Naar inhoud springen

Kookboek/Radijs

Uit Wikibooks
Groenten
Voze radijsjes

Radijsje
Gegevens
Latijnse naam Raphanus sativus
Mee te koken ? ja
In te vriezen ? nee
Link naar wikipedia Radijs

De radijs (Raphanus sativus subsp. sativus) is een groente uit de kruisbloemenfamilie (Cruciferae oftewel Brassicaceae).

Het eetbare deel van de plant, een bol met wit vlees, is een deel van de gezwollen ondergrondse stengel net boven de wortel (Latijn: radix) (opgezwollen hypocotyl). De schil heeft verschillende kleuren. De rode kleur is het meest bekend, maar er zijn ook variëteiten (rassen) met een witte en roodwitte tint.

De bol van de radijs wordt meestal rauw gegeten, eventueel dippen in zout. Bij het ouder worden gaat de radijs een stengel vormen en gaat vanaf dat moment hard in kwaliteit achteruit. Het scherpe, peperachtige van de smaak kan verzacht worden door de rode buitenkant af te pellen. Radijs kan makkelijk voos (sponzig) worden als gevolg van wateronttrekking door de verdampende bladeren. Er zijn echter rassen die weinig gevoelig zijn voor het voos worden. Als de knol gevormd is en in één keer teveel water gegeven wordt kunnen de knollen gemakkelijk gaan barsten.

Daikon[bewerken]

De Japanse reuze witte radijs wordt Daikon genoemd. Deze radijs is behalve in Japan ook in supermarkten in de Verenigde Staten beschikbaar. De meest gebruikelijke variëteit is wortelvormig, een 30 cm lang en 10 cm breed. Botanisch gezien bestaat de Daikon uit het opgezwollen hypocotyl en de opgezwollen wortel.


Radijsplanten
rode radijs
Daikon (onder)
Daikon

Recepten met radijs[bewerken]

Geen enkele pagina voldoet aan deze criteria.

Wikipedia
In de tuinkalender lees je alles over de teelt, verzorging en oogst van radijs.
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.