Koningen aan de Nijl/Vroegdynastieke periode

Uit Wikibooks

De vroegdynastieke periode, ofwel de vroege tijd omvat de eerste en de tweede dynastie van het Oude Egypte. Deze periode loopt van 3032 tot 2686 v.C. en werd ook wel de Thinitische periode genoemd, omdat de hoofdstad van Egypte in de eerste twee dynastieën This was.

Eerste dynastie (3032-3000 v.Chr.)[bewerken]

De serech van Djet, een koning uit de eerste dynastie
De serech van Djet, een koning uit de eerste dynastie

In de eerste dynastie ontstond het oude Egyptische Rijk. Tot het eind van Naqada (de predynastieke periode) bestond Egypte uit een Opper- en een Neder-Egypte, waarin de grootste plaatsen werden bestuurd door lokale heersers. In 3032 bracht Hor-Aha de beide delen bij elkaar, en benoemde hij zichzelf tot n.soet (het Oud-Egyptische woord voor farao). Hij was hiermee het allereerste staatshoofd in de geschiedenis.

De necropolis van de eerste koningen was in Umm el-Ka'ab vlak bij het dorpje Abydos. Daar zijn verschillende mastaba's gevonden met daarin kruiken en potten. Maar in Sakkara zijn ook graven gevonden. Men is van mening dat het privégraven waren van ambtenaren. Hierin is ook veel gevonden. Er zijn graven ontdekt van koningen uit de 1e dynastie uit Naqada, Abydos en Sakkara. Niet alles daarvan is bewaard gebleven, omdat het meeste van hout was en weinig van steen. Steen werd vooral gebruikt voor standbeelden van goden of de koning. De graven waren grote (langwerpige) vierkanten met daarin kamertjes, in die kamers hebben archeologen kruiken, potten, vaatwerk waarop de naam van koning was geschreven, gevonden.

De dynastie was een voortzetting van de vereniging van Narmer of Hor aha. De eerste koningen deden er alles aan om het land verenigd te laten blijven. Als maatregel werd er een hoofdstad tussen de beide landen gesticht: Memphis. Men denkt ook dat er juist graven zijn gebouwd in Sakkara om meer erkenning te krijgen van Neder-Egypte. Hiërogliefen werden gemeengoed en begon te ontwikkelen van grove iconen naar kleine hiërogliefen die leken op die van het Oude Rijk.

Tweede dynastie (2853-2686 v.Chr.)[bewerken]

Seth-naam Sechemib
Seth-naam Sechemib
Horus- en Sethnaam van Chasechemoey
Horus- en Sethnaam van Chasechemoey

De tweede dynastie begint na Qaä en speelt af van Het wordt samen met de eerste dynastie gerekend tot de Thinitische periode omdat de hoofdstad This was. De namen van de eerste vijf heersers (tot Sechemib / Peribsen) zijn ons vrij duidelijk. Echter, na de namen van Sechemib of Peribsen niet. We hebben hier te maken de verschillende namen van een farao of verschillende farao's.

In de dynastie vond een aantal gebeurtenissen plaats. Zo verschoof het necropool van Abydos waar ook de eerste koningen lagen begraven en Hetepsechemoei en Peribsen / Sechemib. Naar Sakkara waar koningen Nebra, Ninetjer en Chasechemoei zijn aangetroffen. Of dit komt door religeuse praktijken dat weet men niet. Want in Abydos lag onder bescherming van Chamentoey de voorloper van Osiris en Saqqara lag onder bescherming van Sokar.

Het land was in korte tijd verdeeld onder Ninetjer, Weneg en Sened, nu waren Opper en Neder-Egypte weer twee landen. Ieder land identificeerde zicht met Horus of Seth. De koningen droegen voornamelijk Horus-namen waardoor verdeeldheid ontstond want aanbidders van Seth voelden zich benadeeld. Egyptologen denken dat het voor Chasechemoey chaos was en dat hij het verenigde door de twee dieren op zijn serech af te beelden. Hij nam een toepasselijke naam aan: De twee machten zijn gekroond.

Bibliografie[bewerken]

  • W. Helck - E. Otto - W. Westendorf (edd.), Lexikon der Ägyptologie, Wiesbaden, 1972-1996.
  • F.K. Kienitz, Die politische Geschichte Ägyptens vom 7. bis zum 4. Jahrhundert vor der Zeitwende, Berlijn, 1953.
  • R. Schulz - M. Seidel, Egypte. Het land van de farao's, 1997.
  • I. Shaw (ed.), The Oxford History of Ancient Egypt, Oxford, 2000.
  • T.A.H. Wilkinson, Early Dynastic Egypt, Londen - New York, 1999.

Referenties[bewerken]

Externe links[bewerken]

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.