HTML/Toekomst van HTML

Uit Wikibooks

HTML

Inhoudsopgave
  1. Geschiedenis van HTML
  2. Toekomst van HTML
  3. Over XHTML
  4. Semantiek
  5. Scheiding tussen structuur en opmaak
  6. Over dit boek

Nadat HTML 4.01 werd hergeformuleerd in XHTML 1.0 (hierover later meer), verwachtte bijna iedereen dat het was afgelopen met de HTML-serie. XHTML was opeens "the way to go", een visie die wordt gesteund door het feit dat W3C afziet van verdere ontwikkeling van de HTML-standaard. Toch is niet alle ontwikkeling gestaakt.

HTML 5[bewerken]

Zo werkt de WHATWG (Web Hypertext Application Technology Working Group) aan een nieuwe standaard genaamd "HTML 5", voorheen Web Applications. Er wordt nog steeds gewerkt aan HTML 5. Het doel is dat dit later als vervolg kan optreden in de HTML-serie en de XHTML-serie. De bedoeling van de werkgroep is dan ook om een stabiele versie van het document op te sturen naar het W3C, zodat het een officiële standaard kan worden. Het plan is dat Web Forms, dat al verder is ontwikkeld, een onderdeel gaat vormen van HTML5. Het is echter de vraag of concurrerende standaarden wel zo goed zijn voor het web.

Formulieren[bewerken]

Webformulieren (Web Forms), wederom van WHATWG, zijn bedoeld om het voor HTML- en XHTML-ontwikkelaars makkelijker te maken om professionele formulieren te maken. De ontwikkeling verkeert inmiddels in een vergevorderde fase en wordt al toegepast door Firefox en Google Chrome.

Web Controls[bewerken]

Ook werkt het WHATWG aan Web Controls 1.0. De bedoeling is om aan JavaScript- en CSS-functionaliteiten toe te voegen die het mogelijk maken om geavanceerde opmaak toe te kunnen passen op webprogramma's. De ontwikkeling verkeert nog in de beginfase, omdat eerst op andere projecten moet worden gewacht.

Meer informatie[bewerken]

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.