Naar inhoud springen

Huisdierengids hamster/Voeding

Uit Wikibooks

Voeding

[bewerken]

Een hamster eet best hamstervoer uit de winkel. Het is uitgebalanceerd voor zijn noden. In de natuur eet de hamster granen, noten en zaden, maar ook kleine dieren zoals insecten en zelfs kleine vogels. Er moeten dus ook voldoende eiwitten en juiste vetten in de hamstervoeding zitten.

Je mag je hamster steeds wat extra's geven, maar denk eraan dat een hamster erg klein is en dus niet zoveel eet. Bovendien 'hamstert' een hamster. Dat wil zeggen dat hij voedselvoorraden aanlegt overal in de kooi. Hij wil op die manier ervoor zorgen dat hij nooit zonder eten komt te zitten. Geef hem dus voldoende voedsel, maar geen overdaad. Extra's moeten in kleine hoeveelheden gegeven worden zodat alles opgegeten wordt en niet verstopt in één of andere hoek. Extra's kan zijn: ongezoete yoghurt, een stukje gekookt ei, groente, fruit, brood, vlees, vis,... Zorg ervoor dat de producten zo natuurlijk mogelijk zijn.

Een hamster eet ook graag vlees. Je kan hem af en toe een meelworm geven. Dit houdt hij dan tussen zijn voorpootjes en knabbelt er lustig aan. Het is ook een mooi moment om van je hamster rustig te genieten.

Een hamster drinkt uitsluitend water. Zorg er dus ook voor dat hij steeds vers en proper water ter beschikking heeft. Want ook al drinkt ie misschien maar enkele druppels, zonder water sterft ie van uitdroging! Als je je hamster veel groenvoer geeft zal deze weinig tot geen water drinken. Het lichaam is erop gebouwd zijn vocht uit groenvoer te halen.

Verzorging

[bewerken]

Een hamster heeft relatief weinig verzorging nodig. Vooral een grote propere kooi, propere drinkalternatief en propere eetalternatief zijn het voornaamste. De kooi moet je wekelijks belangs gaan om de vieste plasplekjes te verschonen verder moet je zo weinig mogelihj de kooi verschonen, als het gaat stinken is het de goede tijd om te verschonen (denk aan 1x in de maand, hangt ook per kooigrootte af). Zorg ervoor dat de kooi op een rustige plaats staat en dat die niet volledig uit plastiek bestaat. Een hamster is een dier dat onder de grond slaapt, dus een diepe bodembedekking om in te graven zal je hamster warderen. De drinkvoorsiening dient dagelijks ververst te worden en de voerbak dient enkele malen per week gereinigd te worden. Indien je extra's geeft zoals yoghurt, of sappige fruit/groenten dan moet je natuurlijk wel diezelfde dag nog de eetbak reinigen.

Verder heeft de hamster aandacht en liefde nodig. In het begin als je hem hebt hoor je hem een week met rust te laten, daarna moet je hem vertrouwd laten worden met je hand, door er een stukje eten op te leggen en dan geduldig te wachten tot hij het van je hand komt nemen. Geef hem vooral veel tijd, zodat je een goede vertrouwensband creëert. Je zal er later veel meer geniet van hebben. Neem hem altijd heel voorzichtig uit de kooi. Grijp hem niet vast en knijp vooral nooit in het lijfje. Een hamster is erg klein en je zou hem snel kunnen verwonden.

Denk er ook aan dat hamsters eigenlijk schemerdieren zijn. Door hem steeds overdag wakker te maken, maak je hem nerveus en ongelukkig. Als je wilt spelen met je hamster doe je dat alleen in de schemer-uren. Meestal is ie dan spontaan wakker.

Een hamster mag nooit in bad en heeft geen inentingen of ontworming nodig. Wel kan de dierenarts soms nodig zijn voor ziektes, verwondingen en aandoeningen.

Let wel: als je met de hamster speelt moet je erop letten dat ie nergens vanaf kan vallen. Een hamster heeft immers geen dieptezicht en tuimelt zomaar van de tafel of de bank!


 

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.