Alchemie/Alchemie en cultuur
Uiterlijk
< Alchemie
Verwijzingen naar alchemie vindt men in allerlei kunstvormen terug:
Alchemie in de muziek
[bewerken]- Mozarts Die Zauberflöte: er zijn aanwijzingen dat deze opera van Mozart een allegorie is op het proces van "de alchemistische bruiloft". Vaker wordt beweerd dat deze opera de inwijding bij de vrijmetselaars voorstelt. Deze twee gedachten kunnen samengaan tegen de achtergrond van het idee, dat beide processen vergelijkbaar zijn. In de vrijmetselaarsloge van Mozart had men ook een alchemistisch laboratorium.
Alchemie in de literatuur
[bewerken]- The Alchemist: een toneelstuk van Ben Jonson waarin hij de praktijken van de alchemist op de korrel neemt.
- Faust van Goethe: vooral het tweede deel zit vol alchemistische symboliek
- In de poëzie van John Donne staan heel wat verwijzingen naar alchemie, bijvoorbeeld in 'The Dissolution" , "The Anatomie" en "Elegy".
- King Lear van William Shakespeare kan gelezen worden als een alchemistische transmutatie. (Charles Nicholl: 'Alchemical bearings on King Lear', in The Chemical Theatre - uitg. Routledge & Kegan, 1980).
- In The Canon's Yeoman's Tale, een verhaal uit The Canterbury Tales van Geoffrey Chaucer, wordt de alchemie voorgesteld als een praktijk die charlatans aantrekt. Doordat Chaucer een zo nauwkeurige beschrijving geeft van het werk van de alchemisten, zal hij later door onder meer Elias Ashmole omschreven worden als een ware meester in de alchemie.
- De slinger van Foucault, Umberto Eco, (1988).
- In Honderd jaar eenzaamheid van Gabriel García Márquez uit 1967 treedt een alchemist op met de naam Melquiades.
- L'Oeuvre au noir uit 1968 van Marguerite Yourcenar.
- De Alchemist is een boek van Paulo Coelho uit 1988.
- In het eerste Harry Potterboek Harry Potter en de Steen der Wijzen van J.K. Rowling wordt naar alchemie verwezen. Ook de Franse alchemist Nicolas Flamel komt er als personage in voor.
Alchemie in de beeldende kunst
[bewerken]- Schilderijen van Antoon van Dyck blijken volgens Dr. Jur. Paul A. Naudts vol alchemistische symboliek te zitten. ('De alchemie, de steen der wijzen en Antoon van Dijck', door Paul-Albert Naudts Dr. jur., 1991) In het portret van Lady Venetia Digby als "Prudentia" (in Windsor Castle) bijvoorbeeld is er een slang rond haar arm, en het vluchtige mercurium is gesymboliseerd door witte duiven.
- De Alchemist, schilderij van Pieter Bruegel de Oude uit 1558
- Distillatio, laat 17e-eeuws schilderij van Jan van der Straet.
- De Alchemisten, schilderij van Adriaen van Ostade uit 1657
- De Alchemist, schilderij van David Teniers uit ca. 1645.
- De Alchemist in zijn Laboratorium, schilderij van Thomas Wijck (1616-1677).
- The Alchymist in Search of the Philosophers' Stone discovers Phosphorus, schilderij van Joseph Wright of Derby (1734-97)
- Alchemist Michal Sedziwój (Sendivogius), schilderij van Jan Matejko (1838-1893)
- Der Alchemist, schilderij van Carl Spitzweg (1808-1885)
Alchemie in videogames
[bewerken]Een van de vroegste computergames waarin een alchemist figureerde als personage, was het voor ZX Spectrum door Ian Weatherburn ontwikkelde spel 'Alchemist' uit 1983. In spellen als World of Warcraft is alchemie een beroep dat de speler kan kiezen om speciale drankjes te kunnen bereiden (mana), de steen der wijzen te maken, en in het algemeen om andere spelers te versterken vooraleer ze slag gaan leveren in dungeons en dergelijke.