Naar inhoud springen

Overleg:Elektronica

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikibooks
Laatste reactie: 17 jaar geleden door Pittaman in het onderwerp Elektronische schema's (in IEC)

Hallo, zoals het er nu uitziet gaat dit een heel uitgebreide pagina worden. Dat lijkt me niet echt handig. Misschien is het een idee om deze pagina op te splitsen. Een voorbeeldje is te vinden op Gebruiker:Koos Jol/Kladblok#Elektronica.
Ofwel, onder elke link ligt een aparte pagina, zodat de lezer makkelijker kan zoeken.

Daarnaast, deze pagina bevat op dit moment nog enkel formules. Voor een leek is dit niet echt begrijpelijk. Het gaat erom om een handleiding te schrijven, niet om encyclopedische informatie te verzamelen.

Overigens, over de poorten. Ik heb altijd geleerd:

  • (invertor)
  • AND
  • OR
  • NOR
  • NAND

in plaats van

  • AND
  • OR
  • NOT
  • XOR

Ik weet niet of ik verouderd ben, want ik heb opzich niet heel veel kenins van elektronica, maar weet iemand hoe deze verschillen ontstaan? Koos Overleg 23 aug 2005 09:17 (UTC)

electronica[bewerken]

Ja Koos het is niet verouderd, er bestaan namelijk verschillende poorten maar dit zijn de voornaamste, je kan altijd poorten combineren om andere te verkrijgen (hierop is ook PAL ed. op gebouwd) AND + NOT = NAND,.. ook kan je met combinaties van NAND's NOR's krijgen enzovoorts. Dit kan allemaal dankzij de booleaanse algebra (aja dat laat mij eeraan denken dat die hier ook nog moet bijgevoegd worden) De bedoeling is inderdaad meer als de formules te zeggen maar ik ben nog maar alleen algemene gegevens aan het verzamelen en die hierop te posten;) Ik heb er ook al aan gedacht om de tekst op te splitsen: mss een deel Analoge en een deel digitale electronica. Feel free to do so zou ik zeggen. Zou je mij ook meer info kunnen geven over layout ed.? Ik zou graag de titels automatisch laten nr, de titels als links naar andere pag. gebruiken maar vind daar niet echt iets over

Sorry voor mijn late reactie, maar ik ben momenteel nogal druk bezet. Hopelijk is het over een maand rustiger.
Informatie over de tekstopmaak is nu nog te vinden op w:Help:Tekstopmaak. Het is nogal een uitgebreide pagina, dus misschien dat het zoeken wat lastig is. Als je een specifiekere vraag hebt die je niet een twee drie kan vinden, kan je hem ook gewoon aan mij stellen. Ik denk dat ik wel eerder kan reageren dan.
Wat betreft de opsplitsing van Elektronica, als ik tijd heb (na m'n hertentamens) zal ik hier eens naar kijken. Overigens kan jij het ook doen. Koos Overleg 26 aug 2005 10:48 (UTC)

Digitaaltechniek[bewerken]

Zou het niet wenselijk zijn om dit leerboek op te delen in drie delen:respectievelijk Componenten (Condensators, Diodes, Transistoren, ...), Analoge elektronica (Versterkers e.d.) en digitaaltechniek (Booleaanse Algebra, Logische poorten, implementatie, Flip Flops ...). Elk van deze onderdelen zijn uitgebreide onderwerpen die makkelijk meer dan een hoofdstuk kunnen volgen lijkt mij. Of zou dit het doel voorbij streven?

Eigenlijk zou digitaaltechniek best een boek op zich kunnen zijn, mits een beetje elektronica achtergrond). Ik heb de indruk dat digitaaltechniek hier er een beetje verweesd bij zit. --Pittaman 22 okt 2005 22:54 (UTC)

Ik heb zelf al een nog verdere opsplitsing geopperd, maar ben er niet goed genoeg in thuis om te kijken welke onderdelen waar moeten worden ondergebracht. Een opzetje staat op mijn kladblok. Koos Overleg 24 okt 2005 07:07 (UTC)

Nieuwe inhoudstafel[bewerken]

Omdat ik het onlogisch vond in koos' kladblok verder te werken deed ik hem na op mijn eigen Kladblok. Ik maakte daar een nieuwe, meer uitgebreide inhoudstafel voor het boek elektronica. Graag had ik die eerst eens laten na kijken voordat ik (of iemand anders) de inhoudstafel op het echte boek plaats.

Alle bestaande info kan bewaard blijven in de nieuwe inhoud. Het is de bedoeling in de loop van de week de nieuwe inhoud actief te krijgen zodat het uitbreiden aan het elektronica boek vlotter en overzichtelijker kan gebeuren. --Pittaman 30 okt 2005 11:43 (UTC)


Tekst[bewerken]

Ik waardeer de poging om dit boek op te zetten, maar er staan verscheidene onjuisteden in en bovenal is het van primair belang dat eerst uitgelegd wordt waarover het gaat alvorens technisch los te branden.Nijdam 2 dec 2005 15:24 (UTC)

Ik heb dit ook al eens geopperd (zie helemaal bovenaan deze overlegpagina), maar weet er te weinig van af met mijn middelbareschoolnatuurkunde om hier flinke wijzigingen door te voeren. Wat mij betreft kan wel het kladje van mijn kladblok, of dat van Pittaman voorop verschijnen. Want gelijk met pittige formules beginnen lijkt me geen verstandige aanpak. Koos Overleg 2 dec 2005 20:47 (UTC)
Ik heb niemand horen klagen over het idee om een andere inhoudstafel voorop te plaatsen, ik vind koos' inhoudstafel niet meer op zijn kladje, en de mijne was iets uitgebreider. Dus ga ik dadelijk deze inhoudstafel voorop plaatsen. Ik hoop ondertussen snel wat meer inhoud te kunnen maken en hoop op een andere elektronica man die te hulp schiet ;) Pittaman Overleg 12 juli 2006 19:16 (UTC)

Elektronische schema's (in IEC)[bewerken]

Zo'n elektronica boek zonder schematische voorstellingen van de situaties is als een café zonder goed bier. Helaas vind ik weinig kant en klare schema's. De meeste schema's die je via wiki bronnen vindt bestaan trouwens niet uit IEC symbolen, die in Europa (waar deze nederlandstalige wikibooks toch het meest geschikt voor is) standaard zijn.

Nu wil ik gerust zelf enkele schema's tekenen, maar ik heb nog geen degelijk programma gevonden dat speciaal is ontworpen om elektronische schema's te tekenen in IEC symbolen en toelaat de schema's als vectoriële afbeeldingen op te slaan. Daarom mijn vraag of mensen weet hebben van zulke gratis programma's die dit toe laten.

Ik verkies een programma dat speciale voorzieningen voor elektronische schema's heeft boven een standaard tekenprogramma voor het gemak, het sneller opbouwen van de schema's en meer consistentie doorheen de schema's. Pittaman 14 jul 2006 14:36 (CEST)Reageren

FPGA[bewerken]

Als onderdeel van VHDL en DSP's gaarne FPGA's en hybride CPU's opnemen

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.