Onderwijs in relatie tot P2P/Torrent

Uit Wikibooks
← Technische autoriteit Onderwijs in relatie tot P2P Transdisciplinair →

Een torrent is een soort computerbestand dat je kan herkennen aan de extensie .torrent. De term torrents (naar het Engels: stortvloed) verwijst echter vooral naar een P2P-systeem waarbij via het internet digitale gegevens (zoals muziek, documenten, filmfragmenten, installatiepakketten voor software...) kunnen worden uitgewisseld en waar deze torrents een centrale rol in spelen (Bittorrent, 2014). Dit systeem maakt het mogelijk om snel grote bestanden te downloaden die door andere gebruikers gedeeld (en dus aangeboden) worden. Je downloadt deze bestanden gefragmenteerd, waardoor de gedownloade onderdelen meteen opnieuw gedeeld kunnen worden met andere gebruikers. Het uploaden en downloaden gebeurt volledig decentraal, dit betekent dat andere gebruikers de bron zijn voor jouw downloads en omgekeerd (Torrent file, 2014). Om het geheel te coördineren is er echter vaak nog een gecentreerd systeem nodig. Elke computer moet namelijk per bestand telkens de juiste bronnen vinden en zonder een centraal systeem zou dit erg lang kunnen duren (omdat je elke computer in het netwerk zou moeten doorzoeken).


Torrents en P2P[bewerken]

Bauwens (2013) stelt dat het internet horizontale contacten tussen gebruikers mogelijk maakt die zo met elkaar kunnen communiceren of samenwerken zonder nood aan een traditionele of hiërarchische organisatie. Het internet is volgens hem op die manier een punt tot punt medium dat mensen met elkaar kan verbinden. Een torrentsysteem onderbouwt deze door Bauwens omschreven kracht van het internet dus duidelijk en is een helder voorbeeld van een P2P praktijk. Het is namelijk een gedecentraliseerd sharingsysteem waar er geen sprake is van een centrale locatie waar bestanden worden geüpload en gedownload. Alles gebeurt tussen de gebruikers onderling, letterlijk peer to peer dus: het is een horizontaal netwerk waarbij peers rechtstreeks data uitwisselen. In dit opzicht is sharing via torrents een hedendaags voorbeeld van de manier waarop peer to peer gebruikt kan worden. (Bauwens, 2014)

Indien ook de organisatie P2P zou gebeuren, zou dit systeem echter heel erg traag werken. Het zou namelijk betekenen dat je, indien je een bepaald bestand wenst te downloaden, alle computers in het netwerk zou moeten doorzoeken om dit bestand te vinden en vervolgens te downloaden. Daarom wordt er met .torrent files gewerkt (Torrent file, 2014). Dit zijn kleine bestandjes, ook wel torrents genoemd, die telkens verwijzen naar één bestand (of een cluster van bestanden) in het netwerk en die het op die manier mogelijk maken om eenvoudig te vinden waar je jouw gewenste bestand of cluster van bestanden kan bekomen. Om dit alles mogelijk te maken is er bijgevolg een zekere centrale coördinatie onder de vorm van een tracker nodig. Een tracker is een server die de verschillende gebruikers (ook wel peers genoemd) met elkaar verbindt zodat deze bestanden met elkaar kunnen uitwisselen. Concreet zegt deze tracker aan de cliënt (zie verder) waar het gewenste bestand gevonden kan worden. Eenmaal deze informatie is doorgespeeld is de rol van de tracker beëindigd. Deze tracker neemt dus zelf niet deel aan het uitwisselen van bestanden, het maakt dit alleen maar mogelijk. Een torrentsysteem is dus niet volledig gedecentraliseerd gezien het zonder dit centrale systeem niet goed kan functioneren. Tegenwoordig zijn er echter al systemen om volledig gedecentraliseerd te werk te gaan (bijvoorbeeld DHT of distributed hash table, een decentraal systeem waarbij ook die gegevens en processen gedecentraliseerd zijn). Trackers zijn steeds gelinkt aan de torrent site waar je jouw torrent files downloadt. De torrent client staat hier los van (BitTorrent, 2014). Zie het uitgewerkte voorbeeld voor meer informatie.

Binnen de trackers heb je twee grote soorten, namelijk open en gesloten. De open trackers zijn vrij beschikbaar voor iedereen. Je kan dus gewoon op de site een torrent downloaden. De kans op virussen en dergelijke is hier echter vaak groot. Bij besloten trackers is dit minder het geval omdat niet iedereen zomaar toegelaten wordt. Om hier toegang tot te verkrijgen heb je vaak een uitnodiging nodig van iemand die al lid is. Hierdoor vermindert de kans dat mensen met slechte bedoelingen ook bestanden gaan delen. Een andere eigenschap van besloten trackers is dat er soms nog extra voorwaarden gesteld worden, zoals bijvoorbeeld een bepaalde downloadratio.

