Naar inhoud springen

In mensentaal/Voetbal/Buitenspel

Uit Wikibooks
Dit artikel is onderdeel van de serie In mensentaal.

De uitdrukking buitenspel is een term uit het voetbal.

Een speler staat in buitenspelpositie als deze dichter bij de achterlijn van de tegenstander staat dan de bal en de vóórlaatste tegenstander (inclusief de doelman (Wikipedia: doelman)). Dit geldt niet wanneer de speler zich op zijn eigen speelveldhelft bevindt.

Buitenspelpositie: de verste aanvaller van het blauwe team (links) staat achter de voorlaatste man van het rode team. Zijn positie wordt niet bestraft, want hij neemt niet aan het spelverloop deel (zie onder).

De twee laatste verdedigers kunnen zowel een verdediger en de doelman of twee gewone verdedigers zijn. Als de speler zich op dezelfde hoogte als de voorlaatste verdediger bevindt (of met de twee verdedigers tegelijkertijd) staat hij niet in buitenspelpositie.

In buitenspelpositie staan is niet tegen de regels. Het kan pas strafbaar zijn als een medespeler de bal naar deze speler speelt op het moment dat deze speler in buitenspelpositie staat. Een speler wordt alleen voor zijn buitenspelpositie bestraft indien hij, op het moment dat de bal wordt geraakt of gespeeld door een medespeler, naar het oordeel van de scheidsrechter, actief bij het spel betrokken is door:

  • in te grijpen in het spel, of
  • een tegenstander in diens spel te beïnvloeden, of
  • voordeel te trekken uit zijn buitenspelpositie.

Een speler kan alleen buitenspel zijn, op het moment dat de medespeler hem de bal toespeelt. Komt de speler na het moment van balspelen in een positie die voorbij de tweede laatste man van de tegenstander is, dan is het geen buitenspel

Hoewel de meest linkse speler van team rood in buitenspelpositie staat, grijpt hij niet in het spel in. Zijn positie wordt dan ook niet bestraft.

Een speler wordt niet voor zijn buitenspelpositie bestraft indien hij de bal rechtstreeks ontvangt uit een:

Indien een speler strafbaar in buitenspelpositie staat wordt gesproken van buitenspel. Buitenspel staan is een overtreding, en leidt tot een indirecte vrije schop voor de tegenstander.

De meest linkse speler van team rood grijpt hier wel in het spelverloop in (hij ontvangt de bal); hij wordt dan ook bestraft met een vrije schop voor team blauw.

Als de speler die de bal ontvangt en de speler die de bal schiet zich beiden achter de op een na laatste verdediger (inclusief de keeper) bevinden, is er geen sprake van buitenspel. De ontvangende speler moet zich op het moment van overspelen wel achter de schietende speler bevinden.


Was dit artikel toch nog niet duidelijk genoeg, klik boven het kader van dit artikel of hier dan op "bewerk" en plaats je opmerkingen of vragen.


Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.