Wikijunior:Natuurkunde/Einde

Uit Wikibooks
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Gezocht: Wikibookianen die een beroep hebben waar natuurkunde bij gebruikt wordt en die in het hoofdstuk "Einde" heel kort iets willen vertellen over hun beroep.

Wikijuniors Natuurkunde

Je hebt nu alle hoofdstukken gehad. Je hebt tientallen proeven gedaan, je hebt alle leesteksten gelezen, kortom: je hebt het boek uit. Hopelijk heb je veel plezier beleefd. Maar natuurkunde leer je niet voor niks! Er zijn een heleboel beroepen waar je natuurkunde bij nodig hebt. In dit aller-aller-allerlaatste hoofdstuk krijg je een aantal beroepen te lezen waarbij natuurkunde aan de orde komt.

Bij krachten kun je bijvoorbeeld denken aan het werken in de bouw en straling wordt veel gebruikt in het ziekenhuis.

Uitnodiging voor alle Wikibookianen[bewerken]

Iedereen die een beroep heeft waarbij natuurkunde gebruikt wordt, wordt van harte uitgenodigd om er in het kort iets over te vertellen. Wat is het voor beroep? Is het een gevaarlijk beroep? Vindt u het leuk? Schrijf dit in het kort op. Let op: gebruik liever niet veel meer dan 100 woorden.

Stoffen[bewerken]

Beroepen over de bouw van de materie[bewerken]

Beroepen over materialen[bewerken]

Beroepen over de eigenschappen van stoffen[bewerken]

Beroepen met lucht[bewerken]

  • Meteoroloog/meteorologie, weervrouw/weerman: In de meteorologie (of weerkunde) zit je altijd met je hoofd in de wolken. Bij de meteorologie leer je veel over de samenstelling van de lucht, en leer je weersverschijnselen verklaren. Daarnaast leer je hoe nu eigenlijk de lucht (of atmosfeer) is opgebouwd en welke rol die speelt voor het leven hier op aarde. Veel dingen ben je wellicht al tegengekomen:
Door drukverschillen in de atmosfeer gaat het waaien. De lucht stroomt altijd van een hoge naar een lage druk. Omdat de aarde rond is, gaat dat niet zomaar rechtdoor, maar gebeurt dit altijd met een bocht. Vandaar dat je altijd van die mooie wolkenkrullen op een satelliet beeld kunt zien.
Als je echt geïnteresseerd bent in het weer, kun je meteorologie in Wageningen of in Utrecht studeren. Daarbij heb je veel kennis van natuurkunde en wiskunde nodig.

Is biologie niet nodig dan?

Beroepen met water[bewerken]

Wetten[bewerken]

Beroepen met krachten[bewerken]

  • Als bouwkundige, civiel ingenieur of architect heb je constant te maken met het ontwerpen en bouwen van constructies die bij oplevering bruikbaar moeten zijn en niet onder eigen gewicht of bij belasting bij gebruik, in elkaar storten of uiteenvallen. Bruggen, viaducten, hijskranen, waterwegen, boten, race auto's: overal vind je vele krachten waar je bij ontwerp en bouw rekening mee moet houden. Wat voor buitenstaanders soms tot de opmerking leidt "hoe krijgt zo'n constructie het voor elkaar". Mooi toch, als jij dat allemaal goed uitgedacht en gemaakt hebt?

Beroepen met energie[bewerken]

Beroepen met warmte[bewerken]

Beroepen met beweging[bewerken]

Beroepen over het weer[bewerken]

Ski leraar: Zonder sneeuw kan hij niet werken.

