Naar inhoud springen

Wikijunior:Schaken voor beginners/Verdediging

Uit Wikibooks

Als aanvallen nu eenmaal te laat is, dan moet je gaan verdedigen. Maar hoe doe je dat het best? Hier worden de meest voorkomende tactische zetten over het verdedigen uitgelegd.

Verdedigen[bewerken]

Bij verdedigen in het algemeen wordt er uitgegaan van vier verschillende mogelijkheden:

  1. Aanvaller slaan
  2. Weggaan
  3. Tussenplaatsen
  4. Dekken

Al deze thema's zullen hier in onderwerpen langskomen.

Slaan[bewerken]

Het handigst is meestal gewoon de aanvaller slaan als dat kan. Zeker als de aanvaller ongedekt staat is dat mogelijk. Maar stel dat het aangevallen stuk de dame is en dat de aanvaller verdedigd staat, dan verliest de verdediger dus de dame terwijl de aanvaller hooguit een toren of loper verliest.

Weggaan[bewerken]

Als slaan niet lukt is weggaan vaak de meest handige zet, maar ook dat is niet altijd mogelijk. Bijvoorbeeld als de dame wordt gepend door de loper. Als de dame dan weggaat, kan het stuk dat achter de dame staat geslagen worden.

Tussenplaatsen[bewerken]

Tussenplaatsen (niet te verwarren met de tussenzet) wordt dan een andere mogelijkheid om de aanvaller te stoppen. Het stuk wordt ze geplaatst dat het tussen het aanvallende stuk en het aangevallen stuk staat. Zoals je misschien al snapt is dit niet mogelijk wanneer de koning aanvalt (hier kan niets tussengezet worden), of als het paard aanvalt (het paard springt er gewoon overheen). Het belangrijke van het tussenplaatsen is het

Dekken[bewerken]

Dekken wordt in de schaakwereld algemeen gebruikt om alle termen van verdedigen aan te duiden, wat dus eigenlijk niet juist is. Dekken gaat erom dat het stuk dat aangevallen staat, teruggeslagen kan worden zodra de aanvaller slaat. Natuurlijk maakt de waarde van de stukken hier uit, dus zorg dat je een dame niet laat slaan, tenzij het voordelig voor je uitkomt. Bij dekken zijn er nog wel speciale gevallen van dekken die hieronder uitgelegd zullen worden.

Röntgendekking[bewerken]

8 kd rd nd rl
7 qd pd
6
5
4 bl
3 pl pl
2 bl
1 kl
a b c d e f g h
Wit dekt met behulp van röntgendekking de toren. Op het moment dat zwart de toren slaat, kan de loper de dame terugslaan.

Het verdedigende stuk wordt zo geplaatst dat het precies in dezelfde baan als de aanvaller staat waardoor deze alsnog de aanvaller kan slaan.

Verdedigen tegen penning[bewerken]

Verdedigen tegen een penning is altijd lastig. Het eenvoudigste is om een stuk tussen het gepende stuk en het staartstuk te plaatsen. Een andere oplossing is het staartstuk weghalen, maar dan kan het kopstuk geslagen worden.

Verdedigen tegen dubbele aanval[bewerken]

Kijk altijd of het mogelijk is om een tussenzet te spelen met een van de aangevallen stukken, anders zit er niets anders op dan een stuk te laten slaan.

← De aanval Schaken voor beginners De tussenzet (in ontwikkeling) →
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.