks heeft gehad.

OhReally (overleg) 19 apr 2017 20:24 (CEST)Reageren[reageer]

Ik ben het wel eens met uw opmerkingen. U kunt gerust het boek/hoofdstuk uitbreiden en aanpassen wat mij betreft. Met vriendelijke groet, Ellywa (overleg) 20 apr 2017 14:43 (CEST)Reageren[reageer]
Ik ben geen tekstschrijver; kom beter tot mijn recht als proof-reader. Daarbij heb ik geen onverdeeld goede ervaringen met de vaste clan Wikipedia-editors over wat wel en niet kan en mag, en voorkom ik dergelijke discussies in het vervolg graag. En tot slot zou ook ik alleen maar uit eigen ervaring kunnen schrijven; ik hoop dat een seksuoloog of andere deskundige hier eens zijn of haar kennis zou willen delen, en er tot die tijd een blokje boven het stuk kan dat vermeldt dat er het een en ander verbeterd zou kunnen worden (ik heb deze blokjes weleens gezien op Wikipedia, maar heb geen idee hoe dat werkt).
OhReally (overleg) 20 apr 2017 18:25 (CEST)Reageren[reageer]
Op Wikibooks werkt momenteel een klein groepje mensen; de sfeer is hier prima. En in boeken is veel meer vrijheid dan in encyclopedische artikelen. Dit artikel mag bijv. best een wat opvoedend karakter hebben, en een flinke portie "hoe werkt het" of "hoe kan het" etc. We schrijven hier immers leerboeken. Ellywa (overleg) 20 apr 2017 22:34 (CEST)Reageren[reageer]
Ondanks dat alles bedank ik toch voor de eer. Ik heb wat pointers gegeven, en laat het schrijven van het stuk graag over aan wie daar plezier in heeft.
OhReally (overleg) 21 apr 2017 17:10 (CEST)Reageren[reageer]
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.