Naar inhoud springen

Firefox/RSS

Uit Wikibooks

Firefox

center default Firefox
center default Firefox
 1. Inleiding
 2. Installatie
 3. Gebruik van tabbladen
 4. Zoeken op internet of een webpagina
 5. Omgaan met privégegevens
 6. Downloaden
 7. Personaliseren
 8. Profielen
 9. Gebruik van nieuwsberichten (RSS)
 10. Sneltoetsen
 11. Inhoudsopgave, bronvermelding en externe links

In dit cursusonderdeel wordt het gebruik van RSS met de browser Firefox besproken, en worden de verschillende functionaliteiten ervan toegelicht.

RSS (Rich Site Summary, later veranderd in Really Simple Syndication) is een manier om de inhoud van websites, bijvoorbeeld nieuwe artikelen, beschikbaar te stellen aan de gebruiker. Deze gebruiker hoeft dan de website niet meer te bezoeken om te weten wat er nieuw is. Een voorbeeld van RSS is het beschikbaar stellen van de koppen van nieuwsfeiten door kranten en andere nieuwssites. Ook andere sites stellen RSS-feeds of -kanalen beschikbaar. Deze berichten kunt u bekijken als bladwijzers in Firefox, of andere programma's, zogenaamde newsreaders. Er zijn verschillende types van RSS, waaronder RSS 0.9, RSS 1.0, RSS 2.0 en Atom. Mozilla Firefox ondersteunt al deze types.

Inschrijven op RSS-kanaal[bewerken]

Heel wat sites stellen kanalen beschikbaar. Wanneer een site RSS aanbiedt, maakt Firefox dit duidelijk door een symbool na de link (zie afbeelding). In toekomstige versies van Internet Explorer zal ook RSS ingebouwd worden, en dit zal aan de hand van hetzelfde symbooltje gebeuren.

Het volstaat op het symbool te klikken om de verschillende nieuwskanalen te zien waarvan een RSS-versie bestaat. Wanneer een bepaald kanaal geselecteerd wordt, kan deze als bladwijzer opgeslagen worden.

Lezen van de nieuwsberichten van "De Telegraaf", de bladwijzer bevindt zich in de 'Bladwijzerwerkbalk'

Lezen RSS-kanaal[bewerken]

Wanneer een RSS-kanaal eenmaal als bladwijzer werd toegevoegd, kunnen de verschillende nieuwsberichten geselecteerd worden door de bladwijzer aan te klikken. Door een bepaald nieuwsbericht aan te klikken, wordt de webpagina die erover gaat geopend.

← Profielen Gebruik van nieuwsberichten (RSS) Sneltoetsen →
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.