Naar inhoud springen

Firefox/Downloads

Uit Wikibooks

Firefox

center default Firefox
center default Firefox
 1. Inleiding
 2. Installatie
 3. Gebruik van tabbladen
 4. Zoeken op internet of een webpagina
 5. Omgaan met privégegevens
 6. Downloaden
 7. Personaliseren
 8. Profielen
 9. Gebruik van nieuwsberichten (RSS)
 10. Sneltoetsen
 11. Inhoudsopgave, bronvermelding en externe links

In dit cursusonderdeel wordt het downloaden van internetbestanden met de browser Firefox besproken, en worden de verschillende functionaliteiten toegelicht.

Downloaden[bewerken]

Wanneer u in Firefox een bestand downloadt, komt dit standaard op uw bureaublad terecht. U kunt in de opties (Extra>Opties>Download) instellen dat u bij iedere download gevraagd wordt waar het bestand opgeslagen dient te worden, of u kunt een plek aangeven waar alles geplaatst dient te worden.

Sommige bestanden (zoals uitvoerbare .exe-bestanden) kunt u enkel opslaan, bij andere bestanden (zoals zip- of muziekbestanden) kunt u ervoor kiezen om het bestand rechtstreeks uit te voeren vanuit Firefox in het standaardprogramma.

Wilt u een afbeelding opslaan, klik er dan met de rechtermuisknop op, en kies Afbeelding opslaan als....

De overige opties in het rechtermuisknopmenu zijn:

 • Koppeling openen in nieuw venster/tabblad: Open de hyperlink van de afbeelding in een nieuw venster/tabblad;
 • Bladwijzer voor deze koppeling maken: maak een bladwijzer naar deze afbeelding;
 • koppeling opslaan/versturen/kopiëren: sla de hyperlink van de afbeelding op, of verstuur ze via mail, of kopieer ze (opgepast! dit is niet de link naar de afbeelding, maar wel een link naar de afbeeldingpagina: [[:w:Afbeelding:Itali%C3%AB_coa.png]);
 • afbeelding bekijken: bekijk de afbeelding in een apart venster;
 • kopieer de afbeelding: kopieer de afbeelding, zodat ze bijvoorbeeld in Word geplakt kan worden;
 • afbeeldingslocatie kopiëren: kopieer de link van de afbeelding;
 • Afbeelding opslaan/versturen: sla de afbeelding op de harde schijf op / verstuur ze met het standaard mailprogramma;
 • Als bureaubladachtergrond instellen: gebruik deze afbeelding als achtergrond van het bureaublad;
 • Afbeeldingen van locatie afbeelding blokkeren: blokkeert alle afbeeldingen van die site;
 • Eigenschappen: toon de eigenschappen van de afbeelding en de link.

Downloadbeheerder[bewerken]

Het downloaden van bestanden gebeurt met de Downloadbeheerder. Wanneer een bestand gedownload wordt schiet deze in actie. Deze biedt een overzicht over alle downloads: de snelheid van downloaden, hoe lang nog gedownload moet worden en de naam van het bestand. Het downloaden van het bestand kan worden geannuleerd en gepauzeerd, en een gepauzeerde download kan worden hervat. Deze laatste optie staat echter nog niet op punt, bij het hervatten van de download kan het zijn dat opnieuw begonnen wordt. Is de download afgelopen, dan verschijnt rechtsonder een bericht.

Ook de bestanden waarvan de overdracht beëindigd werd staan vermeld. Deze bestanden kunnen vanuit de beheerder geopend worden (gebruik hiervoor de knop Openen, of dubbelklik op het bestand), uit de beheerder verwijderd worden (gebruik hiervoor Verwijderen). Staat ingesteld dat alle downloads in één map terecht moeten komen, dan staat deze map onderaan de beheerder. Moet voor iedere download gekozen worden waar het bestand geplaatst kan worden, dan is deze map niet zichtbaar.

De downloadbeheerder kan geleegd worden, hiermee bedoelen we dat de gedownloade bestanden uit de lijst verwijderd worden, door in de beheerder op Lijst opschonen te klikken. Er kan ook voor gezorgd worden dat de beheerder bij het afsluiten van Firefox geleegd wordt, ga hiervoor naar Extra>Opties. Hier kan ook ingesteld worden waar elk bestand dat Firefox downloadt moet worden opgeslagen (telkens op dezelfde plaats, of moet Firefox er telkens om vragen).

Voor een klein aantal type bestanden (WMA, WMV, Flash) kan ingesteld worden wat ermee gedaan moet worden, zoals openen met een speciale plug-in. Voor sommige andere bestanden zijn echter verkeerde handeling ingesteld (o.a. mws). Dit kan worden verholpen door het bestand op de pc te plaatsen, met behulp van Koppeling kopiëren naar..., en het vervolgens met het juiste programma te openen. Het nieuw aanmaken van dergelijke definities is (nog) niet mogelijk.

Tips[bewerken]

 • Standaard openen pdf-bestanden in de browser wanneer Adobe Reader is geïnstalleerd. Dat kan uitgeschakeld worden in Adobe Reader zelf. Ga hiervoor (in Adobe Reader) naar Bewerken>Voorkeuren>Internet en schakel het vinkje bij "PDF in browser tonen" uit.
 • Sommige sites proberen het kopiëren en downloaden van afbeeldingen en tekst van de site te blokkeren. Deze functionaliteit werkt met JavaScript, en dit kan in Extra>Opties>Inhoud uitgeschakeld worden door het vinkje naast Javascript uit te vinken.


← Omgaan met privégegevens Downloaden Personaliseren van de browser →
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.