Verschijnselen[bewerken]

Beroepen met elektriciteit[bewerken]

  • electricien, elektrotechnicus, elektrotechnisch ingenieur

Als elektrotechnisch ingenieur zal je misschien bezig zijn met het ontwerpen van een apparaat. Zo'n apparaat kan voor een grote groep mensen zijn zoals een telefoon of voor een speciale meetopstelling. Een telefoon bijvoorbeeld bestaat uit heel veel losse componenten en elk component bestaat uit heel veel losse onderdelen. Een zwart doosje op de printplaat kan bijvoorbeeld meerdere siliciumplaatjes, een soort glasplaatje, bevatten met daarop een geintergreerde schakeling, een chip. Zo een chip kan wel uit miljoenen elektrische basiscomponenten zoals transistoren bestaan. Die worden natuurlijk niet met de hand aan elkaar gekoppeld. Uit kleine bouwstenen van enkele componenten wordt een bibliotheek van grotere functieblokken gemaakt. Daarvan weer grotere functieblokken enzovoorts. Omdat die glasplaatjes moeilijk zijn aan te passen, het is namelijk een moeilijk complex fabrieksproces om ze te maken wordt een deel van de elektronica programmeerbaar gemaakt. Er zijn daarvoor speciale programmeertalen bijvoorbeeld VHDL. Die taal kan gebruikt worden om de bouwstenen te beschrijven, ontwerpen, simuleren en te testen. Er zijn heel veel verschillende rollen waar je in kan uitkomen van het ontwerpen van een telefoon op functioneel nivo (wel of geen camera, hoe veel geheugen) tot natuurkundig fysiek nivo (hoeveel electronen zijn er nodig om 1 bit op te slaan, of kan dat beter met magnetisme, of een ander elektrisch meetbaar fysiek verschijnsel).

Beroepen met magnetisme[bewerken]

Beroepen met licht[bewerken]

  • Als astronoom of sterrenkundige probeer je te onderzoeken hoe het heelal in elkaar zit en evolueert. Het universum is je laboratorium. Je kunt er alleen moeilijk bij. De informatie die we krijgen van andere sterren en sterrenstelsels is grotendeels via electromagnetische straling, waarvan licht een onderdeel is en zeker het beginpunt van onderzoek al sinds de oudheid. Later zijn er radiogolven en UV-, röntgen- en gamma-straling bijgekomen toen we in de 20ste eeuw meetapparatuur ontwikkelden die dat konden registeren. De huidige satellieten buiten de dampkring en de sondes die we op pad gestuurd hebben naar de planeten leveren ook aanvullende informatie.
Met het licht (en de straling met kortere en langere golflengten) kunnen we spectra opnemen: kleurenbanden waarin we streepjes ontdekken van ontbrekend licht dat is geabsorbeerd binnen de ster of onderweg door stofwolken tussen de bron en de Aarde. Aan de dikte, verschuiving, aan- en afwezigheid ervan kunnen we veel afleiden over de samenstelling van de lichtbron, zijn beweging, rotatie en veel meer.
En de sterrenkunde heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt in de laatste eeuw en alles wijst erop dat dit in de komende eeuw nog veel sneller zal gaan. Een machtig mooi beroep voor iedereen die zich verbaasd afvraagt in welke (oneindige) wereld hij of zij nu leeft en hoe die wereld evolueert.
  • Een lichttechnicus voor bijvoorbeeld in het theater. Het werken met verschillende lampen en filters geeft een show wat al de helft van de voorstelling is.

Beroepen met geluid[bewerken]

  • Dj,Geluidstechnicus verdeeld in theater en evenementen,Studiotechnicus, audioloog, audicien

Beroepen met straling[bewerken]

  • Röntgenlaborant, radioloog

Einde[bewerken]

Tja... aan alle leuke dingen komt een eind. Zo ook aan dit boek. Dit was het allerlaatste hoofdstuk uit het natuurkundeboek. Hopelijk heb je hier veel aan gehad.

Dit laatste hoofdstuk stond in het teken van beroepen die met natuurkunde te maken hebben. Misschien heb je nu wel een idee gekregen wat je later wil worden. Misschien wil je wel een beroep doen dat hier beschreven stond!

Maar voor nu: tot ziens. En veel succes op school!

Groetjes, Ischa1

einde
Informatie afkomstig van http://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.