Firefox

Uit Wikibooks

Firefox

center default Firefox
center default Firefox
  1. Inleiding
  2. Installatie
  3. Gebruik van tabbladen
  4. Zoeken op internet of een webpagina
  5. Omgaan met privégegevens
  6. Downloaden
  7. Personaliseren
  8. Profielen
  9. Gebruik van nieuwsberichten (RSS)
  10. Sneltoetsen
  11. Inhoudsopgave, bronvermelding en externe links

Firefox is een vrije webbrowser die is gebaseerd op de lay-out-engine Gecko uit het Mozillaproject. Hoewel de browser in tegenstelling tot Internet Explorer bij geen enkele pc of besturingssysteem standaard wordt meegeleverd verkreeg de browser een heuse populariteit; afhankelijk van de site en het land surft ongeveer 25% van de mensen rond met deze browser[1][2].

In deze cursus bespreken we vooral de functies van de browser die niet in Internet Explorer zitten.

Mogelijkheden[bewerken]

  • Navigeren met tabbladen: Meerdere webpagina's kunnen binnen één browservenster weergegeven worden, elk in een apart tabblad (kan vanaf Internet Explorer 7).
  • Popupblokkering: Popupvensters worden automatisch geblokkeerd. Als je wilt dat een bepaalde popup niet geblokkeerd wordt, kun je de website waarvan deze afkomstig is toevoegen aan de witte lijst. (kan ook in Internet Explorer).
  • Extensies: Er zijn verschillende uitbreidingen beschikbaar die de functionaliteit van Firefox vergroten. Voorbeelden van dergelijke extensies zijn Adblock Plus, waarmee ongewenste advertenties te weren zijn, Gmail Checker, die het Gmail-account van de gebruiker in de gaten houdt, en YMail Notifier, die hetzelfde doet voor Yahoo!-mailaccounts. Ook kan men bijvoorbeeld een Googlebar installeren, waarmee diverse zoekfuncties van Google binnen handbereik zijn. De Googlebar is echter ook voor andere webbrowsers beschikbaar.
  • Zoeken: Firefox beschikt over diverse mogelijkheden om tekst binnen een pagina te zoeken. De eenvoudigste manier, die bij alle browsers in Windows werkt, is het opgeven van een zoekterm in de zoekbalk die wordt opgeroepen met de toetscombinatie Ctrl+F. Met de functie "Zoeken terwijl je typt" is het mogelijk snel een woord te zoeken door de eerste letters ervan in te typen.
  • Zijbalk: In een zijbalk kun je allerlei informatie terugvinden (downloads, geschiedenis, bladwijzers, enzovoort). Sommige websites bieden aparte zijbalkinformatie aan, zoals het laatste nieuws of het weer.
  • Thema's: Firefox is aan de persoonlijke wensen aan te passen met behulp van thema's, die het uiterlijk (zoals kleuren en pictogrammen) van de browser beïnvloeden. Intussen zijn er al meer dan 60 thema's voor Firefox.
  • Snel zoeken: Door bijvoorbeeld "<term>" in de adresbalk te typen beland je direct bij de resultatenpagina van Google. Door een sleutelwoord aan een bladwijzer toe te voegen is zo'n snelzoekfunctie voor een andere website zelf te maken. Hierbij geef je elke website een uniek sleutelwoord, waardoor je "google <term>" of "ebay <term>" kunt gebruiken.
  • Live bladwijzers: RSS-feeds kunnen als bladwijzers toegevoegd worden. Elke feed stelt dan een menu voor waarin de items terug te vinden zijn. Feeds zijn bronnen met automatisch bijgewerkte links naar nieuwsartikels.

Populariteit[bewerken]

Firefox is in juli 2013 de derde populairste browser, na Internet Explorer en Google Chrome. Het marktaandeel van Firefox wordt wereldwijd geschat op circa 20%.

Op 19 oktober 2005 (19u13) overschreed Spread Firefox de 100 miljoen downloads van Firefox, op 3 maart 2006 de 150 miljoen. Omdat het programma via derden en via pakketbronnen in verschillende Linuxdistributies gedownload kan worden, is dit geen goede graadmeter. Ook werd bij deze telling geen rekening gehouden met mensen die gewoon hun versie van Firefox hebben geüpdatet, wat tot aan versie 1.5 een volledige download en herinstallatie vereiste. Gebruikers die gebruikmaakten van de downloadoptie van Firefox zelf zijn niet meegenomen in deze telling.

In Europa gebruikt 27% van de surfers Firefox. Anno 2013 is de laatste versie van Mozilla Firefox versie 22.0. Dit boek werd geschreven voor versie 2.0, die uitgegeven werd op 25 oktober 2006. Het boek is sindsdien bijgewerkt voor nieuwe versies.

Externe links[bewerken]

  1. Volgens bronnen van Statcounter waarbij geen rekening gehouden werd met andere marktonderzoeken.
  2. (en) Gegevens van Statcounter
Firefox Installatie →
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.