Huisdierengids hamster/Huisvesting

Uit Wikibooks
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Kooi[bewerken]

Hamsterkooi

Er zijn veel soorten hamsterkooien verkrijgbaar in dierenspeciaalzaken. Ze zijn lang niet allemaal geschikt voor hamsters. Veel zijn eigenlijk te klein. Voor dwerghamsters bedraagt de minimale maat van een kooi 50x40 cm. Voor Syrische hamsters is dit echter groter namelijk 80x50. De meeste hamstersoorten zijn solitaire dieren. Zet daarom nooit meerdere hamsters samen in één kooi. Enkel de Roborovski-hamsters kunnen met meerdere dieren van hetzelfde geslacht gehouden worden. En zelfs bij deze hamstersoort verloopt het groepsleven niet altijd soepel en is het soms alsnog nodig de dieren afzonderlijk te huisvesten

Je kunt hamsters ook in een aquarium houden. Je moet wel zorgen dat er genoeg lucht bij kan komen, door bijvoorbeeld gaas als deksel te gebruiken. Let op: zet je aquarium niet voor het raam, het glas kan hierdoor erg heet worden! Het is erg leuk om je hamster in een aquarium te zien en zo kun je hem ook goed observeren.

Bodembedekking[bewerken]

Als bodembedekking en nestmateriaal kun je van alles gebruiken. Belangrijk is strooisel (ook wel eens houtkrullen genoemd), dit zijn kleine afgeschuurde stukjes van zuiver hout. Het valt te vergelijken met de krullen dat je krijgt als je heel traag met een dikke houtboor over een plankje zuiver hout gaat. Stro en hooi kan je niet gebruiken als bodembedekker, omdat ze geen warmte vasthouden. Je kunt ze wel als nestmateriaal gebruiken, of voor je hamster zijn plashoek. Een bodembedekker moet geurtjes opnemen van plasjes en keutels, maar moet ook vrij zijn van parasieten, vuil en stof. Dit voor de gezondheid van de hamster. ook goed is wat velletjes toiletpapier. Ze slepen het papier zelf ergens naartoe en maken er daar zelf een gezellig slaaphoekje van. Ook hooi is bijna niet te missen, vooral als nestmateriaal. Het is echter wel te vervangen door bijvoorbeeld beukensnippers of nestmateriaal speciaal voor hamsters, welke in de dierenwinkel verkrijgbaar is. Je kan beter geen hamsterwatten gebruiken, want je hamstertje kan hierin stikken of zelfs een pootje verliezen.

Waar plaatsen?[bewerken]

Plaats de kooi van de hamster op een plek waar je hem geregeld kan zien. Vermijd direct zonlicht en verhitte plekken, zoals dicht bij de kachel of verwarming. Ook vochtige plaatsen zijn niet goed voor de gezondheid van de hamster. Vochtige kelders of het washok zijn dus ook niet de aangewezen plekken. Tenslotte is tocht een belangrijke doodsoorzaak onder gedomesticeerde hamsters. Zet de kooi in een afgelegen hoekje.
Als de hamster op een te kille plek wordt gezet, zal hij na een tijdje in winterslaap gaan. Dit doen hamsters in de natuur overigens ook, maar slechts één keer per jaar in de wintermaanden. Een hamster die meerdere keren per jaar te koud wordt gehuisvest zal dit niet lang uithouden. Een jaarlijkse winterslaap is op zich niet erg als het dier voldoende vetreserves heeft aangemaakt om zijn lange slaap te overleven.
Veel kinderen houden hun hamster graag op de slaapkamer. Een goed onderhouden kooi heeft geen nadelige gezondheidsgevolgen, maar denk er wel aan dat een hamster een nachtdier is. Hij zal vooral 's nachts actief worden, als de meeste baasjes in dromenland zijn.

Benodigdheden[bewerken]

Voerbak[bewerken]

Een voerbakje kan van allerlei soorten materiaal gemaakt zijn. Let er alleen op dat het niet uit giftige stoffen gemaakt is en dat het niet met giftige verf is beschilderd. Hamsters zijn immers knaagdieren en daar moet de voerbak tegen bestand zijn. Porselein, hard plastiek, glas,... dat is allemaal geschikt. Maak het voerbakje geregeld schoon en gooi lege peulschilletjes weg. Geef extra's op een apart schoteltje of bakje, zodat je het meteen kan schoonmaken en er geen schimmels ontstaan in de kooi.

