Naar inhoud springen

Overleg:Duits/Inhoud

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikibooks
Laatste reactie: 6 jaar geleden door Vangelis in het onderwerp Herindeling Cursusboek Duits

Ok daar gaat ie dan:

Ik probeer hier zo objectief mogelijk commentaar te geven op dit boek en hoop dat er meer mensen zullen inspringen om het verder af te maken.

In het algemeen: Ik mis een bepaalde opzet in het boek. Ik wil voorstellen dat er afspraken worden gemaakt over de behandeling van de grammatica - bepaalde volgorde daarin - afspraken over de thema's - wanneer welk thema aan de orde komt. Verder is het wel duidelijk, dat dit boek bedoeld is voor de absolute beginner.

Les 1 - alfabet en tellen.

Ik zou willen voorstellen dat er algemeen gebruikte fonetische karakters worden gebruikt om de uitspraak te verduidelijken. Het stuk "Waarom Duits" kan met een aantal steekhoudende argumenten worden uitgebreid. Bijvoorbeeld door aan te geven, dat de Nederlandse economie momenteel sterk behoefte heeft aan mensen die hun Duits fatsoenlijk beheersen en dat we momenteel vele miljoenen Euro's mislopen omdat mensen de taal niet (meer) beheersen.

Les 2 - zich voorstellen

Deze les kan flink uitgebreid worden. De dialoog kan langer. Daarnaast ontstaat onmiddellijk de behoefte aan ofwel een los en bijbehorend werkboek of de oefenstof moet worden opgenomen in het boek zelf door daar bepaalde typografische afspraken over te maken.

.... commentaar is nog niet af. Kom later terug om het verder uit te werken.

Groeten Frank

--CLdu_if 14 mrt 2008 05:52 (CET)Reageren
Zullen we dit boek anders net zo opstellen als de cursus Italiaans? Dus elke les een deel grammatica, woorden, en opgaven? Ik wil best meewerken aan dit boek.

Dion 15 mrt 2008 16:24 (CET)Reageren

Herindeling Cursusboek Duits

[bewerken]

Beste iedereen,
Misschien kennen jullie mij al als de moderator Mike1023 op internetencyclopedie WikiKids. Degene die dat gehoord hebben, hebben misschien tussen neus en lippen door verstaan dat ik een voorliefde voor het Duits heb. Al eerder heb ik onder een ander account geprobeerd om aan Wikibooks bij te dragen en deze cursus op te frissen; wat slechts bij een mooie voorkant bleef. Een nieuw account is een frisse start. Een frisse start is ook iets wat deze cursus echter nodig heeft. De Duitse grammatica dient, naar mijn mening, opbouwend te worden uitgelegd in cursussen. Al een paar weken heb ik er over nagedacht hoe je Duits het best kan leren aan lezers via een Wikibooks. Ik zou dit graag zo willen doen:

  1. Het grammatica-overzicht opsplitsen en herindelen; In het Duits zijn er op gebied van grammatica twee grote spelers (werkwoorden en grammatica). Dit vormen eigenlijk de belangrijkste verschillen met de Nederlandse taal. Op het grammaticaoverzicht is dit niet terug te vinden. Hoewel er basis voor de naamvallen ligt; ontbreken belangrijke stukken als de spelling van een regelmatig werkwoord en wat uberhaupt keuzevoorzetsels zijn. Mijn idee is om het per onderdeel uit te leggen; zodat er een opbouw is. Ik zeg altijd: "De Duitse taal heeft veel weg van wiskunde en dient opbouwend te worden gegevens." Door middel van bepaalde cursus kan de lezer elke dag in 10 minuten (uitgaande van het gemiddelde) een grammatica-onderdeel leren.
  2. Oefenen met grammatica; In het Duits is het ook (zoals met wiskunde) belangrijk om te oefenen. Mijn idee is om bij elk grammatica-onderdeel een opdracht te doen waarbij lezers kunnen oefenen met die grammatica. Neem bijvoorbeeld het onderdeel "sein-haben-werden" (belangrijke werkwoorden). Na dit onderdeel kan de lezer hiermee oefenen en kan dit na afloop nakijken.
  3. Thematische woordenlijsten; Onderwerpen zoals eten en drinken, toerisme, bedrijfsleven, etc. zijn onderwerpen die veel in het Duits voorkomen en bovendien de woordenschat laten toenemen. Ook ben ik van plan woordenlijsten te maken over dingen als verbindingswoorden.
  4. Aangeraden leerplan; een soort van schema op welk niveau men is als men elke week een halfuurtje (uitgaande van 5 dagen) bezig is met deze cursus en wat men dan gaat doen. Om de zoveel tijd komt er ook een toets ingepland met de woordenlijst en grammatica van de afgelopen periode.

Mijn vraag aan jullie is: Wat vinden jullie ervan? MVH1023 (overleg) 28 okt 2017 19:10 (CEST)Reageren

Wat mij betreft kan je (net als iedereen) je gang gaan. Succes. --John angelis. overleg 3 nov 2017 21:22 (CET)Reageren
O, ik zie nu pas dat je al bezig bent. Prima. --John angelis. overleg 3 nov 2017 21:26 (CET)Reageren
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.