Naar inhoud springen

Huisdierengids hamster/Ontwikkeling

Uit Wikibooks

Hamsters worden naakt en blind geboren na amper 16 of 17 dagen dracht. Dit is zowat de kortste draagtijd bij zoogdieren. De moederhamster zorgt meestal prima voor de jongen en deze hebben geen speciale zorg nodig. Laat een nest met jonge hamsters met rust tot ze ongeveer twee weken oud zijn. Dan beginnen de oogjes te openen en kruipen de kleine hamsters voor het eerst rond in de kooi.

Ze moeten nu veel menselijk contact hebben, zodat ze erg tam worden. Neem ze voorzichtig op tussen je vingers en zet ze op je handpalm. Zorg dat ze niet plots van je hand rennen en vallen.

Rond deze tijd beginnen jonge hamsters voor het eerst vast voedsel te eten. Ze knagen meteen mee aan het voer van de volwassen hamsters.

Vanaf de derde levensweek zijn jonge hamsters al helemaal zelfstandig. Ze eten en drinken zelf en kunnen in principe hun plan trekken.

Hamsters worden heel snel volwassen. Ze zijn rond 4 à 5 weken vruchtbaar en moeten dan van de moeder gescheiden worden. Vrouwtjes en mannetjes worden apart gehouden. Soms kunnen jongen uit hetzelfde nest (van hetzelfde geslacht) een tijdlang goed samen gehouden worden. Maar wanneer ze enkele maanden oud zijn, zullen ook zij liever alleen zitten; het zijn immers solitaire dieren. Wanneer je ze niet van elkaar scheidt, kunnen ze met elkaar vechten tot er doden vallen.

Enige uitzondering zijn Roborovski-hamsters, die soms wel in kleine groepjes gehouden kunnen worden wanneer het om nestgenoten gaat. Uiteraard hou je dan 2 of 3 hamsters van hetzelfde geslacht, om inteelt en overbevolking te vermijden.

Nadat de jonge hamsters eenmaal volgroeid zijn, zie je nauwelijks verschil met de oudere dieren. Enkel erg oude hamsters kun je onderscheiden, omdat hun vacht dunner en doffer wordt. Het lijkt alsof ze "vettig" haar hebben. Vaak worden ze ook magerder naarmate ze ouder worden.

De levensverwachting van hamsters is ongeveer 2 jaar.

 

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.