Naar inhoud springen

Overleg:Een papieren cursus omzetten in een Wikibook

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikibooks
Laatste reactie: 11 jaar geleden door Jos Punie in het onderwerp Wanneer besluit je om een 'boek' te maken?

Wanneer besluit je om een 'boek' te maken?[bewerken]

Jos,

Wat ik nog mis in de inleiding is een antwoord op de vraag: hoe besluit je of een boek de meest geschikte vorm is? Ik kan me voorstellen dat je in de onderzoeksfase start met een leerproject op de wikiversiteit (http://beta.wikiversity.org/wiki/Hoofdpagina). Hoor graag hoe je hier tegenaan kijkt.

Groet,

Tim Ruijters

Ik heb mij die vraag eigenlijk niet gesteld. In Wikibooks:Missie,_visie_en_uitgangspunten staat letterlijk als doelstelling: "Vanaf begin 2015 aanbieden van het volledige lesboekenpakket voor het middelbaar onderwijs in Nederland en België, dat voldoet aan de leerplannen van beide landen onder de dubbellicentie GFDL/CC-BY-SA." Dat is dus mijn bedoeling: hier een stukje aan mee te werken.
Uiteraard kan je elke leerplanonderdeel in een leerproject gaan uitwerken. Maar met alle bijkomende vakoverschrijdende eindtermen, die je als middelbare school in Vlaanderen ook moet aanbrengen, kan je niet anders dan soms frontaal les geven en verwijzen naar een cursus, of die nu op papier staat of elektronisch is. Dan is het maken van een wikibook, aangevuld met werkbladen al een mooie aanzet om toch aan begeleid zelfstandig leren te doen.
Jos Punie (overleg) 8 nov 2012 21:09 (CET)Reageren
Hoi Jos, bedankt voor je reactie. Misschien nog leuk om te vermelden. Ik ben op dit moment in gesprek met http://www.wikikids.nl (Wikipedia voor kinderen) met als doel om kinderen op basisscholen bekend te maken met wikibooks en de wikiversiteit. Het lijkt mij zinvol als een jonge generatie kennis maakt met alternatieve vormen van kennisdeling. Timboliu (overleg) 19 nov 2012 10:11 (CET)Reageren
Dit lijkt me inderdaad erg zinvol, Tim. Binnen enkele jaren gaan deze kinderen daardoor hun schoolopdrachten misschien in wikibook-vorm uitvoeren. Ik mis binnen Wikibooks strategisch overleg rond de mogelijkheden om Wikibooks bekend te maken bij een groter publiek. Het lijkt mij b.v. ook zinvol om Wikibooks aan studenten van de lerarenopleiding te leren kennen. Jonge leerkrachten verzuipen vaak in hun lesvoorbereidingen. Nochtans zouden ze via Wikibooks lesvoorbereidingen (of ten minste eigen lesmateriaal) kunnen delen en uitwisselen met elkaar. Zou het zinvol zijn een Wikibook te starten met als titel "Strategie om Wikibooks in het onderwijs te bevorderen"?Jos Punie (overleg) 26 nov 2012 21:45 (CET)Reageren
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.