Binnen een torrentsysteem zijn er verschillende benamingen voor de gebruikers of peers naargelang de inbreng. Indien je jouw bestand volledig hebt gedownload en je laat het beschikbaar voor anderen om te downloaden (waarbij jij dus uploadt), ben je een seeder. Deze zijn noodzakelijk om het systeem gezond te houden. Zij zorgen er namelijk voor dat bestanden beschikbaar blijven en hoe hoger het aantal seeders, hoe sneller de downloads gaan. Omdat uploaden steeds trager gaat dan downloaden, zijn er namelijk veel uploaders nodig om een degelijke downloadsnelheid te bekomen. Indien je een bestand downloadt ben je een leecher. Wanneer je een bestand downloadt, download je dit echter gefragmenteerd. Elk gedownload stuk wordt al meteen opnieuw gedeeld met anderen. Als je downloadt, upload je dus bijna automatisch altijd wel een beetje.

Als iemand alleen maar bestanden downloadt zonder te uploaden wordt er van een hit ‘n’ run gesproken. Dit verwijst naar het gekende fenomeen van de free rider binnen een P2P-systeem, iemand die van het systeem profiteert zonder zelf bij te dragen en dus in dit geval zonder zelf te uploaden. Vaak wordt een 1:1 ratio als (impliciete) norm gebruikt. Hierbij upload je evenveel als je downloadt.


Voorbeeld[bewerken]

Als je als gebruiker iets via torrents wenst te downloaden ga je eerst naar een website waar je torrents kan downloaden. De meest bekende torrent site is The Pirate Bay, een website die, net als zijn collega’s, vaak onder vuur komt te liggen. Deze torrent sites worden door verschillende overheden en bedrijven namelijk geviseerd om het illegaal downloaden tegen te gaan (Nederlands Omroep Stichting, 2014). Zo werd The Pirate Bay al meermaals offline gehaald maar kon de site toch telkens op een andere manier terug verder functioneren. Op een dergelijke site download je een torrent, bijvoorbeeld voor het debuutalbum van je favoriete band. Deze torrent is echter alleen maar een bundeling gegevens (metadata), nu moet het werkelijke downloaden nog beginnen. Hiervoor heb je echter een torrent client nodig, een (meestal erg klein) computerprogramma waarmee je de torrents opent en je vervolgens het gewenste bestand kunt downloaden. (GT, n.d.; About Technology, 2014)) Een bekend voorbeeld van een torrent client is µTorrent.


Theoretische duiding[bewerken]

Downloaden met torrents is een duidelijk voorbeeld van een P2P systeem. Zoals hoger al uitvoerig omschreven gaat het namelijk om een horizontaal netwerk van peers die vrij informatie met elkaar delen. Erg belangrijk en actueel zijn de juridische en ethische aspecten die hiermee verbonden zijn en de bijkomende vraag hoe je hier als samenleving mee omgaat. Juridisch gezien is downloaden en uploaden van bestanden op zich niet illegaal. We betreden echter een schemerzone als het over auteursrechtelijk beschermd materiaal gaat. Volgens de Belgische wetgeving kunnen mensen thuis steeds een zogenaamde thuiskopie maken. Dit zorgde er vroeger voor dat mensen met een videorecorder tv-programma’s konden opnemen op een videocassette voor eigen gebruik (familie, vrienden…). Volgens bepaalde interpretaties van deze wet zou het downloaden van muziek en films dus toch legaal kunnen zijn. (FWD Magazine, n.d.) Het is echter wel duidelijk illegaal als je deze zaken zelf verspreidt, bijvoorbeeld door fysiek uit te delen maar ook door te seeden op een torrentnetwerk. En gezien bestanden gefragmenteerd worden gedownload en deze fragmenten meteen al opnieuw gedeeld worden met anderen ben je dus ook meteen iets illegaals aan het doen. Bepaalde torrent clients bieden echter de mogelijkheid om de uploadsnelheid te limiteren en zelfs tot 0 kb/s zodat je door te downloaden niet meteen uploadt en je dus ook binnen de legaliteit blijft. Het probleem is hier echter dat iedereen afhankelijk is van de uploads van anderen. Indien iedereen dit zou doen is het dus meteen afgelopen met torrents. Als je niet seedt, ben je dus de inbreng van anderen aan het gebruiken terwijl je doelbewust zelf niets bijdraagt, waar vanuit het peer to peer standpunt dus wel ethische issues mee verbonden zijn.

