Naar inhoud springen

In mensentaal/Voetbal

Uit Wikibooks
Dit artikel is onderdeel van de serie In mensentaal.

Het populaire voetbal is voor een belangrijk deel van de bevolking een bron van grote frustratie. Door in mensentaal het spelletje en zijn regels uit te leggen, wordt een match misschien voortaan voor iedereen begrijpbaar.

Het spel[bewerken]

Voetbal is een groepssport, door twee ploegen op een grasveld gespeeld. Er is één speelbal, elke ploeg telt 11 spelers en elke ploeg heeft een eigen doel. De speelbal mag niet met de hand worden gespeeld, alleen de doelman (keeper) mag de bal met zijn handen uit het doel houden.

Doel

De ploeg die het vaakst de bal in het doel van de tegenstander krijgt, wint het spel.

Spelregels

De bal mag nooit met de armen aangeraakt worden, vandaar de benaming voetbal. Gebeurt dit toch, dan spreekt men van hands en wordt men bestraft.

Uitzondering: één speler van elke ploeg mag de bal wel met de handen vastnemen (onder voorwaarden). Dit is de doelman. Deze wordt vooral ingezet om het eigen doel te verdedigen tegen inkomende ballen.

Voor meer info hierover en de andere spelregels, zie Spelregels

Duur

Een spelletje voetbal duurt precies 90 minuten met een pauze halverwege, dus na 45 minuten spelen. De pauze duurt 15 minuten en wordt 'rust' genoemd.

Het spel wordt heel nauwkeurig geklokt. Onder bepaalde voorwaarden kan een spelletje voetbal langer duren dan 90 minuten. Voor meer info, zie verlengingen.

Bestraffingen[bewerken]

Er zijn een aantal zaken die niet mogen gebeuren tijdens het spelletje voetbal. Gebeuren ze toch dan kunnen ze worden bestraft. Het is de scheidsrechter die gemachtigd is om de straffen uit te spreken. De straffen die uitgesproken kunnen worden zijn o.a. de gele en rode kaart, ook kan de tegenpartij een vrije bal krijgen. Voor meer info, zie bestraffingen.

Het veld[bewerken]

De afmetingen

Het voetbalveld is 90-120 meter bij 45-90 meter. Voor het internationale voetbal is het veld maximaal 110 bij 75 meter en minimaal 100 bij 64 meter.

De lijnen
  • Er zijn buitenlijnen die de grens van het veld aangeven (de lijnen behoren bij het speelveld).
  • Dan is er een middenlijn, die het veld in twee gedeelten opdeelt. De middenlijn is belangrijk voor het bepalen van buitenspel voor de aanvallende partij.
  • Er is de middencirkel (met een straal van 9,15m); bij een aftrap van de ene ploeg mag er geen speler van de tegenpartij in de middencirkel staan.
  • Dan is er nog een 16 meter-lijn (eigenlijk 18 yards=16,4592 meter), oftewel het strafschopgebied. Hier zal een overtreding op een speler van de aanvallende partij die normaal een directe vrije trap oplevert, binnen dit gebied tot een penalty leiden. Bovendien mag de doelman binnen deze lijnen de bal met de hand beroeren.
  • Dan heb je nog het doelgebied op 5 meter van de achterlijn, bij de positie van het doel; binnen dit gebied mag de aanvallende partij geen vrije trappen nemen en moet de verdedigende partij haar doelschoppen nemen.
  • Een markering wordt nog gemaakt op 11 meter van het midden van het doel: de penaltystip.
  • Op de kop van het strafschopgebied bevindt zich nog een cirkeldeel dat zich op 9,15m van de penaltystip bevindt; deze heeft als functie om de overige spelers op de voorgeschreven afstand van 9,15 meter te houden tot de strafschop is genomen.
  • Bij de cornervlag bevindt zich een kwartcirkel; bij een hoekschop moet de bal binnen dit gebied liggen.

Meer uitleg in mensentaal over voetbal[bewerken]


Wikipedia
Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Voetbal

 

Wikipedia
Deze pagina is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License (GFDL) en nog niet onder CC-BY-SA. Klik hier voor meer informatie.
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.