Drinkfles[bewerken]

Een hamster drinkt het best aan een knaagdierflesje. Je bevestigt ze aan de buitenzijde van kooi met een ijzerdraadje. Je vindt ze in alle maten in de dierenspeciaalzaak. Kies voor een dwerghamster een klein flesje uit. Een dwerghamster drinkt immers niet zoveel en je dient het flesje elke dag te reinigen en met vers water te vullen.

Als er alg in de drinkfles zit, is het handig om dat schoon te maken. Dit kan bijv. met een tandenborstel. Een alternatief is met rijst: doe een eetlepel rijst in het flesje, heet water toevoegen en vervolgens goed schudden, zonder tuitje (anders kan er een rijstkorrel vast komen te zitten, waarna het blokkeert). Daarna is het algvrij.

Slaaphuisje[bewerken]

Ook slaaphuisjes zijn er in overvloed te krijgen in de dierenwinkel. Meestal zit er echter al een slaaphuisje bij de kooi. Je kan zelf ook een slaaphuisje knutselen uit een kartonnen doos of uit hout. Let wel op dat het hout niet splintert en het karton geen giftige verflaag heeft.

Zorg ervoor dat de hamster een warm bed kan maken in zijn huisje. Dat kan met behulp van wc-papier of papieren zakdoekjes. Hamsterwol of hamsterwatten die in dierenspeciaalzaken verkrijgbaar zijn, worden hiervoor afgeraden, omdat de dieren hierin verstrikt kunnen raken en zo een ledemaat verliezen of zelfs stikken.

Zandbak Hamsters kunnen soms zindelijk gemaakt worden. Door het plaatsen van een bakje met chinchillazand zal de hamster uitgenodigd worden aldaar zijn behoeften te doen. Verder houden hamsters ervan in het zand te rollen, waardoor hun vacht mooi, zacht en schoon blijft. Eventueel kun je proberen hem te verleiden met wat voer in de bak.

Speeltjes[bewerken]

Hamsters hebben veel energie, zorg er dus voor dat ze genoeg speeltjes hebben. Zorg er wel voor dat je hamster toch nog genoeg plaats heeft in zijn kooi om te bewegen.

De volgende speeltjes zijn beschikbaar in de handel.

Loopwiel
Loopwiel

Een hamster heeft beweging nodig, en een wieltje is een prima speeltje. Zorg ervoor dat er geen gaten in het loopwiel zitten. Ze verkopen die in dierenwinkels maar het beste zijn de loopwielen die dicht zijn, zodat je hamstertje zich zeker niet verwondt. Je moet wel zien dat je loopwiel niet te klein is. Dan moet hij zijn rug heel krom trekken, en dat is niet goed. Voor Russische Dwerghamster is een wiel met een doorsnee van minimaal 17 cm nodig. Voor de grotere Syrische hamster is een wiel met doorsnee van minimaal van 27cm nodig. Een goed loopwieltje moet goed gesmeerd zijn. Anders houdt het piepende wiel het hele huishouden wakker.

Loopbal

Loopballen geven veel stress dus is niet prettig voor ze. Koop liever een grotere kooi. Wil je je hamster door de kamer laten lopen, dan is een loopbal een prima oplossing. Zo kan je hamstertje de omgeving eens verkennen zonder dat hij tussen spleten en dergelijke gaat wandelen. Een loopbal is een plastic bal met een deurtje waar je je hamster in kan zetten. Door te lopen rolt de hamster in zijn bal door de kamer. Let wel dat hij nergens van een trap kan rollen.

Ander speelgoed

Verder kun je altijd doosjes en wc-rolletjes in de hamsterkooi leggen of hangen. De hamster zal er zich graag in verstoppen of erin slapen. Je kunt ook een beetje droogvoer in een kartonnen doosje stoppen. Zo moet je hamster een beetje moeite doen, zoals hij in de natuur ook moet doen. Hamsters vinden dit heel leuk.

Speelplaats

Je kunt voor de hamster een soort speelplaats voorzien, waar hij dan 's avonds onder toezicht kan in rondlopen. Je kunt dit maken van een (of meerdere) grote kartonnen doos(zen) waar je dan enkel speeltje legt (rolletje van WC-papier, klein kartonnen doosje met gaatje in, een beetje aarde, ...) en ook een beetje eten. Op die manier kun je de hamster observeren terwijl hij rondloopt, een beetje speelt, naar eten zoekt en ook rust.

 

Informatie afkomstig van http://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.