Naar inhoud springen

HTML/Inleiding/Over XHTML

Uit Wikibooks

HTML

Inhoudsopgave
  1. Geschiedenis van HTML
  2. Toekomst van HTML
  3. Over XHTML
  4. Semantiek
  5. Scheiding tussen structuur en opmaak
  6. Over dit boek

XHTML staat voor Extensible Hypertext Markup Language en is een soort uitgebreide en striktere versie van HTML 4.01. Met strikter bedoelen we dat er bij XHTML regeltjes zijn bij het opmaken van een XHTML document die niet bestaan bij een gewoon HTML document.

Waarom XHTML[bewerken]

Vele auteurs van webpagina's waren vroeger (en nu nog steeds eigenlijk) heel laks bij het schrijven van de HTML-code voor hun webpagina's. De browsers die worden gebruikt werken dit nog meer in de hand door foute HTML-code vrij te interpreteren en te raden wat de auteur wou bereiken. Zoals al eerder werd gezegd is XHTML een striktere versie van HTML met verschillende regeltjes voor het schrijven van goede HTML-code. Als er een fout in een XHTML-document is zal, in tegenstelling tot HTML, de browser stoppen met de code te verwerken en gewoonweg een foutmelding tonen.

Het nadeel van XHTML is wel dat er voor het kleinste foutje een foutmelding wordt gegeven en de pagina helemaal niet wordt getoond en moet het XHTML-document worden aangepast. Om aan te geven dat je webpagina een XHTML document is moet er een zogenaamde MIME-type worden vermeld in je document dat aangeeft dat het om een XHTML-document gaat(application/xhtml+xml). Internet Explorer interpreteert dit fout en behandelt de webpagina dan als een document om te downloaden en niet als een webpagina die moet worden geopend in de browser. Hierdoor is het het beste dat je de MIME-type gebruikt om aan te geven dat het om een gewoon HTML-document gaat(text/html), want gelukkig kan Internet Explorer dit wel naar behoren verwerken.

Dit is natuurlijk zeer moeilijk te begrijpen voor iemand die juist begint met HTML en dus moet je er nu nog niet veel van aantrekken. We zullen er in dit boek later nog wel dieper op ingaan.

Toekomst van XHTML[bewerken]

Oorspronkelijk was bedoeld om XHTML de opvolger te maken van HTML en vervolgens verder de XHTML standaard uit te breiden en niet langer de gewone HTML. Er werd ook een lange tijd gewerkt aan een opvolger voor XHTML genaamd XHTML 2.0. Deze versie moest oorspronkelijk een echte breuk maken met het verleden. Nu wordt er echter gewerkt aan HTML 5 die uiteindelijk HTML 4.01 moet opvolgen en nieuwe functies gaat toevoegen aan HTML. HTML 5 is wel nog steeds geen standaard maar de meeste moderne browsers ondersteunen wel al veel van deze nieuwe functies. XHTML is echter niet ten dode opgeschreven, want er wordt ook een XHTML-versie ontwikkeld op basis van HTML 5 die simpelweg XHTML 5 heet.

XHTML in dit boek[bewerken]

In dit boek zullen we zo veel mogelijk de regeltjes van XHTML gebruiken alsof het gewoonweg HTML is, omdat het simpelweg mooi geordende webpagina's oplevert.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.