Overleg:Elektronica/Passieve componenten

Uit Wikibooks
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Nog eens onderverdelen?[bewerken]

Er valt per hoofdstuk blijkbaar meer te zeggen dan ik verwacht, zou het beter zijn alle puntjes nog eens op te delen in apparte pagina's? Dus voor weerstand, condensator, ... Zeker met oefeningen en een filosofie van liever in detail gaan dan onduidelijk blijven kan dit lang, maar informatief worden, dan zou ik dat direct zo doen voor elk hoofdstuk van het boek. Pittaman 16 jul 2006 21:19 (CEST)

Voorstander. Met opsplitsen wordt het gemakkelijker te lezen, is het sneller op te zoeken en laden de afzonderlijke pagina's ook vele malen sneller. Koos Overleg 17 jul 2006 21:03 (CEST)

Een goed begin.....[bewerken]

Bedankt,


Het is een goed begin om dingen in de elektronica duidelijk te maken. Ik ben erg blij met dit soort initiatieven ;)

Maar ik als absolute leek (het is toch voor mensen als mij bedoeld ?) merk dat het toch lastig is om de toepassing van componenten te begrijpen. Dat lijkt mij nu juist zo interessant. Voorbeeld, leuk zo'n formule (de wet van OHM), maar WAAROM worden er in een schakeling nou precies weerstanden gebruikt ? Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je een verkeerde weerstand in de schakeling zet ? Bij een te lage weerstand..... kortsluiting ? Bij een te hoge weerstand .... niets ? Hoe weet je hoe groot een weerstand zou dienen te zijn ?

Een printplaat bestaat natuurlijk uit samenwerkende componenten (weerstanden, diodes, ic's, etc). Zou het mogelijk zijn, en wellicht een idee zijn om stap voor stap een eenvoudige print uit te leggen qua componenten en werking, dus waar, en waarom de comonenten nodig zijn..... hoe kan het bijvoorbeeld dat een voeding van 220V ineens spanningen levert van 12V (via een spoel?), en hoe zit het dan met de stroomsterke (AMP) en vermogen (WATT), en is het zo dat alle IC's bijvooorbeeld dezelfde voeding hebben, of zit hier toch veel verschil in ?


Zo maar even een brainstorm als leek :D

Informatie afkomstig van http://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.