Daarnaast is er echter nog het ethische aspect van 'illegaal' downloaden, namelijk de vraag wie eigenaar is van de gedeelde data en of het bijvoorbeeld wel ethisch aanvaardbaar is om muziek van je favoriete groep te downloaden zonder hen hier iets voor terug te geven (al stellen sommigen dat downloaden gerelateerd wordt met een hogere verkoop). Dit is echter meteen een belangrijke vraag voor P2P-systemen: je kan wel als peer een bijdrage doen, maar wat als die bijdrage niet door de auteur zelf gewenst is? Uit onderzoek blijkt dat studenten uit het hoger onderwijs een lage graad aan ‘geanticipeerde schuld’ ervaren waardoor ze ook sneller iets zullen illegaal downloaden (Wang & McClung, 2011). Bepaalde bronnen (Webwereld, 2006; Webwereld 2009) stellen echter dat mensen die muziek downloaden meer cd's kopen dan mensen die geen muziek downloaden.

Bauwens stelt dat het sharing via torrents een nieuwe subcultuur van mensen doet ontstaan die de technologie gebruikt om dingen anders te doen. Zo geeft hij als voorbeeld de Creative Commons-licentie mensen "al hun rechten behouden maar anderen toestemming geven om hun werk te verspreiden, met anderen te delen of soms ook te bewerken" (Bauwens, 2013, p. 192). Nieuwe instituties als de Creative Commons-licentie kunnen dus een antwoord bieden op de hoger omschreven problemen met het P2P delen.


Externe links[bewerken]

Op deze Wikipedia pagina vind je een heleboel informatie over The Pirate Bay en de vele problemen waar ze al mee kampten: http://en.wikipedia.org/wiki/The_Pirate_Bay

Dit artikel behandelt het onderwerp van de illegaliteit van downloaden en torrents: http://ictrecht.be/2013/11/26/torrents-wat-mag-en-wat-mag-niet/

Op deze Wikihow pagina vind je een handleiding voor het werken met torrents: http://www.wikihow.com/Download-Torrents

Deze pagina geeft een top 10 van de meest populaire torrent sites in 2014: http://torrentfreak.com/top-10-popular-torrent-sites-2014-140104/

Deze pagina biedt een top 8 van torrent clients: http://www.tomsguide.com/us/pictures-story/450-bittorrent-clients-list.html


Referenties[bewerken]

About Technology. (2014). Torrents 101: How Torrent Downloading Works. Retrieved from http://netforbeginners(.)about(.)com/od/peersharing/a/torrenthandbook.htm

Bauwens, M. & Lievens, J. (2013). De Wereld redden: met peer-to-peer naar een postkapitalistische samenleving. Antwerpen, België: Houtekiet

FWD Magazine. (n.d.). Is illegaal downloaden stiekem toch legaal? Retrieved from http://www(.)fwdmagazine(.)be/fwd/135823/is-illegaal-downloaden-stiekem-toch-legaal-/

GT. (n.d.). GT Explains: What are Torrents & How to Download them on Windows? Retrieved from http://www(.)guidingtech(.)com/8745/what-are-torrents-how-to-download-on-windows/

Nederlandse Omroep Stichting. (2014). Minder Torrent-bezoek door Google. Retrieved from http://nos(.)nl/artikel/713646-minder-torrentbezoek-door-google.html

Wang, X. & McClung, S. (2011). The immorality of illegal downloading. The role of anticipated guilt and general emotions. Computers in Human Behavior, 28, 153-159.

Webwereld. (2006). P2p-gebruikers kopen meer cd's. Retrieved from http://webwereld(.)nl/e-commerce/30482-p2p-gebruikers-kopen-meer-cd-s

Webwereld. (2009). Muziekpiraten kopen 10 keer meer muziek. Retrieved from http://webwereld(.)nl/e-commerce/40776-muziekpiraten-kopen-10-keer-meer-muziek

BitTorrent. (2014). BitTorrent. Retrieved October 29, 2014, from http://nl.wikipedia.org/wiki/BitTorrent

Torrent file. (2014). Torrent file. Retrieved October 29, 2014, from http://en.wikipedia.org/wiki/Torrent_file

Wisegeek. (n.d.). What are torrents? Retrieved from http://www(.)wisegeek(.)com/what-are-torrents.htm

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.